Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecția Judiciară, lovitură CRUNTĂ pentru DNA: dovada că anumite dosare stau 'la păstrare'

Inspecția Judiciară publică rezultatele controalelor care au avut loc în ultima perioadă la Parchete, iar o cifră este cea care atrage atenția în această statistică.

Citește și: Liviu Dragnea a EXPLODAT la adresa DNA, după ce procurorii au cerut 10 ani cu executare în fața ICCJ

Cei de la Inspecția Judiciară au căutat să vadă la ce Parchete sunt dosare ”la păstrare” de peste 5 ani. Conform acestei statistici, în 2016, la DNA erau ”la sertar” 279 de dosare.

Cele mai multe dosare care sunt mai vechi de 5 ani le regăsim la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel București, 979 de dosare.

În mediul politic, de multe ori, procurorii DNA au fost acuzați că țin dosare ”la sertar”, iar acestea sunt scoase de la naftalină doar atunci când un om politic trebuie executat.

”Cauzele care au condus la creşterea numărului de dosare din această categorie au fost atât de ordin obiectiv cât şi de ordin subiectiv.

Din categoria cauzelor obiective se identifică următoarele:

- declinări repetate de competenţă sau disjungeri;

- redistribuirea repetată a cauzelor la mai mulţi procurori / lucrători de poliţie, determinată de fluctuaţia de personal cu consecinţa prelungirii procedurilor;

- efectuarea sau neefectuarea la timp a unor expertize tehnice şi de specialitate;

- complexitatea dosarelor determinată de natura faptelor investigate sau de dificultăţi în administrarea probatoriului;

- comisii rogatorii naţionale şi internaţionale;

- desfiinţarea soluţiei adoptate în cauză de către instanţa de judecată sau infirmarea soluţiilor de către procurorul ierarhic superior;

- sustragerea suspecţilor / inculpaţilor, martori sau părţi vătămate cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate;

- scheme de personal incomplet ocupate şi fluctuaţie de personal atât la nivelul unităţilor de parchet cât şi la nivelul unităţilor de poliţie;

- incidenţa modificărilor legislative, fapt ce a generat reluarea unor acte procedurale şi procesuale, în principal la infracţiunea de spălare de bani;

În ce priveşte cauzele de ordin subiectiv ce au condus la prelungirea nejustificată a procedurilor s-a identificat efectuarea actelor de cercetare penală la intervale mari de timp sau lăsarea în nelucrare a cauzelor de către organele poliţiei judiciare, corelată, în unele cazuri, cu o lipsă de supraveghere efectivă şi eficientă din partea procurorilor.

Creşterea numărului dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării în raport de controlul anterior s-a datorat atât formalismului controalelor efectuate de procurorii cu funcţii de conducere cât şi prioritizării soluţionării dosarelor noi în detrimentul celor vechi în care procedurile au fost temporizate.

Cu ocazia prezentelor verificări nu au fost identificate aspecte pozitive din activitatea parchetelor care să fi putut fi generalizate ca bune practici în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor legale”, arată Inspecția Judiciară.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.