Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iniţiativa ’O centură un drum’ va finanţa proiecte ecologice şi sustenabile financiar

Noul drum al matasii

Liderii mondiali care se vor reuni săptămâna viitoare la summitul O centură un drum vor conveni să finanţeze proiecte care respectă obiectivele globale referitoare la datorii şi să promoveze o dezvoltare ecologică, potrivit proiectului de comunicat citat de Reuters potrivit news.ro.

Iniţiativa O centură un drum este un element major al politicii preşedintelui chinez Xi Jinping şi prevede refacerea vechiului Drum al Mătăsii, pentru a conecta China de Asia, Europa şi restul lumii, prin investiţii majore în infrastructură.

Proiectul este însă controversat pentru multe state occidentale, în special pentru Statele Unite, care îl consideră doar un mijloc de a extinde influenţa chineză în străinătate şi de a împovăra ţările cu datorii nesustenabile şi netransparente.

Statele Unite au criticat în mod special decizia Italiei de a semna un memorandum de înţelegere pentru participarea la iniţiativă, fiind primul stat membru al G7 care a făcut acest lucru.

Comunicatul reiterează însă promisiunile convenite la un summit din 2017 pentru o finanţare sustenabilă a proiectelor, adăugând şi o limită de îndatorare.

”Susţinem colaborarea între instituţiile financiare naţionale şi internaţionale pentru a oferi proiectelor un sprijin financiar diversificat şi sustenabil”, potrivit proiectelor.

”Cuvântul ecologic apare în comunicat de mai multe ori. În comunicatul de acum doi ani acest cuvânt nu a fost menţionat nici măcar o dată.

”Subliniem importanţa promovării dezvoltării verzi. Încurajăm dezvoltarea finanţării ecologice, inclusiv emiterea de obligaţiuni verzi, precum şi dezvoltarea unor dehnologii curate”, potrivit comunicatului.

Ministrul de Externe chinez, Wang Yi, a declarat vineri că proiectul O centură un drum nu este ”un instrument politic” sau o criză a datoriilor pentru ţările participante, iar Beijingul salută soluţiile constructive pentru eliminarea îngrijorărilor provocate de acest proiect.

Un număr de 37 de lideri străini vor participa la summitul din 25-27 aprilie, dar Statele Unite vor trimite reprezentanţi de rang inferior, reflectând nemulţumirea faţă de acest proiect.

Numărul participanţilor străini a crescut de la 29, câţi au participat la summitul precedent, între noii veniţi aflându-se reprezentanţi din Pakistan, Rusia, Italia, Elveţia şi Austria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.