Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecţia Judiciară îi dă cu legile în cap lui Mirică. Favorita lui Kovesi, trimisă la judecata CSM

Inquam
Florentina Mirica

Inspecţia judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Mirică Florentina - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (fost procuror DNA) pentru următoarele abateri disciplinare, prevăzute de Legea nr. 303/2004:

- manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu [art. 99 lit. a)];

- nerespectarea confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informații de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcție, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii [art. 99 lit. j)] ;

- nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor or deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente [art. 99 lit. m)].

După clasarea dosarului DIPI2, în DNA a izbucnit un adevărat conflict în procurorul Florentina Mirică şi şefii ei. Totul a culminat cu plecarea acesteia din DNA şi apariţia în presă a unor informaţii din rechizitoriu.

Inspectorii de caz au reţinut că procurorul:

1. [art. 99 lit. a)] prin expresiile utilizate într-un e-mail adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesională a șefului Secției de combatere a corupției din cadrul DNA și prin motivele invocate într-o plângerea formulată la instanţă, a încălcat următoarele dispoziţii:

- art. 90 pct. 1 din Legea nr. 303/2004 ;

- art. 17 şi 18 pct.1 şi 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor;

- art. 12 alin 1 din Legea nr. 544/2001;

- art. 285 Cod procedură penală;

2. [art. 99 lit. j)] prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în rețeaua de intranet, a încălcat următoarele dispoziții:

- art. 81 alin 1 lit. t) din Regulamentul de ordine interioară al DNA;

- art. 4 alin. (1) şi 91 alin. (1) din Legea nr. 303/2004;

- art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004;

- art. 15 alin. (1) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor;

3. [art. 99 lit. m)] a transferat de pe e-mailul instituției pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situații și dezvăluirea unor date confidențiale, încălcând astfel prevederile:

- art. 15 alin. (2) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor;

- art. 1 – 4 din Ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 81/2016, în care se menţionează măsurile privind protecţia documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări;

- art. 147 din Regulamentul de ordine interioară al DNA.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Florentina Mirică a mai fost judecată de CSM pentru dezvăluirea de date confidenţiale, iar Laura Codruţa Kovesi a însoţit-o pe aceasta la DNA în mai multe rânduri.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.