Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Intervenții chirurgicale robotice realizate cu succes la Spitalul Clinic SANADOR

Robotul da Vinci Xi – Chirurgie robotică de ultimă generație la Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR și-a completat anul acesta portofoliul de echipamente medicale de elită cu robotul da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical din lume. Cu ajutorul acestuia, oferă acces pacienților la intervenții chirurgicale la cele mai înalte standarde.

Datorită tehnologiei de mare performanță – imagine tridimensională de înaltă rezoluție, instrumente articulate și precizie sporită –, sistemul robotic da Vinci Xi permite o acuratețe de excepție a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ mai puține complicații (precum infecțiile), durere și sângerare reduse, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile, recuperare rapidă și perioadă de spitalizare mai scurtă. Pentru medic, chirurgia robotică menține avantajele chirurgiei minim invazive, dar depășește limitele chirurgiei laparoscopice: imagine tridimensională a câmpului operator, 7 grade de libertate oferite de instrumentele articulate, precizie chirurgicală îmbunătățită și confort ergonomic. Este astfel posibilă realizarea sigură și eficace a unor proceduri chirurgicale deosebit de complexe.

„Utilizarea robotului da Vinci Xi este avantajoasă în intervențiile laborioase, care necesită disecții minuțioase, mai ales în regiuni anatomice greu accesibile și complexe. Ghidurile de practică actuale recomandă abordul minim invaziv ca primă opțiune, fie acesta laparoscopic sau robotic, cu precizarea că, în unele situații, robotul este mai sigur, mai eficient și este preferabil”, arată Dr. Bogdan Marțian, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgie laparoscopică și chirurgie robotică, șeful Secției Chirurgie Generală din Spitalul Clinic SANADOR.

content-image

Dr. Bogdan Marțian în cadrul unei intervenții de chirurgie robotică

Primele intervenții de chirurgie generală realizate la SANADOR cu ajutorul sistemului de ultimă generație da Vinci Xi au avut loc în luna august a acestui an. Dr. Bogdan Marțian a intervenit chirurgical, de la consola robotului da Vinci Xi, în cura unei eventrații voluminoase, cura unei hernii inghinale bilaterale cu hernie ombilicală, dar și în cazul unei amputații de rect la un bărbat tânăr, la care cancerul de rect implica și sfincterul anal, tratat anterior cu radioterapie neoadjuvantă. Evoluția postoperatorie a pacienților a fost foarte bună.

Ulterior, intervențiile realizate cu robotul chirurgical da Vinci Xi s-au diversificat, odată cu realizarea unei serii de intervenții urologice avansate. Echipa medicală a fost condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie cu competențe în chirurgia laparoscopică și robotică, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Intervențiile urologice efectuate cu ajutorul sistemului da Vinci Xi au inclus mai multe nefrectomii parțiale și prostatectomii radicale. Și în acest caz, evoluția postoperatorie a pacienților a fost foarte bună.

Tratamentul tumorilor renale poate fi foarte complex, în funcție de extensia tumorală. Pentru tumorile limitate la nivel renal, se realizează nefrectomii parțiale, cu excizia tumorii cu margine de siguranță oncologică urmată de reconstrucția rinichiului prin sutura cu precizie a căilor urinare, a elementelor vasculare intrarenale și a parenchimului renal, proceduri facilitate de performanțele tehnice ale sistemului robotic. Pentru tumorile mai avansate, este nevoie de înlăturarea completă a rinichiului (nefrectomie radicală), intervenție realizată, de asemenea, cu siguranță sporită și cu evitarea unor incizii întinse, cu recuperare rapidă. Sistemul robotic ne permite inclusiv realizarea cu precizie a limfodisecției și a suturilor vasculare. În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare și, foarte important, prezervarea sfincterului uretral și a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcțională mai bună a continenței și a potenței”, a explicat Conf. Dr. Constantin Gîngu.

content-image

Conf. Dr. Constantin Gîngu, la consola robotului da Vinci Xi

Procedurile chirurgicale care pot fi realizate robotic, din sfera chirurgiei generale, includ: rezecțiile de colon, rezecțiile de rect, chirurgia bariatrică, tratamentul herniilor inghinale și ventrale, gastrectomiile, tratamentul herniilor hiatale și al bolii de reflux gastroesofagian, cura achalaziei, chirurgia pancreasului, chirurgia splinei. Din sfera ginecologiei, se adaugă histerectomiile (pentru tumori benigne sau maligne), miomectomiile, chirurgia endometriozei. În urologie, intervenția robotică este de primă intenție în prostatectomii (chirurgia prostatei), dar este recomandată și pentru nefrectomii parțiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomie sau pieloplastie.

Descoperă chirurgia robotică de ultimă generație disponibilă la Spitalul Clinic SANADOR!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.