Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inscripţia istorică a Catedralei Ortodoxe din Cernăuţi, restabilită pe frontispiciu

hurmuzachi.com
cernauti

Inscripţia istorică a Catedralei Ortodoxe din Cernăuţi a fost restabilită pe frontispiciu, săptămâna trecută, după aproximativ trei decenii, potrivit news.ro.

Iscripţia „Unul în trei ipostasuri - Dumnezeu”, cu litere aurite, fusese sfinţită de episcopul Eugen Hacman la 1864.

Literele au fost remontate în perioada 1-3 decembrie, însă continuarea - „А. Д. 1844” -, care a fost înlăturată în urmă cu doi ani, lipseşte încă, potrivit bucpress.eu.

În timpul unei renovări de după destrămarea URSS, inscripţia românească de pe frontispiciul catedralei, care a rezistat perioadei staliniste, a dispărut în timpul Ucrainei suverane, lipsind de la locul ei aproape trei decenii.

Prima biserică românească din piatră construită la Cernăuţi a fost subiectul multor ani de eforturi şi pe 15 iulie 1844 i-a fost pusă temelia. Ea a fost construită de arhitectul Radoş şi de inginerii A. Marin şi Ferdinand Roell. Lucrările de construcţie au durat până în anul 1852, iar sfinţirea lăcaşului a avut loc în 1864.

În acea perioadă, Bucovina se afla sub o administraţie galiţiană, iar prelaţii catolici s-au opus un timp construirii unei catedrale ortodoxe aici.

Unele obiecte de cult au fost aduse aici de la alte biserici mai vechi din Bucovina, precum Voroneţ - între care, o impunătoare cruce sculpată în lemn de cedru şi o cruce ferecată în argint.

Biserica a fost renovată de câteva ori: în perioada 1893 - 1896, în 1936, dar şi după 1980.

De-a lungul anilor, a fost vizitată de mari personalităţi ale vieţii culturale şi sociale române printre care s-au aflat regii Ferdinand, Carol II şi Mihai I, Nicolae Iorga, Vaida-Voievod, Vasile Pârvan, Octavian Goga, Cezar Petrescu, Mihail Sadoveanu şi Matei Milo.

În perioada 1878 - 1879, Ciprian Porumbescu a dirijat de mai multe ori corul Facultăţii de Teologie, iar Mihai Eminescu, adus de părintele Veniamin Iliuţ, a participat la slujbele bisericeşti, precum şi la cea oficiată la înmormântarea lui Aron Pumnul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.