Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorare la ONU, după perchezițiile la bisericile ortodoxe din Ucraina: Autoritățile să se asigure că respectă dreptul internațional

biserica ortodoxa ucraina

Marți, în fața Consiliului de Securitate, Ilze Brands Kehris, asistentul secretarului general adjunct al ONU pentru drepturile omului, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la restricțiile privind libertatea religioasă în Ucraina, inclusiv pe teritoriul aflat sub controlul Rusiei.

Tema ședinței de informare a Consiliului cu privire la Ucraina a fost inclusă în cadrul punctului de pe ordinea de zi "Amenințări la adresa păcii și securității internaționale". Aceasta a fost solicitată de reprezentantul permanent al Rusiei, ambasadorul Vasily Nebenzia, în timpul unei reuniuni anterioare a Consiliului din 13 ianuarie, în timpul căreia Nebenzia a afirmat că Ucraina încearcă să "distrugă" Biserica Ortodoxă Ucraineană, care este legată canonic de Patriarhia Moscovei.

Mii de civili uciși

Înainte de a aborda chestiunea libertăților religioase, Brands Kehris a făcut o trecere în revistă a încălcărilor grave ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar, care au fost cauzate poporului ucrainean de atacul armat al Rusiei asupra țării și de ostilitățile care au urmat și care, potrivit acesteia, au pus în pericol nenumărate vieți, au provocat strămutări masive și au distrus infrastructura civilă.

Înaltul oficial ONU pentru drepturile omului a documentat miile de victime civile pe care războiul le-a făcut de când a început la 24 februarie 2022: Biroul ONU pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 7.000 de civili uciși și peste 11.000 de răniți, dar se crede că cifrele reale sunt mult mai mari.

Brands Kehris a făcut referire la atacul cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din Dnipro - care a ucis cel puțin 45 de civili, inclusiv șase copii, și a rănit cel puțin 79 - și la loviturile rusești asupra infrastructurii critice, care au ucis cel puțin 103 civili și au rănit cel puțin 371, și au provocat penurii majore de electricitate și apă în întreaga țară.

În regiunile Donețk și Luhansk, ocupate de Rusia, civilii au avut de suferit de pe urma bombardamentelor ucrainene asupra zonelor dens populate, a declarat Brands Kehris: Biroul pentru Drepturile Omului a înregistrat 498 de civili uciși, inclusiv 25 de copii, și 1.675 de răniți, inclusiv 117 copii.

Deteriorarea tensiunilor între comunitățile ortodoxe

Brands Kehris a trecut apoi la preocupările legate de restricțiile privind libertatea de religie și libertatea de asociere în întreaga Ucraină, inclusiv pe teritoriul ocupat de Rusia.

Tensiunile dintre comunitățile ortodoxe din Ucraina au existat timp de decenii, a spus ea, dar s-au deteriorat după atacul armat al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Oficialul ONU a descris perchezițiile efectuate de serviciile de securitate ucrainene în spațiile și lăcașurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene ca fiind "evoluții îngrijorătoare": cel puțin trei clerici, a spus ea, se confruntă acum cu acuzații penale, inclusiv pentru trădare și negare a "agresiunii armate" a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

"Îndemnăm autoritățile ucrainene să se asigure că orice astfel de percheziții în spațiile și locurile de cult sunt în deplină conformitate cu dreptul internațional", a declarat Brands Kehris, "că celor care se confruntă cu acuzații penale li se acordă dreptul la un proces echitabil și că orice sancțiuni penale sunt compatibile cu drepturile la libertatea de opinie, de exprimare și de religie".

Brands Kehris a împărtășit preocupările Biroului pentru Drepturile Omului cu privire la faptul că două proiecte de lege depuse recent în Parlamentul ucrainean ar putea submina dreptul la libertatea de religie sau de credință, așa cum este consacrat în articolul 18 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice. "În conformitate cu legislația internațională privind drepturile omului, orice limitare a dreptului de a-și manifesta religia sau convingerile trebuie să fie prevăzută de lege, necesară și proporțională".

În încheierea discursului său în fața Consiliului, înaltul oficial ONU a făcut apel la ambele părți la conflict să respecte și să se asigure că drepturile la libertatea de opinie și de exprimare, la libertatea de întrunire pașnică, de asociere și de religie pot fi exercitate fără discriminare de către toți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.