Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informații CUTREMURĂTOARE - Cum erau tratați tinerii germani din centrul de la Vișeul de Sus. Motivarea instanței

sclavie

Tinerii germani din centrul de la Vișeu de Sus, județul Maramureș, erau legați cu funii, înhămați la căruţă alături de animale sau ținuți intenționat în ger şi în frig sau în ploaie, se arată în motivarea Tribunalului Maramureș de arestare a cinci persoane. La controale, copiii erau sedați.

Potrivit motivării Tribunalului Maramureș de arestare a cinci persoane de la centrul din Vișeu de Sus unde s-a derulat proiectul ”Projekt Maramureș” transmisă, marți, corespondentului MEDIAFAX, tinerii germani erau legați cu funii, înhămați la căruţă alături de animale sau ținuți deliberat în ger şi în frig sau în ploaie.

„Tinerii sunt excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale, în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară, şi sunt supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de S.B.S. (cetățean german – n. a.) în baza unor convingeri educative personale. Acestea presupun, în realitate, aplicarea unor metode barbare asupra minorilor prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, şi îndeplinirea unor servicii lucrative, exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă - bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis , exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie - şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii”, se arată în motivare.

Apariție SURPRIZĂ în dosarul Caracal: Fostul șef IPJ Olt, chemat la Poliția Română

Magistrații au susținut că toate actele la care au fost supuși minorii germani au fost de natură să creeze grave traume psihice şi fizice acestora, unii dintre ei având intenţii suicidale din această cauză.

„Membrii grupului infracțional au continuat exploatarea persoanei vătămate și după data împlinirii vârstei majoratului de către aceasta prin supunere la muncă forţată, au lipsit persoanele vătămate de libertate prin interzicerea acestora de a comunica cu familiile din Germania, prin reţinerea actelor de identitate şi a oricărui mijloc de comunicare la distanţă (telefon mobil, tabletă, acces la internet) în condiţiile în care aceste persoane, majoritatea minore erau cetăţeni germani necunoscători de limbă română, unii fiind suferinzi de afecţiuni de natură psihică”, se mai arată în motivare.

De asemenea, potrivit declaraţiei unuia dintre tineri, rezultă că acesta a fost supus unor munci forţate, uneori fiindu-i impuse cu regim de pedeapsă, cu titlu, de exemplu, „mutarea de bolovani foarte mari cu mâinile goale, într-un ştraf, la cărat de lemne, construirea unui grajd; toate aceste munci executate de dimineaţa de la 7 până la ora 6 seara, în fiecare zi, inclusiv duminica”.

„Totodată, partea vătămată precizează că de mâncare primea , fiind închis singur într-o casă părăsită din care nu avea voie să iasă, nici măcar să meargă la WC”, se subliniază în documentul Tribunalului Maramureș.

Din declarație mai rezultă că tânărul a fost pedepsit timp de 3 luni, iar în acest interval nu avea voie să vorbească cu ceilalţi copii din centru, nu a primit tratament medicamentos și nu a fost înscris într-un program de şcolarizare

„Aspecte relevante cu privire la exploatarea de către inculpaţi a părţilor vătămate cazate în centrul Projekt Maramureş rezultă şi din declaraţia altei persoane vătămate, care precizează că a avut chiar o tentativă de suicid din cauza tratamentului la care a fost supusă, arătând, totodată, că inculpatul S.B. a avertizat-o, în sensul de a nu îndrăzni să se plângă despre condiţiile din centru persoanelor care vizitează centrul, chiar din partea autorităţilor germane, partea vătămată arătând, în plus, că mereu s-a simţit vulnerabilă pentru că nu avea buletinul sau vreun act asupra sa şi pentru că nu vorbea limba română”, menționează judecătorii maramureșeni.

În motivare se mai arată că banii pentru funcționarea centrului erau asigurate de statul german, aceștia fiind însuşiți de către membrii grupului infracțional, care au utilizat mai multe metode ilicite pentru a asigura o aparenţă de legalitate. În plus, magistrații au reținut și faptul că liderii grupului infracţional şi-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale - poliţie, primărie, asistenţă socială, care le-au facilitat accesul la informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş, astfel încât atunci când se făceau astfel de controale, copiii erau sedaţi, nu erau lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi erau supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, inclusiv în cazul vizitelor unor oficiali din Germania.

Cele cinci persoane arestate preventiv sunt acuzate că au traficat mai mulţi tineri de naţionalitate germană cu vârste cuprinse între 10 – 17 ani, ulterior deveniţi majori, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative vizând recuperarea şi reintegrarea socială, în baza unor programe şi proiecte derulate de fundaţii coordonate de cetăţenii germani S.B.S. şi S.B..

„Este vorba de serviciul social intitulat Projekt Maramureş fondat şi coordonat de numitul S.B.S. (cetăţean german), al cărui furnizor acreditat este o asociaţie din Baia Mare, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv. Nu se cunoaşte deocamdată modalitatea de funcţionare şi desfăşurare a activităţilor acestui proiect pe teritoriul României înainte de data obţinerii licenţei, deoarece datele existente în cauză au relevat faptul că proiectul îşi desfăşoară activitatea în zona Vişeu de Sus din jud. Maramureş încă din perioada 2006 şi posibil chiar anterior”, se precizează în motivarea Tribunalului Maramureș.

În cadrul centrului de la Vișeu de Sus erau aduși în scop de reabilitare şi reintegrare socială loturi de adolescenţi germani având comportamente antisociale şi ostile ideii de integrare socială, provenind de regulă din medii dezorganizate - părinţi divorţaţi, narcomani, alcoolici, dar nu numai, sau care din, cauza unor afecţiuni grave, depresie, psihoză, dependenţă de droguri, au devenit instabili emoţional şi prezintă comportamente dezordonate.

Cinci persone, printre care și liderul grupării, cetăţeanul german Schumann Bert Sieghard, au fost arestate preventiv pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane și lipsire de libertate în mod ilegal, în dosarul "Projekt Maramureș", în care o grupare condusă de o familie de germani este acuzată că a ţinut în sclavie mai mulți tineri germani, pe care i-a pus să execute munci în locuințele unor localnici, pretextul oficial fiind cel al unui "program de reeducare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.