Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Insulele Solomon spun că refuză să aleagă între China şi SUA

insulele solomon

Insulele Solomon au declarat marţi că s-au opus unei prime versiuni a declaraţiei de parteneriat între Statele Unite şi naţiunile insulare din Pacific, explicând că în text existau mai multe referiri indirecte la China cu care 'nu se simţeau confortabil', transmite AFP.

Aflat în Noua Zeelandă, ministrul de externe al Insulelor Solomon, Jeremiah Manele, a fost întrebat de jurnalişti cu privire la informaţiile de presă despre rezervele pe care ţara sa le-ar fi formulat în jurul declaraţiei comune semnate la Washington săptămâna trecută, potrivit Agerpres.

'În versiunea iniţială, existau mai multe prevederi cu care noi nu ne simţeam confortabil', a declarat ministrul. Ele 'ne puneau într-o poziţie în care trebuia să alegem o tabără şi nu doream să fim puşi într-o (asemenea) poziţie', a explicat Jeremiah Manele.

Întrebat dacă aceste referiri priveau China, el a răspuns: 'Indirect'.

Potrivit lui Jeremiah Manele, summitul desfăşurat la sfârşitul lui septembrie la Washington între SUA şi 14 naţiuni insulare din Pacific a reuşit ulterior să găsească un 'teren de înţelegere' la negocieri, permiţând astfel ţării sale să semneze declaraţia finală.

Statele Unite sunt un actor cheie în Pacificul de Sud de la victoria lor în Al Doilea Război Mondial.

În ultimi ani însă, China şi-a afirmat puternic prezenţa, prin investiţii, formare de poliţişti şi, mai controversat, prin semnarea unui pact de securitate cu Insulele Solomon.

Pentru a contracara influenţa în creştere a Chinei în regiune, preşedintele american Joe Biden a anunţat la summit un nou fond de 810 milioane de dolari de asistenţă pentru insulele din Pacific şi a semnat o declaraţie comună cu acestea, promiţând un parteneriat mai strâns.

La Wellington, unde s-a întâlnit cu ministrul de externe neozeelandez Nanaia Mahuta, Jeremiah Manele a dat asigurări că atât China, cât şi SUA sunt binevenite în zona Pacificului.

El a reiterat poziţia Insulelor Solomon potrivit căreia pactul de securitate semnat cu Beijingul în aprilie nu va conduce la stabilirea unei prezenţe militare chineze în arhipelag.

Asia-Pacific 'nu ar trebui considerată o regiune de confruntare, de conflict, de război', a afirmat el. 'Salutăm reangajarea Statelor Unite în Pacific şi suntem nerăbdători să colaborăm cu toţi partenerii noştri', a adăugat Jeremiah Manele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.