Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecţia Judiciară tranşează problema anexelor secrete la raportul privind protocolul SRI-PÎCCJ: 'E o informaţie falsă'

stiripesurse.ro
Inspectia Judiciara

Inspecţia Judiciară reacţionează la informaţiile apărute în mass media, cu privire la anexele secrete ale raportului privind aplicarea protocolului SRI-PÎCCJ din 2009. După ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat preşedintelui CSM desecretizarea anexelor, diverşi analişti au acuzat Inspecţia Judiciară, inclusiv într-o dezbatere la Antena 3, că a secretizat abuziv documentele. Într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO, Inspecţia Judiciară explică situaţia raportului transmis recent la CSM.

"Este o informație falsă. Inspecţia Judiciară nu a secretizat niciodată un raport sau vreo anexă la vreun raport. Raportul privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între PÎCCJ şi SRI din 2009 conține 19 anexe, fiecare dintre ele conțînând o colecție de documente clasificate, întocmite în baza protocolului, identificate în timpul controlului la cele 19 unități de parchet controlate. Inspecția Judiciară a transmis aceste documente la CSM în forma în care au fost identificate din punct de vedere al nivelului de secretizare. Inspecţia Judiciară nu ar fi putut să desecretizeze acele documente din simplul motiv că doar emitenții pot face acest demers, conform legii", a declarat Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, pentru STIRIPESURSE.RO.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat luni CSM să acţioneze pentru desecretizarea "de urgenţă" a "protocoalelor secrete dintre SRI-DNA-instanţele de judecată" şi a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis "ar trebui să facă ceva concret pentru independenţa reală a Justiţiei". 

"Ca urmare a dezvăluirilor din mass-media privind raportul Inspecţiei Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA-instanţe de judecată, care ar conţine 19 anexe secretizate, CSM trebuie să acţioneze pentru desecretizarea lor de urgenţă. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale şi imorale să fie făcute publice neîntârziat. Românii au dreptul să ştie cum au funcţionat instituţiile din justiţie şi felul în care serviciile au influenţat activitatea lor. În consecinţă, având în vedere legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, art. 24, al. 5, care stipulează că nu pot fi secretizate documente în scopul ascunderii încălcărilor legii sau limitării accesului la informaţiile de interes public, solicit doamnei Lia Savonea, preşedintele CSM, să clarifice urgent situaţia şi să desecretizeze toate anexele privind protocoalele secrete înainte de discutarea în plen a raportului Inspecţiei Judiciare", a scris Tăriceanu pe Facebook. 

Totodată, Tăriceanu îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis ca în calitatea sa de preşedinte al CSAT "să solicite neîntârziat SRI să facă publice toate informaţiile cu privire la protocoalele secrete cu Justiţia".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.