Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Intervenție chirurgicală în premieră la Spitalul Județean de Urgență Suceava: pacientul având o greutate de 240 kilograme

Reddit
operatie medici

O intervenţie chirurgicală ortopedică complexă a fost realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava. Intervenția a necesitat şi utilizarea, în premieră în judeţ, a unui aparat de tip „cell-saver” pentru auto-transfuzie.

Intervenția a fost efectuată în cazul unui bărbat în vârstă de 41 de ani cu obezitate morbidă, acesta având o greutate de aproximativ 240 kilograme, fiind astfel pacientul cu cea mai mare greutate operat până acum în secţia de ortopedie a SJU Suceava, conform 360medical.ro.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr Dan Teodorovici, a declarat, joi, că pacientul a fost implicat într-un accident rutier în urmă cu două săptămâni, iar investigaţiile efectuate în UPU au identificat o fractură la nivelul şoldului stâng (fractură de cotil stâng cu deplasare mare, echivalentă cu o separare a articulaţiei şoldului), ce necesita o intervenţie chirurgicală.

„A fost o adevărată provocare pentru personalul medical întrucât intervenţia a necesitat pat special, masă operatorie specială, au fost folosite cele mai mari instrumente şi chiar şi aşa am fost la limita tehnologiei”, a explicat dr. Dan Teodorovici, citat de Agerpres.

Potrivit medicului, investigaţiile imagistice s-au efectuat cu dificultate din cauza circumferinţei abdominale a pacientului care nu a permis scanarea cu computerul tomograf.

Astfel, în condiţiile în care riscul de sângerare masivă la un astfel de pacient era ridicat, echipa ATI a hotărât folosirea, în premieră, a unui dispozitiv aflat în dotarea spitalului, achiziţionat din fonduri proprii, de tip “cell-saver”, pentru a recupera o parte din sângele pierdut intraoperator şi a-l transfuza înapoi pacientului, a menționat medicul.

În timpul intervenţiei, care a durat aproximativ şase ore, pacientul a pierdut aproximativ 3 litri de sânge, din care s-a reuşit recuperarea, procesarea şi transfuzarea a aproximativ 1 litru concentrat eritrocitar.

Evoluţia pacientului este favorabilă până în acest moment, dar acesta necesită în continuare supraveghere, deoarece riscul de a dezvolta complicaţii majore este ridicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.