Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interceptări audio cu intervenția rușilor în Marea Neagră după prăbușirea dronei americane (The New York Times)

drona

Înregistrări audio obținute de The New York Times par să surprindă eforturile armatei ruse de a recupera resturile dronei de supraveghere americane doborâte săptămâna trecută în Marea Neagră.

Interceptările, înregistrate marțea trecută de radioamatori care monitorizau undele aeriene accesibile publicului, încep la aproximativ opt ore după ce drona MQ-9 Reaper s-a întâlnit cu două avioane de război rusești în prima confruntare fizică înregistrată între Rusia și SUA de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut, relatează jurnaliștii americani.

Înregistrările audio publicate oferă o imagine neobișnuită și nefiltrată în comunicațiile pe timp de război între militarii ruși.

Înregistrările sunt fragmente de discuții care au avut loc pe parcursul a aproape patru ore. Ele au surprins conversații între membrii echipajelor mai multor nave și avioane aflate la locul accidentului.

Cu ajutorul indicativelor de apel, vocile își coordonează eforturile de recuperare a obiectelor din apă, inclusiv părți din carcasa unui motor, aripa și rezervorul de benzină.

Ce îi îngrijora pe ruși

Există, de asemenea, o serie de transmisii despre rezervele de combustibil din ce în ce mai mici ale navelor și despre îngrijorarea dacă vor mai avea suficient pentru a ajunge înapoi la țărm. Mai multe nave se întorc în cele din urmă la Sevastopol, un membru al echipajului indicând că trece printr-o zonă numită Striletska Bay.

Aceste detalii ajută la verificarea faptului că aceste unități operează în apropierea locului accidentului, transmite sursa citată.

Nu există niciun indiciu că este recuperată tehnologie americană deosebit de sensibilă, dar interceptările sunt pline de interferențe audio și de cuvinte de cod militare care le fac uneori greu de înțeles.

Ce spune Pentagonul

Pentagonul a declarat că, după ce drona a fost avariată, a luat măsuri pentru a împiedica forțele străine să obțină informații utile în cazul în care aceasta ar fi găsită sau recuperată.

"Tot ce a rămas din acea dronă plutitoare va fi probabil suprafețele de control al zborului, lucruri de acest gen - probabil că nu va fi nimic cu valoare intrinsecă reală pentru ei în ceea ce privește retehnologizarea sau ceva de genul acesta", a declarat John F. Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, în timpul unui interviu acordat joia trecută pentru CNN. "Nu suntem prea îngrijorați de orice ar putea pune mâna pe ele".

Poziția ministerului rus al Apărării

Vineri, o declarație a Ministerului rus al Apărării a precizat că doi piloți de vânătoare au fost distinși cu premii de stat pentru că au împiedicat drona americană să intre în spațiul aerian rusesc. Acesta a susținut că nu a existat niciun contact fizic între avioane și că "manevrele rapide" au făcut ca drona să cadă în "zbor neghidat cu pierdere de altitudine" și, în cele din urmă, să se prăbușească în mare.

Acest lucru a contrazis versiunea guvernului american, care a susținut că un avion rusesc a intrat în dronă și i-a avariat elicea.

Înregistrările audio indică faptul că unii membri ai armatei ruse continuă să folosească canale radio deschise, necriptate, pentru comunicații operaționale în Ucraina, după cum a relatat anterior The Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.