Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc face un apel către rudele şi urmaşii deţinuţilor politici decedaţi la Periprava

IICCMER
morminte periprava

IICCMER face un nou apel către persoanele care au avut în familie deținuți politici decedați la Periprava să sprijine, prin teste ADN, identificarea celor 51 de victime care au decedat în colonie în intervalul 1957-1968 și a căror oseminte au fost exhumate în anii 2013 şi 2015-2019.

„În anii 2013 şi 2015-2019, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfășurat mai multe campanii de cercetări arheologice în localitatea Periprava, judeţul Tulcea. Acestea s-au derulat în perimetrul cimitirului sătesc, în zona în care au fost îngropaţi deţinuţii politici şi de drept comun care au decedat în colonie în intervalul 1957-1968. Efectuate cu mijloacele specifice arheologiei contemporane, cercetările au avut drept scop identificarea mormintelor foştilor deţinuţi politici, exhumarea și recuperarea rămășițelor lor pământești”, anunță IICMER, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, în această acţiune institutul a colaborat cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se află în lucru un dosar penal deschis în urma unei sesizări înaintate de IICCMER.

„În urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent au fost exhumate osemintele a 51 de persoane, cel mai probabil aparţinând deținuților politici decedaţi la Periprava. Rămășițele pământești recuperate au fost depuse pentru analize și examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București. Scopul esenţial al acestui demers îl reprezintă realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate, în vederea identificării acestora. Pentru ca acest fapt să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative de la rudele și urmașii în viață ai victimelor. Toate costurile pentru aceste analize sunt suportate de către stat”, transmite IICMER.

Institutul face un nou apel către persoanele care au avut în familie deținuți politici decedați la Periprava, precum și către orice persoană care are cunoștință despre astfel de rude, să contacteze pe orice cale această instituție, în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate și a îndrumării către autoritățile care au în sarcină identificarea victimelor.

Citește și: Vaccinul anti-Covid-19 va fi fabricat extrem de greu! Încă un gigant din doemniul farmaceutic își suspendă studiile: pericol pentru pacienți

„Apropierea graniţei sovietice şi faptul că unitatea era situată pe un grind şi înconjurată din toate părţile de apă, făceau din Periprava un loc de temut. Orice cale de comunicare terestră cu restul României era tăiată de ape. Aceste date geografice au făcut ca locul sa fie ideal pentru amplasarea unei colonii de muncă unde, începând cu 1959, au fost transferaţi deţinuţi politic. Formaţiunea 0830 a fost înfiinţată la 1 iulie 1957, prin ordinul numărul 2394 al ministrului Alexandru Drăghici, având ca scopuri oficiale , dar şi <înălţarea şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de 2,500 km>. Conform estimărilor noastre, aproximativ 5000 deţinuţi politici au trecut prin secţiile acestei formaţiuni (Centru, Grind şi Bacuri), în intervalul 1959-1964. Condiţiile de detenţie, caracterizate prin alimentaţie insuficientă, asistenţă medicală precară, muncă forţată şi violenţă brută, au condus la moartea a 105 dintre ei”, se menționează într-un raport al IICMER.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.