Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecţia Judiciară, reacţie după la declaraţiile şefei ÎCCJ: 'O astfel de retorică este inacceptabilă'

stiripesurse.ro
Inspectia Judiciara

Inspecția Judiciară a precizat, într-un răspuns pentru MEDIAFAX privind declarația președintei instanței supreme potrivit căreia IJ ar fi efectuat presiuni asupra instanțelor când a cerut redactarea motivărilor, că acest lucru este inacceptabil, mai ales pentru că întârzierile au cauze obiective.

„Printre scopurile activităţii Inspecţiei Judiciare este şi acela al îmbunătăţirii performanţei organizaţionale a instanţelor şi parchetelor şi al aplicării unitare a normelor procedurale, prin formularea de propuneri adecvate, pe baza datelor rezultate din verificările efectuate şi furnizarea unor informaţii obiective instituţiilor implicate în gestionarea sistemului judiciar. În aceste circumstanţe, începând cu anul 2013, ca urmare a consultării titularilor acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară a efectuat an de an monitorizarea, la nivel naţional, privind situația hotărârilor judecătorești pentru care a fost depăşit termenul legal de redactare”, a subliniat, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Bogdan Alexandru.

Vezi şi: Parmezanul, noul PERICOL vizat de Organizația Mondială a Sănătății. Avertizări ca pentru tutun

De asemenea, sursa citată a mai subliniat că verificările pe care Inspecția Judiciară le efectuează nu impun obligații și termene de îndeplinire a acestora.

„În cadrul verificărilor pe care le efectuează, Inspecţia Judiciară se rezumă la a constata situaţii de fapt fără să impună, în niciun caz, obligaţii şi termene de îndeplinire a acestora. Ca atare, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia ar exista posibilitatea ca inspectorii judiciari, prin verificările în materia respectării termenului legal de redactare a hotărârilor judecătoreşti, să pună presiune pe judecători, o astfel de retorică fiind inacceptabilă din punctul de vedere al Inspecţiei Judiciare. În cvasitotalitatea cazurilor, întârzierile în redactarea hotărârilor judecătoreşti au cauze obiective, volumul ridicat de activitate al instanţelor şi gradul mare de complexitate a cauzelor fiind dominante”, mai spune reprezentantul Inspecției Judiciare.

Şefa instanţei supreme a dat ca un al doilea argument pentru solicitarea către judecătorii din subordine să redacteze motivările restante până la data de 1 septembrie faptul că şi Inspecţia Judiciară a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să prezinte situaţia hotărârilor restante.

"Să înţeleg de aici că Inspecţia Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru l-am făcut şi eu", a completat Tarcea.

Vezi şi: Specialiştii dezvăluie secretul: Cum te poţi reorienta profesional la orice vârstă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.