Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ingrid Mocanu, LECȚIE pentru PSD: De exemplu, domnule Ciordache, dacă dați amnistia aia de care vorbiți de doi ani, să aveți grijă

captura România TV
Ingrid Mocanu

Avocata Ingrid Mocanu instruiește PSD cu privire la forma pe care trebuie să o aibă o eventuală OUG pe amnistie și grațiere. Avocata susține că OUG trebuie să facă trimitere și la prevederile din Codul vechi, dar și la normele din cel nou.

"Să jucăm țonțoroiul pe Constituție - Episodul 3

Mare tamtam și emoție a produs așa-zisa neconstituționalitate din CPP care ar fi determinată de trimiterea la o lege abrogată. Frăsuială, nene... că Ciordache e habarnist, că nu știu nimic habarniștii de parlamentari.

În motivare, CCR (decizia 633/2018), recte Morar, ne povestește doct, ca un om mare: ”pct 540 - Potrivit art.64 alin.(3) teza întâi din Legea nr.24/2000, abrogarea unei dispoziții sau a unui act normativ are caracter definitiv. Aceasta semnifică, de regulă, că, odată abrogat, actul normativ respectiv nu își va mai putea produce efectele. Prin abrogare, sunt scoase din sistemul legislației acele reglementări juridice care încetează să se mai aplice, din cauza faptului că ele nu mai sunt necesare sau că în locul lor apar noi norme juridice, cu un conținut diferit față de cele anterioare. Astfel, ca urmare a abrogării, dispoziția respectivă trece în fondul pasiv al legislației.”

Până aici e bine, dar nu știu dacă ați mai auzit în ultima vreme de art. 15 din Constituție, domnule Morar ... e un articol greu, CCR l-a înțeles prost (s-a văzut la decizia cu blocul de legi la analizarea legii penale mai favorabile) și nici până azi nu ați depășit înțelesul acestui articol. CEDO ar putea să fie un bun sfetnic: art. 15 din Constituție menționează că NUMAI legea penală mai favorabilă RETROACTIVEAZĂ. Așadar, dacă legea veche este una penală și ea este MAI FAVORABILĂ, ea se află încă în fondul activ și are aplicabilitate, mai ales în cauza de față.

De exemplu, domnule Ciordache, dacă dați amnistia aia de care vorbiți de doi ani, să aveți grijă să trimiteți și la Codul vechi și la cel nou ... că altfel nu se poate aplica în instanțe.

Actele normative cu pricina - Legea nr.535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, precum şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.159/2001 pentru prevenirea şi combaterea utilizării sistemului financiar-bancar în scopul finanţării de acte de terorism - sunt legi care reglementau (înainte de a fi incluse în Noul Cod Penal) infracțiuni de siguranță și de terorism (cu conținut ușor diferit, în unele cazuri). Așadar, legile astea erau lege penală mai favorabilă pentru unii trădători sau teroriști.

Ce spuneți dvs., domnule Morar, în minunea de decizie este că pentru probarea acestor fapte din legea veche nu mai pot fi folosite probele din Mandate de Siguranță Națională - MSN - uri (dacă sunt în cercetare astfel de fapte).

Din aroganță și neștiință de carte tocmai ați scăpat de răspundere niște teroriști, finanțatori de teroriști, trădători ori spioni, dacă faptele lor sunt mai vechi.

Citește și: CUTREMUR Raluca Turcan susține victoria Opoziției: Dragnea a fost revocat de Opoziție. Recunoașteți votul

Căci asta se întâmplă când nu ai habar de Constituție, dar te crezi mare geniu doar pentru că ai băgat mult lumet la pușcărie abuziv și îți dorești ca asta să se perpetueze la nesfârșit", scrie Ingrid Mocanu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.