Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interesele marilor puteri, aproape de graniţa României: Cum se vrea pătrunderea 'prin efracţie'

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Marile puteri mondiale încearcă să cucerească teritorii noi. Unul dintre aceştia se află foarte aproape de România. Interesul Chinei pentru dezvoltarea infrastructurii din Serbia este uriaș. Miza: pătrunderea chinezilor în Europa "pe uşa din dos".

Serbia nu se înscrie în rândul țărilor care bat la ochi în portofoliul statelor cu care China întreține bune relații. Cu toate acestea, relațiile dintre cele două țări trebuie mai atent analizate de cei care vor să înțeleagă cum pătrunde China pe piață europeană, scrie Frank Sieren, corespondent DW la Beijing.

Spre deosebire de vecinii săi Ungaria, România sau Bulgaria, Serbia nu este membră a UE și nu este vizată de toate reglementările și barierele valabile în spațiul comunitar. Astfel, Serbia a putut în ultimii ani să se apropie mult mai mult de China decât vecinii săi membri ai UE. Iar politicienii UE nu au prea au avut ce să ofere pentru a contrabalansa inițiativele Beijingului.

Citeşte şi: SCENE INCREDIBILE la TVR: Jurnalista Emilia Șercan a plecat, în LACRIMI, din emisiunea Eugeniei Vodă

Săptămâna aceasta, președintele Serbiei, Tomislav Nikolici, va efectua o vizită de două zile la Beijing. Vizita este considerată de liderii chinezi de mare importantă, fiindcă oaspetele de la Belgrad va fi întâmpinat pe covorul roșu atât de președintele Xi Jinping, cât și de premierul Li Keqiang și de președintele Congresului Popular, Zhang Dejiang. Triumviratul puterii politice din China își face deci timp pentru Nikolici, care va fi cu această ocazie declarat cetățean de onoare al Beijingului. Acest titlu poate părea unora o simplă formalitate, dar el demonstrează cât de importante sunt din perspectiva Chinei relațiile cu Serbia.

Care mai e PREȚUL funcțiilor publice. Metoda și felul în care se vând slujbele la stat/ SURSE

În plus, Nikolici nu se întâlnește doar cu liderii politici ai Chinei, pe agendă vizitei aflându-se și întrevederi cu manageri de vârf din economie. De exemplu, cu conducerea concernului IT Huawei, care au pus ochii pe piață sârbeasca. Luna trecută, o firmă chineză a început deja lucrările la autostrada E-763 între Surcin și Obrenovac. Vara trecută, președintele Xi a fost personal în Serbia pentru a semna acest contract. În plus, la începutul acestei luni, a devenit cunoscut că vânzarea minei de cupru RTB Bor, cu tot cu topitorie, către o firmă din China, este aproape perfectată. Construcția unui parc industrial sub conducerea firmei China Road and Bridge Corporation (CRBC) a început deja, conform ziare.com. Interesul Chinei pentru dezvoltarea infrastructurii din Serbia este uriaș. Pentru autostrada de centură Belgradului, chinezi au aprobat zilele trecute bine de 200 de milioane de euro, se arată în analiza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.