Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorări cu privire la afacerile de pe Aeroportul Otopeni: Chinezii din umbră și avertismentele privind securitatea obiectivelor strategice

Radu Pop
Agerpres
Terminal Aeroportul Otopeni

Potrivit mai multor surse, în prezent există o linie favorabilă statul chinez la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, dar și companiilor din subordine. Sursele spun inclusiv că participarea angajaților Companiei Naționale de Aeroporturi București la diverse simpozitoane și manifestări socio-culturale sponsorizate direct sau indirect de companii care au legatură cu statul chinez crează o direcție periculoasă pentru politica de Securitate a obiectivelor strategice. Există un exemplu recent care ridică nenumărate semne de întrebare, notează publicația mediaflux.ro.

În toamna anului trecut, potrivit Forbes, un gigant chinez al comerțului electronic, JD.com, se extindea pe rețeaua de călătorii cu amănuntul, prin preluarea unui pachet de acțiuni în afacerea din Asia de Nord a operatorului global duty-free, cu sediul la Paris, Lagardère Travel Retail, parte a grupului francez Lagardère.

„JD.com și fondul de stat China Jianyin Investment (JIC) investesc împreună 112 milioane de dolari pentru a prelua acțiuni de 18,6%, respectiv 3,7% în divizia Asia de Nord a Lagardère Travel Retail”, nota Forbes.

Legătura nu este o surpriză, spuneau jurnaliștii publicației economice. „Toamna trecută, Alibaba Group, rivalul JD.com, a preluat acțiuni la cel mai mare retailer aeroportuar din lume, Dufry, cu planuri care vizau explotarea în comun a afacerii din China, care este în plină expansiune.

În România, Lagardere este prezent în Suceava, Iași, Bacău, Oradea, Cluj, Timișoara, Sibiu, potrivit sursei citate. În acest moment, societatea Lagardere face demersuri pentru a intra în 20% din cafenelele și restaurantele din Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, devenit un punct extrem de important prin parteneriatele strategice încheiate între statul român și SUA, NATO, UE în contextul războiului din Ucraina.

Mișcarea retailerului cu acționariat chinez – inclusiv un fond de stat din China – a fost confirmată de Marius Văcălău, CEO Lagardère Travel Retail, într-un interviu acordat pubicației Wall Street.

„Așteptăm, la începutul anului, lansarea și derularea procedurilor de licitație pentru spațiile de retail din Aeroportul Otopeni. Aceasta ar fi o oportunitate excelentă pentru noi de a pune know-how-ul la dispoziția călătorilor de pe Aeroportul Otopeni, principala poartă de intrare a turiștilor în România”, a declarat acesta.

Mediaflux.ro mai notează că există, în acest moment, temerea că direcția pro-China de la vârful ministerului Transporturilor să faciliteze pătrunderea într-o zonă de maximă importanță din punct de vedere al strategiei și securității a unei companii din al cărui acționariat face parte statul chinez, despre a cărui „politică expansionistă” atrăgea atenția, încă din 2019, Philippe Le Corre în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților: „Un aspect specific în relația cu China este că multe tranzacții sunt executate prin intermediul unor terțe părți, în alte state, pentru a ascunde sursa chineză de proprietate și finanțare...”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.