Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interpol: Risc sporit al ameninţării teroriste internaţionale

terorist

'Ameninţarea teroristă nu a fost niciodată atât de puternică', a estimat luni Mireille Ballestrazzi, preşedinta Interpol, într-un discurs rostit în deschiderea celei de-a 83-a adunări generale anuale acestei organizaţii, în curs de desfăşurare la Monaco până vineri.

Potrivit AFP, 88 de miniştri şi peste 1.000 de delegaţi reprezentând 166 de ţări membre asistă la această reuniune a poliţiilor mondiale, care urmează să desemneze un nou secretar general al organizaţiei în locul lui Ronald Noble, aflat la finalul celui de-al treilea mandat.

În cursul scurtei ceremonii a deschiderii lucrărilor luni seara, preşedinta Interpol a reamintit faptul că delegaţii celebrează 'centenarul cooperării poliţieneşti internaţionale'.

În ultima sută de ani, populaţia mondială a sporit de patru ori şi au apărut noi tensiuni geo-politice,'criminalitatea prosperând pe acest teren fertil', a spus ea.

'Bandele criminale s-au structurat în multinaţionale ale crimei, iar flexibilizarea controalelor la frontiere a facilitat deplasările lor', a subliniat Ballestrazzi.

'Ameninţarea teroristă nu a fost niciodată atât de puternică, în timp ce criminalitatea informatică se propagă în tot spaţiul virtual', a insistat ea.

Terorism, ucigaşi în serie, tablouri furate: de un secol, poliţiile din lumea întreagă colaborează pentru a hăitui criminalitatea prin intermediul Interpol, care a apărut oficial în 1923, dar a cărei idee s-a născut în urmă cu 100 de ani, la Monaco. Acolo, în aprilie 1914, s-a ţinut primul congres internaţional al poliţiei judiciare.

Atunci, poliţişti şi magistraţi din 24 de ţări s-au reunit pentru a găsi mijloacele de a coopera în rezolvarea cazurilor de criminalitate, dezbătând în special crearea unui fişier central al antecedentelor judiciare.

Organizaţia deţine în prezent o bază de date cu 155.000 de înregistrări ale unor răufăcători internaţionali cunoscuţi serviciilor de poliţie, persoane dispărute şi cadavre, între altele. Fişierul său de paşapoarte pierdute sau furate, actualizat după 11 septembrie 2001, conţine 40 de milioane de intrări.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.