Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capcanele șefiei PSD

ponta dragnea plumb

Premierul Victor Ponta a lăsat-o pe Rovana Plumb să conducă interimar PSD-ul până când el își va rezolva problemele în justiție sau până când Congresul PSD va alege un alt președinte. Pe de alta parte, Liviu Dragnea spune ca nu exista presedinte interimar al PSD si ca 'locul e gol'. Amândoi sunt acoperiți de Statut.

În statutul PSD nu exista o procedura clara de urmat în cazul unui interimat la conducerea partidului. Statutul prevede doar modalitatea de alegere si de revocare a presedintelui PSD, fara sa fie pomenita situatia unui interimat. Notiunea de 'presedinte interimar' al PSD nu exista in statutul PSD. Cei care au elaborat Statutul pur si simplu nu au stabilit daca un Presedinte al partidului are voie sa numeasca un interimar in locul sau, cine ar putea sa fie interimar si daca mai e nevoie de aprobarea unui alt for intern de partid. Aceasta problema este in aer.

Varianta lui Ponta-Plumb

In aceste conditii, exista un vid procedural in Statutul PSD. Victor Ponta spune ca sefa Consiliului National, aleasa, respectiv ales statutar, e indreptatita sa asigure interimatul la partid. Dar in acelasi timp, Ponta putea sa numeasca interimar un vicepresedinte PSD sau un ales local sau un parlamentar. Statutul nu prevede nicio interdictie in acest sens. Potrivit Statutului, "în exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele partidului emite decizii".

Ce nu este interzis este permis, ar putea sa fie regula dupa care a jucat Victor Ponta cartea interimatului.

Rovana Plumb are de partea ei sefia Consiliului Naţional al PSD, 'organul de conducere al partidului în intervalul dintre două Congrese', adica cel mai inalt for al partidului pana la Congres.

"Preşedintele Consiliului Naţional al PSD este ales prin vot secret de către Consiliul Naţional al PSD, pentru un mandat de patru ani, coordonează activitatea Consiliului şi are următoarele atribuţii: (…) d) primeşte, prin delegare, atribuţii din partea Preşedintelui Partidului Social Democrat;", se arata in Statut.

R.Plumb poate primi, asadar, de la Victor Ponta, orice atributii de la Victor Ponta, in acest caz toate atributiile presedintelui.

Varianta lui Dragnea

O alta interpretare a Statutului o dă Liviu Dragnea. "Noi nu avem un presedinte interimar", spun acesta, ci doar un presedinte care si-a dat demisia, astfel ca 'este un loc gol'.

Și Liviu Dragnea are dreptate, in sensul in care PSD ori are, ori n-are presedinte, fara sa existe interimatul. Este discutabil, pe de alta parte, daca forul invocat de Liviu Dragnea, Comitetul Executiv National, poate stabili un presedinte interimar al PSD pana la Congres.

"Preşedintele PSD este ales sau revocat de către toţi membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfăşurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional", spune Statutul PSD.

Cea mai sigura cale ar fi convocarea unui Congres al partidui, cat mai rapid pentru a evita prelungirea unui interimat, si in care sa se modifice inclusiv Statutul PSD cu introducerea unor prevederi legate de interimatul la sefia partidului.

"PSD nu poate fi condus prin delegare, e un partid mare, un partid aşezat. A fost perioada în care Victor a lipsit, 4-5 săptămâni, şi nici nu trebuia să delege. Dar acum este nevoie de o legitimare în Comitetul Executiv Naţional. Noi nu avem un preşedinte interimar. Avem un preşedinte care şi-a dat demisia sau care a părăsit funcţia de preşedinte şi este un loc gol. Comitetul Executiv Naţional va stabili şi cine să fie preşedinte interimar şi calea de urmat', a declarat Liviu Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.