Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înghețarea salariului minim reflectată în mediul online

Facebook-in-Romania

Prolog

Anca Paliu Dragu, ministrul de Finanțe, este citată și preluată cu o afirmație care compară salariile din România cu cele din țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud). Ea a spus că locuitorii țării...

„sunt săraci şi mulţi...şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme“, potrivit Ziarul Financiar.

Declarațiile au fost făcute în contextul unei discuții despre dorința Guvernului de a nu crește salariul minim de la 1050 la 1200 lei pentru a nu scădea competitivitatea economiei românești. A doua zi, ministerul a nuanțat radical poziția, spunând că în momentul de față nu există o decizie finală. În ceea ce privește comparația cu țările BRICS, ministrul precizează că a fost făcută într-o discuție informală cu presa. Ea a negat ideea că competitivitatea României se bazează pe salarii mici:

„Mai mult, nivelul actual înalt de pregătire al românilor face posibil ca aceştia să activeze deja în industrii mai bine plătite. Această tendinţă este una certă şi va continua, lucru ce conduce la creşterea nivelului de trai în România”, a spus Anca Dragu, citată de Mediafax.

Ideea că o informație care nu este destinată spațiului public a fost „scursă” în presă a stârnit indignare:

„Conversațiile off the record au rostul de a lămuri lucruri și de a furniza context sau opinii care nu pot fi publicate fără a dăuna emițătorului. Cel care dă informațiile (ministrul, CEO-ul, whatever) face lucrul ăsta pentru a-și servi cauza, evident, dar și pentru a preveni interpretări tâmpite, care pot induce publicul în eroare. Informațiile astea, dacă sunt esențiale, se publică cel mult citând „surse”. Dar regula e că, în calitate de jurnalist, încerci să le transformi în informații on the record. Fie convingând pe cineva să și le asume, fie mergând mai departe pe firul lor și dezvoltându-le.”, spune Teodor Tiță pe În Centru.

Reacții

Vreme de 24 de ore, însă, comparația a rămas în spațiul public ca fiind poziția oficială a Ancăi Paliu Dragu. Ceea ce a născut mai multe răspunsuri critice.

„Ministrul de finanțe Anca Dragu - ministru tehnocrat, desigur - a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci și mulți și toți știu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme. Și uite așa ajung ăștia să admită treptat că modelele lor sunt Rusia și China...” (Andrei Pantu?, Facebook).

Ministrului i-au fost contestate competențele...

miroiu... sau viziunea economică...

„Dar poți să crești competivitatea, durabil şi incluziv, prin îmbunatățirea infrastructurii, prin îmbunătățirea legislației și reducerea birocrației, investiții masive în educație şi inovație, prin stimularea și protecția angajaților care se poate reflecta în productivitate.

Dar nu, Anca Paliu şi guvernul din care face parte vor altceva. Sclavi ieftini în economia manufacturieră a începutului de revoluție industrială.” (Claudiu Crăciun, Facebook)

... în timp ce Cristian Socol a căutat să producă o critică mai aplicată...

„Înghețarea salariului minim este una dintre greșelile din fundamentarea bugetului pe 2016. Argumentul că erodează competitivitatea este unul firav în condițiile în care suntem la mare depărtare de celelalte tari din UE și nu numai, în afară de Bulgaria. Cu 235 de euro salariu minim întrecem Albania și Bulgaria dar sunt înaintea noastră tari non UE precum Serbia, Muntenegru dar și față de țări UE precum Lituania (325 euro), Ungaria (333 euro), Republica Ceha (338 euro) și Letonia (360 euro). Sa mai vorbim despre Polonia (418 euro), Grecia (684 euro) sau … Germania (1473 euro) nu are rost.” (Cristian Socol pe Vox Publica.

... iar Radu Magdin observă lipsa de empatie.

Magdin2

Au existat și voci (puține) care au apărat poziția ministrului

"Da, în alte ţări se munceşte pe doi lei. Dacă forţezi angajatorii din România să plătească minim trei lei pe o muncă în valoare de doi lei, vor externaliza producţia în ţara în care au voie să plătească atât cât face, doi lei. Degeaba pompezi facilităţi fiscale în companii dacă le scumpeşti artificial munca, biznisu se va muta acolo unde-i mai ieftin. Dacă vă întrebaţi „de ce nu se mai fac, maică, şi la noi şuruburi”, taman asta e explicaţia.” (Ana Otilia Nuțu, Facebook)

*Nu pot comenta ce s-a declarat în cadrul întâlnirii informale, căci nu cunosc contextul. Dar, în rest, este clar că s-a greșit în ceea ce privește comunicarea oficială. Invocarea lipsei de formalitate trebuia să vină imediat, nu a doua zi. Ceea ce s-a întâmplat în cele 24 de ore de tăcere nu este doar din vina presei, ci și din a ministrului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.