Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instituirea pe 30 mai a Zilei limbii şi teatrului idiş - adoptată de Camera Deputaţilor

camera deputatilor, vot

Proiectul de lege privind instituirea pe 30 mai a Zilei limbii şi teatrului idiş a fost adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, de plenul Camerei Deputaţilor. 

Citeşte şi: Ministrul Muncii CONFIRMĂ: Creşterea salariului minim la 1900 de lei, pe masa şedinţei de Guvern

Proiectul, iniţiat de reprezentantul minorităţii ebraice în Parlament, deputatul Silviu Vexler, a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest sens, scrie AGERPRES.

Potrivit iniţiatorului, instituirea Zilei limbii şi teatrului idiş va avea o contribuţie esenţială la păstrarea tradiţiei şi a valorilor specifice limbii idiş, la combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate, la dezvoltarea identităţii şi diversităţii culturale ale ţării noastre, dar şi la promovarea aportului cultural al vieţii evreieşti din România la viaţa culturală românească şi internaţională. 

"Având în vedere elementele unice din ţara noastră - primul ziar în limba idiş din lume, primul teatru în limba idiş din lume, etc .- instituirea Zilei limbii şi teatrului idiş va avea un rol deosebit de important în promovarea imaginii României în lume, dezvoltarea turismului şi punerea în valoare a tradiţiilor istorice, prin evenimentele şi manifestările care vor fi organizate pentru celebrarea acestei zile", a susţinut deputatul în expunerea de motive. 

El a amintit că, în anul 1948, Teatrul Evreiesc din Bucureşti a devenit instituţie de stat şi a funcţionat de atunci permanent, chiar şi în perioada comunistă. "Teatrul există şi astăzi, menţinând vie cultura idiş din România prin spectacole şi manifestări de excepţie. De atunci şi până astăzi, scena bucureşteană a instituţiei teatrale a prezentat peste 200 de premiere şi nenumărate reprezentaţii şi, după aproape şapte decenii de activitate ca instituţie de stat, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti - singurul ansamblu de acest gen cu existenţă neîntreruptă - are un profil distinct, reprezentativ atât pentru mişcarea teatrală din România, cât şi pentru peisajul contemporan al artei scenice de limb idiş", a subliniat Silviu Vexler.

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor a făcut ANUNŢUL: Investiţii de MILIARDE de euro în infrastructură

Conform proiectului, Ziua limbii şi teatrului Idiş poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări culturale, educative, artistice, cu caracter social şi ştiinţific consacrate promovării limbii şi teatrului idiş. Autorităţile administraţiei centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor prevăzute de lege, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. 

La solicitarea deputatului Silviu Vexler, spectacolul "O lecţie de bune maniere" a fost interpretat, marţi, la Palatul Parlamentului, de o trupă de actori de la Teatrul Evreiesc de Stat, în rolul principal fiind consacrata artistă Maia Morgenstern - director al teatrului. A fost pentru prima oară când un astfel de eveniment a avut loc în clădirea Palatului Parlamentului. 

Piesa intitulată "O lecţie de bune maniere", autor Jean-Claude Grumberg, regia Alexandru Berceanu, s-a dorit a evidenţia "absurdul din spatele unor prejudecăţi formate de-a lungul timpului despre evrei" şi să constituie un moment pentru promovarea antisemitismului şi a valorilor toleranţei şi democraţiei. Spectacolul s-a jucat pentru a marca împlinirea a 141 de ani de teatru în limba idiş, la eveniment participând mai mulţi deputaţi ai grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor. Au mai fost prezenţi preşedinţii comisiilor de cultură din Camera Deputaţilor şi Senat, Gigel Ştirbu şi Radu Preda. 

Luni, o parte dintre actorii de la Teatrul Evreiesc de Stat, împreună cu Maia Morgenstern, au asistat în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterile proiectului de lege privind instituirea Zilei limbii şi teatrului idiş. Ei au fost aplaudaţi de deputaţi, iar toate grupurile parlamentare au anunţat că susţin proiectul de lege.

Citeşte şi: Pleşoianu îndeamnă la PROTESTE masive. Mesaj dur către SUA şi Bruxelles: 'E timpul să ne hotărâm ce țară vrem să fim: o ANEXĂ sau o ţară DEMNĂ...'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.