Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înfrângere usturătoare pentru România în Comisia Europeană

romania ue

România a pierdut un meci în Comisia Europeană! După ce, alături de alte țări, România a cerut obligativitatea vizelor pentru cetățenii din SUA și Canada, CE a decis că acest lucru nu este posibil.

Comisia Europeană s-a pronunţat împotriva instituirii regimului obligativităţii vizelor pentru cetăţenii din SUA, Canada, Australia şi Japonia, deşi aceste ţări continuă să solicite vize cetăţenilor mai multor state membre ale UE, printre care şi România, se arată într-un comunicat emis vineri de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Executivul comunitar îşi motivează această poziţie prin faptul că s-ar fi întregistrat progrese în negocierile cu respectivele state din afara UE pentru a se ajunge la o situaţie de reciprocitate deplină în ce priveşte regimul de vize. 'Toate aceste ţări şi-au arătat angajamentul pozitiv şi au confirmat că împărtăşesc obiectivul de a ajunge la o reciprocitate completă a regimului de vize'.

Comisarul Cecilia Malmstrom mai menţionează că statele membre ale UE şi Comisia s-au reunit cu aceste ţări terţe pentru a discuta problema vizelor şi se declară încrezătoare că această 'nouă abordare' va permite obţinerea unei reciprocităţi efective cu privire la regimul vizelor pentru şederile de scurtă durată.

De asemenea, executivul comunitar a finalizat un raport ce reprezintă prima evaluare întocmită de Comisie în chestiunea vizelor, după ce anul trecut în luna decembrie au intrat în vigoare modificările Regulamentului Uniunii Europene privind vizele. 

Noile norme au instituit o clauză de reciprocitate ce permite UE să introducă vize pentru statele terţe care încă menţin obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unor ţări membre ale blocului comunitar, cum se întâmplă în cazul românilor care au nevoie de viză pentru SUA şi Canada. Obiectivul acestei măsuri a fost de a exercita presiuni asupra acestor state să elimine obligativitatea vizelor pentru toţi cetăţenii comunitari, indiferent din ce ţară provin.

La fel cum a sugerat şi Cecilia Malmstrom, în acest raport al Comisiei se menţionează că 'nu este momentul oportun' să se pună în aplicare prevederile regulamentului menţionat. 

În document se mai arată că executivul comunitar a primit la începutul anului plângeri din partea României, Bulgariei, Poloniei, Ciprului şi Croaţiei cu privire la menţinerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii lor care călătoresc în state precum SUA, Canada, Japonia sau Australia.

De atunci, continuă raportul, s-au desfăşurat reuniuni cu statele afectate care au cerut clarificarea criteriilor pe care le aplică statele terţe în acordarea vizelor. Aceste contacte continuă şi se vor întocmi evaluări după fiecare şase luni, se precizează în text, scrie agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.