Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecţia Judiciară, LOVITURĂ pentru procurorul general Augustin Lazăr: A încălcat Codul deontologic al magistraţilor

captura privesc.eu
Augustin Lazar la bilantul DNA

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, este acuzat de Inspecţia Judiciară de încălcarea Codului deontologic al magistraţilor, în urma declaraţiei în care i-a numit pe parlamentarii din Comisia de anchetă pentru alegerile din 2009 "nişte inculpaţi de rang înalt".

Inspecţia Judiciară a înaintat raportul secţiei de procurori a CSM, care urmează să decidă dacă Augustin Lazăr va fi sancţionat disciplinar sau nu.

""Apreciem că există indicii cu privire la încălcarea de către domnul procuror general Augustin Lazăr a obligaţiilor deontologice stabilite prin dispoziţiile art. 17 din Codul Deontologic al Judecătorilor şi Procurorilor", se arată în raportul prezentat de Antena 3.

Vezi şi: Te simţi tot timpul obosit? Ai nevoie de această cură pentru detoxificarea ficatului

"În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar", afirmat Augustin Lazăr, în decembrie 2017.

Într-o opinie trimisă la Inspecţia Judiciară, Augustin Lazăr susţine că s-a referit la fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, care ar fi propus audierea unor procurori în parlament. Argumentul este însă desfiinţat în raport.

"Prin adresele nr. 1386/II-7/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nr. 1673/C/2018 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi nr. 1938/II-1/2018 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a rezultat că membrii Comisiei Parlamentare mai sus prezentate nu au calitate de inculpaţi în vreun dosar penal, extrapolând cu atât mai puţin, membrii Comisiei Comune parlamentare a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.

În al doilea rând, dacă acceptăm ideea că 'inculpaţi de rang înalt' se referă la fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, acesta nu poate fi decât 'inculpat' şi nu 'inculpaţi'", se arată în raport.

Inspecţia Judiciară mai aminteşte că Augustin Lazăr trebuie să respecte prezumţia de nevinovăţie, iar Daniel Dragomir nu poate fi ostracizat astfel în lipsa unei hotărâri judecătoreşti definitive. Mai mult, simpla prezentare de către acesta a unei liste de magistraţi nu înseamnă că acesta i-a "convocat".

Vezi şi: Semnele de intoxicație cu otravă de șobolani. Măsurile de prim ajutor pentru victimă .

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.