Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instigare la trafic de influenţă în scandalul 'JUSTICE LEAKS': Magistraţii activişti scriu ambasadelor pentru a pune presiune pe instanţa disciplinară

justice leaks

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a transmis o scrisoare mai multor ambasade ale unor ţări europene, acuzând presiuni în urma serialului "Justice Leaks", publicat de STIRIPESURSE.RO. Scrisoarea conţine o relatare subiectivă a evenimentelor care au urmat după articolele publicate de stiripesurse.ro şi acuzaţii lipsite de dovezi referitoare la o presupusă operaţiune de reducere la tăcere a magistraţilor care au criticat modificările legislative din domeniul justiţiei din perioada 2017-2019. Mai grav, apelarea la ambasade reprezintă nu numai o veritabilă instigare la trafic de influenţă şi la încălcarea normelor diplomatice, ci şi o posibilă abatere disciplinară, sub forma imixtiunii în activitatea unei instanţe (Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară judecă în calitate de primă instanţă acţiunile disciplinare).

Scrisoarea integrală, în limba engleză, AICI! (.pdf)

Scrisoarea este adresată ambasadelor Austriei, Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Irlandei, Olandei, Spaniei, Suediei, Norvegiei şi Marii Britanii. Deşi mesajele capturile publicate de STIRIPESURSE.RO conţin mesaje şi comentarii cu un profund caracter politic şi jigniri la adresa altor magistraţi, scrisoarea denunţă un atac din partea Inspecţiei Judiciare, instituţie care a demarat cercetarea disciplinară împotriva magistraţilor care au făcut comentarii deplasate pe grupul de Facebook "Forumul magistraţilor". Semnatara scrisorii, judecătoarea Lucia Zaharia, copreşedinte al Asociaţiei Forumul Judecătorilor, afirmă că nu s-a confirmat autenticitatea mesajelor, lucru care poate fi însă foarte uşor lămurit printr-o solicitare oficială adresată Facebook.

Dincolo de jurisprudenţa internă şi internaţională (inclusiv din ţările pe care le reprezintă destinatarii scrisorii) care atestă faptul că grupurile private de Facebook sunt spaţii publice, Asociaţia Forumul Judecătorilor militează în continuare la dreptul magistraţilor de a profera injurii şi a desfăşura activităţi cu caracter politic, ambele interzise de Legea 303/2004. Mai mult, în timp ce îşi susţin propria libertate de a se exprima public fără să ţină cont de limitările specifice profesiei, magistraţii activişti atacă libertatea presei, denunţând faptul că STIRIPESURSE.RO nu îşi dezvăluie sursele şi nu a anonimizat mesajele de pe Facebook.

JUSTICE LEAKS, episodul 1

JUSTICE LEAKS, episodul 2

JUSTICE LEAKS, episodul 3

După publicarea mesajelor, Secţia pentru judecători a CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să analizeze posibilele abateri disciplinare comise de magistraţii care au participat la discuţii. Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară şi a cerut suspendarea din funcţie, pe perioada cercetărilor, a trei judecători, inclusiv Dragoş Călin, preşedintele Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.