Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Insularii din Caraibe și Greenpeace dau în judecată guvernul olandez din cauza problemelor climatice

www.tripsavvy.com
caraibe

Greenpeace şi opt locuitori ai insulei Bonaire din Caraibe au lansat joi acţiuni în justiţie împotriva statului olandez în vederea protejării cetăţenilor acestui teritoriu de creşterea nivelului mărilor, a anunţat organizaţia de mediu, transmite AFP.

"Există planuri pentru protejarea Ţărilor de Jos europene de creşterea nivelului mărilor şi de alte consecinţe ale crizei climatice, însă pentru Bonaire nu este deocamdată cazul", a declarat Danique Martis, care se numără printre reclamanţi, potrivit Agerpres.

"Ţările de Jos din Caraibe au fost date uitării prea mult timp", a continuat asistenta socială în vârstă de 25 de ani, citată într-un comunicat.

"Ne adresăm instanţei", a adăugat ea, exprimându-şi speranţa că oficialii olandezi vor acţiona în cele din urmă pentru a proteja această fostă colonie, care se numără din 2010 printre cele trei municipalităţi "speciale" ale ţării, alături de Saba şi Saint-Eustache.

În cazul în care emisiile mondiale nu sunt reduse în mod semnificativ, creşterea mărilor ar putea înghiţi până la o cincime din Bonaire până la sfârşitul secolului, potrivit unui studiu publicat în septembrie 2022 de Greenpeace.

Somaţia depusă la tribunalul districtual din Haga conţine două solicitări: ca guvernul olandez să ia măsuri concrete pentru a proteja locuitorii din Bonaire de schimbările climatice şi să facă tot ceea ce este necesar pentru a menţine încălzirea globală sub pragul de 1,5 grade Celsius comparativ cu era preindustrială - şi, prin urmare, să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră mai rapid.

"Guvernul olandez trebuie să ia măsuri pentru a proteja drepturile omului ale acestor insulari, în special dreptul la viaţă şi la respectarea vieţii private şi familiale", au spus reclamanţii. Aceasta "pentru ca locuitorii din Bonaire să poată continua să trăiască pe insulă şi să le transmită copiilor tradiţiile şi cultura lor", au adăugat semnatarii somaţiei.

Ţările de Jos sunt cunoscute pentru barajele lor împotriva furtunii şi pentru miile de kilometri de diguri construite pentru a protejarea teritoriului lor european, din care aproximativ o treime se află sub nivelul mării.

Însă, ţara este totodată unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor de pe continent şi s-a confruntat cu o serie de cazuri care vizează emisiile sale.

Acţiunile în justiţie în materie de climă sunt în creştere în întreaga lume. După o dispută din Vanuatu, puternic afectată de încălzirea globală, Adunarea Generală a ONU a adoptat la sfârşitul lunii martie 2023 o rezoluţie "istorică" prin care a solicitat justiţiei internaţionale să clarifice "obligaţiile" statelor în lupta împotriva schimbărilor climatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.