Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor: `Obiectivul nostru este ca 5G să fie lansat în anul 2020 in Romania in marile centre urbane`

Ministerul Comunicatiilor
Alexandru Petrescu

Noul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, are gânduri mari pentru viitor. Într-un interviu acordat STIRIPESURSE.RO demnitarul susține că în 2020 se va imprementa 5G în România în marile centre urbane, lucru care va pune România pe harta selectă a țărilor avansate din acest punct de vedere. În context, Alexandru Petrescu își dorește ”împrietenirea” populației de toate vârstele cu tehnologiile digitale, tehnologiile care vor avea un impact din ce în ce mai important la vitezele de Internet superioare:

Citește și: Viorica Dăncilă anunță RIDICAREA MCV pentru România: Se poate, dar trebuie să avem deschidere la dialog

Iată INTERVIUL acordat STIRIPESURSE.RO:

Reporter: Domnule ministru, ați preluat portofoliul telecomunicațiilor într-un moment important pentru țara noastră, și fac aici trimitere la preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de catre Romania. Care este atuul dumneavoastra  profesional care v-a adus adus functia de ministru intr-o conjunctura atat de importanta pentru tara

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor: Preluarea Presedintiei Consiliului UE de catre Romania incepand cu 1 ianuarie 2019 se va derula intr-un context European si international dinamic, marcat de procese de anvergura menite sa modeleze proiectul European, precum procesul de iesire al Marii Britanii din UE, tranzitia spre un nou proces legislativ urmare a alegerilor pentru Parlamnetul European si negocierile privind documente strategice de referinta pentru Uniunea Europeana.

Presedintia romana in domeniul economiei si societatii digitale va avea o agenda deosebit de ambitioasa. Dosarele legislative aflate in negociere cu privire la ePrivacy, securitatea cibernetica, reutilizarea informatiilor din sectorul public, programul Europa Digitala au impact major asupra cetatenilor, firmelor si administratiei romanesti, ca parte a marii familii europene.

In ceea ce ma priveste, detin un mix optim de expertiza locala si internationala care-mi confera o perspectiva de ansamblu consistenta in ceea ce priveste evolutia industriei la nivel international.

Este mai putin cunoscut faptul ca, in capacitatile manageriale pe care le-am detinut in zona bancara britanica, expertiza si atributiile in consecinta le-am utilizat in sectorul platilor electronice si al tranzactiilor bancare, contribuind la dezvoltare unei platforme de comunicare intre banci, parteneri si clienti, astfel incat calitatea si acuratetea serviciilor si proceselor  bancare sa tinda spre eficientizare maxima.

Experienta in conducerea Postei Romane pentru o perioada insemnata mi-a dat ocazia sa contribui la elaborarea de politici si reglementari in domeniul serviciilor postale si de curierat.

O experienta notabila cu aport semnificativ in substantierea expertizei mele in domeniu este cea de membru in board-ul unei structuri asociative internationale care reuneste administratii postale si banci, alaturi de personalitati marcante la nivel mondial.

 

Reporter: La o prima vedere, perceptia populatiei despre domeniul comunicatiilor este limitata la dimensiunea sa tehnica, desi, daca ne gandim putin,  nici un aspect al vietii cotidiene nu exclude utilizarea comunicatiilor in toate formele sale.....

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor: Intr-adevar, ati surprins foarte bine aspectul dependentei vietii noastre de zi cu zi de  tehnologiile din domeniu, de la cele mai simple pana la cele mai complexe.

Din acest punct de vedere, comunicatiile reprezinta cel mai penetrant sector al vietii noastre sociale si profesionale.

Astfel, in mod concret si pragmatic, unul din obiectivele pe care mi le-am stabilit conform programului de guvernare, consta in "imprietenirea" populatiei "mature" si mai ales a celei din zona rurala cu  tehnologiile actuale in vederea imbunatarii calitatii vietii romanilor din tara si din diaspora.

 

Reporter: Vorbiti-ne despre proiectele prioritare ale mandatului dumneavoastra, impactul lor asupra cetatenilor Romaniei dar si  modalitatea in care acestea fac obiectul preocuparilor din domeniu de la nivel european.

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor: Cu titlu de deziderat guvernamental in domeniu, dorim o Romanie digitala, moderna, creativa, care promoveaza talentele, tinerii, competentele digitale si oportunitatile generate de noile tehnologii, dar si o Romanie care beneficiaza si aduce o contributie semnificativa la Piata Unica Digitala.

In acest sens, prioritatea mandatului meu de ministru al comunicatiilor si societatii informationale o reprezinta continuarea implementarii Agendei Digitale, prin integrarea pietei IT&C nationale intr-o piata europeana puternica si coerenta.

Este imperios necesar sa actionam concomitent pe mai multe paliere pentru a asigura cadrul optim in vederea crearii sinergiilor dintre reforma administrativa si dezvoltarea conceptelor moderne de e-Guvernare, e-incluziune sociala, promovarea inovarii si dezvoltarii infrastructurii pentru serviciile digitale, implementarea de programe si masuri privind cresterea gradului de securitate a activitatilor din domeniul IT&C, precum si realizarea de strategii si programe privind accentuarea folosirii instrumentelor societatii informationale in toate domeniile.

Dat fiind faptul ca ruralul si urbanul sunt in etape diferite de evolutie, avem identificate abordari diferite, in vederea diminuarii decalajelor existente dintre acestea.

Astfel, in mediul rural, problema principala o reprezinta  conexiunea la banda larga si in acest sens proiectele ministerului de dezvoltare de infrastructura de internet in zone defavorizate reprezinta solutia optima.

Este vorba,  pe de o parte, despre proiectul  Ro-Net, o investiție cu un impact social foarte mare,  pe care ne dorim să o finalizăm cât mai repede, dând astfel posibilitatea locuitorilor din aproximativ 400.000 de gospodării să aibă acces la internet. Vom continua cu lucrările in acest sector printr-un nou proiect, Next Generation Network (NGN), angajând  o finanţare europeana de cca. 64 milioane de euro, prin care,  în următorii trei ani, alte 170.000 de gospodării vor avea acces la Internet.

In ceea ce priveste mediul urban, ministerul pe care il coordonez are un rol esential in sprijinirea si incurajarea autoritatilor locale in implementarea de proiecte de Smart-City si retele de tip City-Net.

Este foarte important de inteles ca MCSI are o abordare complementara atat din perspectiva investițiilor pe care le deruleaza cat si din perspectiva conlucrarii cu celelalte institutii ale statului. Afirm acest lucru deoarece racordarea locuințelor din mediul rural la rețeaua de internet ne ajută la implementarea unui amplu proiect de țară – digitalizarea administrației și a relaționării autorităților publice cu cetățenii.

Vreau să precizez că deja un prim pas pentru atingerea acestui deziderat a fost făcut prin realizarea platformelor Ghiseul.ro și Punctul de Contact Unic Electronic, cu ajutorul acestora cetățenii având posibilitatea să interacționeze cu autoritățile publice prin intermediul internetului, nefiind necesar să se deplaseze la ghișee.

De asemenea,  vom continua să lucrăm în colaborare cu celelalte structuri guvernamentale pentru a digitaliza sistemul medical, sistemul școlar, patrimoniul național si  implementa proiectul de cloud guvernamental.

 

Reporter: Ministerul pe care il conduceti este actionar in cateva companii strategice la nivel national. Care este abordarea dumneavoastra privind viitorul acestora intr-o piata atat de competitiva si in egala masura foarte bine reglementata?

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor: Asa cum am incercat atat din capacitatea manageriala pe care am detinut-o la Posta Romana unde mai bine de 3 ani am avut mandat de director general cat si din calitatea actuala, dar cu alte parghii, voi incerca sa remodelez conceptia traditionala conform careia companiile de stat nu sunt competitive in raport cu cele private, demostrand ca un management performant poate aduce in top orice entitate economica. Am adus Posta Romana pe profit dupa 5 ani de pierderi consecutive si am initiat numeroase proiecte de natura comerciala care sa modernizeze compania si sa o apropie de utilizatorii de servicii postale, conservand in acelasi timp capabilitatile si rolul fundamental al acesteia de a furniza serviciul postal universal si servicii sociale de distributie de pensii la nivel national.

Am demarat initiativele pentru capitalizarea Companiei care s-a materializat ulterior plecarii mele in functia de Ministru al Economiei precum si demersuri pentru atragerea de finantare investitionala pe termen lung in termeni optimi de indatorare, pentru a permite implementarea investitiilor foarte necesare in sectorul operational si informatic.

Cu privire la SNR principalele preocupari tin de asigurarea suportului necesar în vederea implementării televiziunii digitale terestre pentru  distribuția programelor publice de televiziune, sens in care la nivelul SNR a fost demarată deja în cursul lunii noiembrie 2018 licitația de echipamente, lot 1 -emițătoare și antene -, termenul final estimat de implementare proiect fiind iulie 2020 precum si crearea cadrului legal necesar implementării transmisiei digitale a programelor de radio în România, obiectiv caruia ii vom aloca un grup de lucru destinat coordonării implementării radiodifuziunii digitale în România.

Alte aspecte  asupra carora ne vom concentra atentia tin de promovarea dezvoltării de servicii pe segmentul business - Internet of Things (IoT), inclusiv 5G, si implicarea SNR in sistemul centralizat pentru acces facil la informații și aplicații (SCAFIA) din zona administrației publice, de către persoane vârstnice și cu dizabilități.

In ceea ce priveste Telekom, aceasta este intr-o pozitie in care isi poate potenta extrem de bine avantajele ce decurg din portofoliul larg de servicii si logistica de care dispune, insa consider ca trebuie accelerat ritmul investitiilor in paralel cu clarificari la nivelul configuratiei actionariatului si relatiile tranzactionale dintre diferiti actionari, pentru o perioada mai lunga de timp, cu efecte in prezent, astfel incat sa poata livra o strategie unitara in perspectiva de lansare 5G.

 

Reporter: Strategia 5 G e un subiect care suscita foarte mult interes pe piata acum intre specialisti si operatori. Puteti sa ne dati cateva  detalii din culisele implementarii acestei strategii?

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor: Ca noua generație de tehnologii de comunicații radio mobile, 5G permite configurarea unor ecosisteme digitale in sprijinul dezvoltarii economice si al comunitatilor, si prezinta caracteristici superioare fata de generatiile precedente in materie de internet mobil, internet fix de mare viteza, comunicatii intre masini si pentru servicii critice, fiind dezvoltat pe facilitatile si retelele existente de comunicatii mobile.

Impactul implementarii 5G la nivel mondial, in contextul unor estimari ale industriei care arata ca numarul de utilizatori 5G va ajunge la 1 miliard in 2023, se va regasi in competitivitate economica si incluziune sociala, prin efecte benefice pronuntate in sectoarele tehnologiei informatiilor si comunicatii, servicii publice, agricultura, transporturi, logistica, industria hoteliera, constructii, sector financiar, utilitati publice.

Obiectivul nostru este ca 5G să fie lansat în anul 2020 in Romania in marile centre urbane, intr-un proces coordonat intre Statele Membre, plan favorizat de performanțele noastre existente de conectivitate și de utilizare a internetului dar care va necesita investitii estimate indicativ la peste 2 miliarde euro pentru infrastructura fizica a retelelor, resurse de spectru, eliminarea barierelor administrative la instalarea retelelor si eforturi semnificative de cercetare-dezvoltare.

Efectele de multiplicare ale acestui salt tehnologic in Romania se vor reflecta in mod direct in cresterea performantelor economiei romanesti prin efectele asupra productivitatii muncii, cresterea calitatii produselor si serviciilor, stimularea infiintarii de IMM in contextul lansarii de noi modele de afaceri si crearea de noi locuri de munca cu un profil tehnic mai pronuntat.

 

Reporter: Cum arata Romania centenara in era digitala?

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor: Romania centenara face parte ireversibil si contribuie in mod semnificativ la Europa digitala.

Imi voi da tot sprijinul ca procesul de integrare europeana a Romaniei sa fie in continuare facilitat si accelerat de domeniul comunicatiilor unde Romania deja exceleaza, in beneficiul cetatenilor romani si firmelor romanesti pentru care calitatea inalta si fiabilitatea comunicatiilor este si va ramane o certitudine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.