Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecţia Judiciară caută forţe proaspete, în plin asediu din partea magistraţilor activişti

inspectia judiciara

Inspecţia Judiciară scoate la concurs 12 posturi vacante de inspectori judiciari, din care 4 posturi la Direcţia de inspecţie pentru judecători şi 8 posturi la Direcţia de inspecţie pentru procurori.

Concursul se desfăşoară în baza noului Regulament de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea posturilor de inspector judiciar în cadrul Inspecţiei Judiciare, aprobat prin Ordinul inspectorului-şef nr. 53/2021 şi publicat în Monitorul Oficial al României pe 25 iunie 2021.

Potrivit anunţului publicat de IJ, candidaturile vor fi însoţite de un proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de inspector judiciar în trei exemplare, în format letric, pe suport hârtie, şi în format electronic, pe suport optic. Proiectul poate avea cel mult 10 pagini. Candidaturile se depun la sediul Inspecţiei Judiciare din municipiul Bucureşti, până la data de 30 iulie 2021.

Concursul organizat de Inspecţia Judiciară vine într-o perioadă în care instituţia se află sub asediul unor magistraţi certaţi cu normele disciplinare. Numeroşi magistraţi au deschis procese la mai multe instanţe din ţară, prin care contestă, printre altele, regulamentul de organizare şi funcţionare al Inspecţiei. Arsenalul folosit de magistraţii cercetaţi disciplinar şi care riscă sancţiuni din partea CSM (unii dintre ei fiind deja sanţionaţi, cum este judecătorul Cristi Danileţ) include acuzaţii în presă, victimizare şi chiar solicitări de sesizare a CJUE.

La precedentul concurs, la Inspecţia Judiciară au ajuns, printre alţii, procurorii Felix Bănilă, fost şef DIICOT, şi Oana Hăineală, fost preşedinte CSM. Aceasta din urmă a demisionat însă la scurt timp şi a revenit la DIICOT.

Inspecţia Judiciară este condusă de judecătorul Lucian Netejoru. Una dintre atribuţiile inspecţiei este de a verifica, din oficiu sau în urma unor sesizări, eventualele abateri disciplinare ale magistraţilor, prevăzute în art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. În urma verificărilor prealabile, inspectorii, cu aprobaterea şefului instituţiei, stabilesc dacă există sau nu indiciile săvărşirii unor abateri disciplinare şi pot începe cercetarea disciplinară. La finalul cercetării, dosarul disciplinar fie se clasează, fie se exercită acţiunea disciplinare, secţiile CSM funcţionând ca primă instanţă disciplinară. Secţiile CSM pot să aplice sancţiuni disciplinare, să respingă acţiunea sau să o anuleze. Hotătârile secţiilor CSM pot fi atacate cu recurs la completul de cinci de la ÎCCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.