Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul de sondare Forsa: 'Kramp-Karrenbauer a obţinut într-o perioadă scurtă de timp cote de aprobare similare celor ale Angelei Merkel'

merkel

Alegerile europene din luna mai şi alegeri regionale în patru landuri germane ar putea fi un test major pentru leadership-ul Germaniei şi ar putea conduce la remodelarea scenei politice a celei mai mari economii a Uniunii Europene, se arată într-un comentariu publicat vineri de agenţia dpa, potrivit agerpres.ro.

Citește și: S-a aflat! Cine e, de fapt, românul care a realizat din ‘umbră’ discursul lui Donald Tusk

Germania se află astfel în faţa unui an 2019 hotărâtor şi posibil turbulent, ce poate determina viitorul Angelei Merkel şi succesiunea acesteia în postul de cancelar. Atât alegerile europene din luna mai cât şi cele patru alegeri regionale - în landul Bremen şi în trei landuri din estul Germaniei - vor fi o provocare pentru cea care i-a urmat lui Merkel la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer.

Va fi foarte probabil un an ''plin de suspans'', a declarat pentru dpa Thorsten Faas, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Liberă din Berlin, care este de acord că evoluţiile vor ''depinde mult de măsura în care coaliţia condusă de Merkel va reuşi să abordeze în mod constructiv alegerile europene şi mai ales de cele trei alegeri din landurile estice''.

După ce, în urma unei competiţii strânse în interiorul partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, în vârstă de 56 de ani, a obţinut conducerea CDU, ea a făcut un mare pas şi către preluarea postului de cancelar după alegerile din anul 2021, la care Merkel a promis că nu va mai candida pentru un nou mandat la conducerea guvernului federal.

Candidatura pentru postul de cancelar ''este crucială pentru rezultatul alegerilor şi Kramp-Karrenbauer a obţinut într-o perioadă scurtă de timp cote de aprobare similare celor ale Angelei Merkel'', remarcă Manfred Guellner, care conduce la Berlin institutul de sondare Forsa.

Conform unui sondaj realizat de acest institut, în cazul unui vot direct Kramp-Karrenbauer ar câştiga cu o marjă confortabilă în faţa oricărui posibil contracandidat social-democrat.

Cercetările sociologice confirmă însă şi creşterea popularităţii partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Această formaţiune ar putea deveni chiar primul partid în urma alegerilor ce vor avea loc în landurile Brandenburg şi Saxonia, fapt ce ar trimite unde de şoc pe întreaga scenă politică germană.

Potrivit lui Thorsten Faas, un rezultat electoral bun al AfD ar putea s-o determine pe Angela Merkel să încerce să-i consolideze poziţia lui Kramp-Karrenbauer, dându-i mai multe responsabilităţi noii şefe a CDU şi care este văzută ca fiind continuatoare politicii centriste a actualului cancelar.

Pe de altă parte însă, un avans al AfD ar putea conduce la accentuarea presiunilor dinspre aripa conservatoare de dreapta din interiorul CDU de a fi luat în considerare pentru postul de cancelar un candidat cu o viziune mai conservatoare, cum ar fi de exemplu Friedrich Merz, pe care Kramp-Karrenbauer l-a învins doar cu o mică diferenţă în cursa pentru conducerea partidului.

De asemenea, deşi a asigurat că-şi va duce mandatul de cancelar până la capăt, Angela Merkel nu are certitudinea că va reuşi acest lucru, în plus faţă de jocurile din interiorul CDU viitorul ei putând fi influenţat şi de partenerii de coaliţie din Partidul Social-Democrat (SPD).

Acest partid a acceptat cu greu să intre pentru a treia oară într-o coaliţie cu creştin-democraţii, după umilitoarea înfrângere suferită de social-democraţi la alegerile generale din septembrie 2017. Iar în pofida reînnoirii politice promise de noul lider al SPD, Andreas Nahles, popularitatea formaţiunii pare să fi scăzut şi mai mult, conform unui sondaj Forsa ajungând la începutul lui 2019 la numai 15%, faţă de 20,5% cât a fost scorul ei la alegerile din 2017, iar situaţia este încă şi mai rea în landurile din est unde vor avea loc alegeri regionale şi SPD abia ajunge la 8%.

Aşadar, nu este exclus ca la congresul ce va avea loc mai târziu în cursul acestui an social-democraţii să decidă ieşirea de la guvernare. O asemenea decizie ar putea conduce la alegeri anticipate şi la sfârşitul mai rapid al epocii Merkel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.