Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ING lansează o estimare ŞOC: Nu este exclusă o ajustare a bugetului, posibil prin majorare de TVA

tva

Într-o analiză publicată pe site-ul ING Bank, economistul Valentin Tătaru arată că guvernul ar putea decide majorarea taxei pe valoare adăugată (TVA) după alegerile parlamentare.

"Inflația a avansat cu 2,5% în septembrie, sub estimarea noastră de 2,7% și a consensului de 2,8%. Acest lucru face ca prognoza noastră anuală pentru 2020 să scadă la 2,7% și la sfârșitul anului la 2,1%. Ne menținem solicitarea pentru rate de politică neschimbate cel puțin până la jumătatea anului 2021.

Cea mai mare parte a surprizei inflației din septembrie a venit dintr-o scădere neașteptat de mare a prețului cartofilor, care s-a contractat cu 27% față de luna precedentă! Aceasta a fost cea mai mare scădere a prețurilor din ultimii nouă ani pentru acest produs. Prețurile fructelor proaspete au surprins și în sens negativ, dar într-o măsură mai mică, deoarece s-au contractat cu puțin peste 8%. Acesta a fost în continuare cel mai mare declin din ultimii trei ani.

Privind spre lunile rămase din 2020, profilul inflației pare să se fi schimbat. Ne așteptăm acum că inflația din decembrie va ajunge la 2,1% (de la 2,5% inițial), cu media anuală care se va schimba de la 2,8% la 2,7%.

Pentru 2021, avem o prognoză de 2,5% atât pentru inflația medie, cât și pentru cea de la sfârșitul anului, deși recunoaștem că riscurile sunt clar distorsionate, cel puțin pentru o inflație medie mai mică. Cu toate acestea, există încă o predictibilitate limitată dincolo de alegerile din decembrie, în special în ceea ce privește aspectul fiscal, în care credem că nu poate fi exclusă o corecție a bugetului printr-o reformă fiscală (o majorare a TVA este principala noastră bănuială). Banca Națională a României urmează să își publice Raportul privind inflația în noiembrie și, împreună cu reducerea previziunilor sale, cel puțin pentru 2020, va sublinia probabil incertitudinile pentru perioada de după alegeri.

Credem că rata cheie de 1,5% nu va fi modificată până la jumătatea anului 2021 și că următorul pas către o mai bună relaxare se va face prin scăderea nivelului de rezervă necesară", se arată în analiza ING.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.