Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iniţiativa PNL prin care li se interzice persoanelor condamnate definitv să candideze la funcţia de preşedinte al României, vot final în Senat

Inquam Photos / George Calin
Senatul Romaniei

Plenul Senatului are înscrisă azi pe ordinea de zi, la sesiunea de vot final, iniţiativa legislativă depusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu, potrivit căreia persoanele condamnate definitiv să nu poată candida la funcţia de preşedinte al României.

Potrivit iniţiativei legislative depusă în luna mai la Parlament de Alina Gorghiu, ”nu pot candida (la funcţia de preşedinte al României - n. red.) persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări definitive”.

Un prim argument al senatoarei PNL în favoarea demersului legislativ este decizia Curţii Constituţionale care interzice persoanelor condamnate penal să deţină calitatea de membri ai Guvernului.

Citește și: Liviu Pleşoianu, radiografie SUMBRĂ a României: 'Dictatura justiţiei 'independente' ne-a scos de pe harta lumii...'

”Ţara noastră este unul din puţinele state din Europa în care legislaţia nu cuprinde o restricţie clară în acest sens. De altfel, nu numai ţări de pe continentul european au restricţii legate de posibilitatea de a candida pentru orice tip de funcţie publică în urma unei condamnări definitive, ci şi state precum Canada, Israel, Australia etc. Lipsa de coerenţă legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinând celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale este evidentă, iar acest lucru poate aduce atingere principiului echilibrului puterilor în stat”, mai arată Gorghiu în expunerea de motive a iniţiativei legislative, conform News.ro.

Majoritatea PSD - ALDE - UDMR a adoptat, pe 30 octombrie, un raport de respingere a proiectului legislativ, în comisia juridică a Senatului.

”PSD-ALDE-UDMR au decis şi astăzi în Comisia juridică a Senatului - vot 7- 4: persoanele condamnate penal pot candida la preşedinţia României. În afară de mine, au votat pentru iniţiativa PNL, care prevedea ca persoanele condamnate definitiv să nu poată candida la preşedinţia României, Alina Gorghiu şi Iancu Caracota - PNL - şi George Dircă - USR”, a scris senatorul PNL Daniel Fenechiu pe pagina personală de Facebook imediat după votul din comisia juridică.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.