Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU. Initiatoarea legii anti-fumat spune tot. Experiente neplacute cu parlamentarii fumatori

bar fumat tigara

Deputatul Aurelia Cristea, cea care a stat in spatele legii care interzice fumatul in spatii publice inchise, a marturisit intr-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO ca nu a fost usor parcursul de la initierea legii pana la adoptarea acesteia. Mai mult decat atat, intrebata daca a fost amenintata de oponentii legii, Aurelia Cristea sustine ca a avut 'experiente mai neplacute' chiar cu colegi de-ai sai din Parlament.

A fost un parcurs dificil pana la adoptarea acestei legi?

Aurelia Cristea: Da, a fost un parcurs dificl avand in vedere ca legea aceasta dateaza din 2011, iar eu am repus-o pe ordinea de zi si in dezbaterea publica in martie anul acesta. De atunci am avut multe dezabteri si foarte multe argumente pro si contra pentru a sustine aceasta lege.

Care au fost cele mai dificile piedici de surmontat? Din ce parte a venit opozitia cea mai puternica, de la colegii din Parlament, din societate?

Aurelia Cristea: Prima opozitie a venit de la cei care sunt fumatori, de la colegii din Parlament in special, dar nu numai. In mare parte s-a adus argumentul ca e o discriminare fata de fumatori si am spus ca nu este. In acest moment e o discriminare pentru toti cei 70% / 78% dintre romani care nu fumeaza si faptul ca cei care sunt la locul de munca, in industria ospitalitatii, chiar si aici in cladirea Parlamentului sunt obligati sa suporte fumul de tigara fara ca ei sa isi doreasca acest lucru. E o lege a normalitatii, e o lege a respectului si o lege care ne asigura o protectie mai mare din punct de vedere preventiv al sanatatii.

Cel mai mult si-au dorit aceasta lege tinerii. Au venit alaturi de acest demers 150 de organizatii de tineret si de studenti din Romania care au sustinut aceasta initiativa si impreuna cu alte ONG-uri s-au reunit in coalitia Romania Respira, o coalitie de 250 de ONG-uri si multe alte personalitati publice care au manifestat activ pentru introducerea acestei initiative.

Intr-un studiu facut de una dintre asociatiile membre in aceasta coalitie se arata ca 80% dintre romani isi doresc implementarea acestei legi, ceea ce inseamna ca a existat un nivel mare de asteptare si datorita faptului ca in ultimii ani am avut posibilitatea sa circulam liber in Europa si am vazut ca acolo lucrurile asa stau si e o stare de normalitate.

Ati sesizat o sustinere mai mare dupa tragedia de la Colectiv? S-a facut o legatura cumva intre ce s-a intamplat acolo si protectia pe care ar putea sa o aduca aceasta lege?

Aurelia Cristea: Cred ca a fost un moment care a pus o presiune si mai mare datorita faptului ca din cauza fumatului in spatii publice inchise nu pot sa fie instalati acei senzori de fum sau acei detectori care practic alarmeaza faptul ca se poate produce un incendiu. A fost o constientizare mult mai mare.

Pe de alta parte avem o problema legata de institutiile abilitate sa verifice respectarea legii si aici le cer imperios tuturor autoritatilor statului sa vegheze la respectarea legilor in Romania, pentru ca de la nerespectarea legilor pleaca foarte multe probleme. Asta ne costa mult mai multi bani si asta poate produce si victime asa cum am vazut si in cazul Colectiv.

Credeti ca va fi dificila implementarea legii? Ma gandesc ca vor trebui sa existe controale pentru a vedea daca ea se respecta sau nu.

Aurelia Cristea: Controalele sunt cel mai simplu lucru, pana in prezent daca institutiile abilitate sa aplice legea ar fi facut aceste controale, ar fi constatat probabil in 80% din cazuri ca legea nu este respectata si ar fi putut sanctiona. Nu s-au facut aceste controale. Legea, asa cum a fost pana acum, nu a fost respectata. Din acest moment, pentru ca este vorba de tot ce inseamna industria ospitalitatii - cafenele, baruri, restaurante, cluburi  - nu au nimic de facut decat sa aplice acele afise in care fumatul este interzis si sa vegheze la respectarea lor in interior. Nu au nevoie sa faca investitii, sa faca acele separatii cum scria la lege inainte, nu au nevoie sa faca sisteme de ventilatie si exhaustare ca sa fie posibil sa respiri. Este cea mai simpla lege de aplicat si in acelasi timp ii scuteste si pe ei de niste eforturi financiare foarte mari.

Opozitia de care v-ati lovit a ajuns pana la amenintari in vreun caz? Ati avut asemenea experiente neplacute?

Aurelia Cristea: Da, am avut experiente mai neplacute si din partea unor colegi, chiar colege, s-a simtit si in media cumva un lobby puternic al industriei tutunului insa cred ca forta noastra a constat in faptul ca am fost multi, am actionat in acelasi sens, fiecare pe drumul pe care cumva il avea construit in sensul acesta dar obictivul comun era acelasi asa ca puterea a stat in solidarizarea de care am reusit sa dam dovada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.