Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informații STIRIPESURSE.RO: CNSAS este instituția care a îndrăznit să îl CENZUREZE pe episcopul Ignatie al Hușilor

doxologia.ro
ignatie

O situație demnă de anii comunismului a avut loc cu o instituție care studiază chiar astfel de evenimente în România mileniului trei!

Conform informațiilor STIRIPESURSE.RO, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a îndrăznit să îi ceară unuia dintre cei mai apreciați ierarhi români, episcopul Ignatie al Hușilor, să își auto-cenzureze o parte din introducerea volumului „Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”, dacă vrea ca această carte să apară sub egida sa.

Citește și: VIDEO REVOLTĂTOR O instituție a statului a cerut CENZURAREA celui mai apreciat tânăr ierarh al BOR: 'Eu nu fac pușcărie pentru nimic din ce voi spune'

Este o situație pe cât de revoltătoare, pe atât de neînchipuit pentru instituția care se ocupă cu abuzurile din perioada comunistă. CNSAS a ajuns, practic, să facă ceea ce făceau comuniștii și să practice exact aceleași metode pe care le studiază și le condamnă.

Informațiile STIRIPESURSE.RO au reliefat că episcopul Ignatie a trebuit să reia toate procedurile, după ce CNSAS a refuzat să îi publice cartea așa cum era. Toate cererile către CNSAS pentru consultarea arhivelor au trebuit să fie refăcut și retrimise. În plus, pe lângă această cenzură pe care CNSAS a încercat să o aplice episcopului de la Huși, instituția a impus și o șicanare în apariția cărții.

Cenzurarea unui episcop al BOR de către CNSAS este o premieră. Este posibil, totodată, dacă CNSAS și-a permis să facă asta, să mai fi existat episoade similare și cu alte personalități, poate chiar cu ierarhi, dar ele nu au ajuns în centrul atenției publice.

Citește AICI pasajul pe care CNSAS îl dorea eliminat din volumul „Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)”.

Pe 15 martie 1960, în închisoarea Jilava, părintele Mina Dobzeu l-a botezat în credinţa ortodoxă pe părintele Nicolae Steinhardt, autorul celebrului “Jurnal al fericirii”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.