DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INTERVIU - Ponta lansează cele mai dure acuzaţii. Dezvăluiri despre PSD, Dragnea, Grindeanu, dar şi despre noul său proiect/ VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
victor ponta pro romania

Fostul premier Victor Ponta vorbeşte într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO despre noul său proiect politic, Pro România, comentează prestaţia Guvernului Tudose, dar face şi dezvăluiri despre relaţia sa cu Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu. STIRIPESURSE.RO vă prezintă interviul integral, text şi video, interviul din care au fost deja publicate câteva fragmente ce au stârnit reacţii din partea PSD, a opoziţiei şi a analiştilor.

Reporter: - Ce funcţii aţi refuzat pentru a începe acest proiect? Spuneaţi că aţi refuzat funcţii propuse de Liviu Dragnea.

Victor Ponta: - Nu era vorba de neacceptat. Eu am avut o înțelegere cu Liviu Dragnea, pe care el la început a respectat-o, atunci când a fost condamnat. Eu i-am zis: „Rămâi în Guvern, rămâi la partid!” El a zis „Nu, am zis că nu.” După care, când am fost trimis în judecată, la fel am plecat și eu de la partid și am zis că nu se poate ca PSD, ditamai partidul, să meargă la Înalta Curte. Nu contează că acuzațiile la adresa ta sunt aberante, la adresa mea sunt aberante. El s-a răzgândit și de atunci a fost practic marea ruptură între noi. Nu că voiam eu neapărat să fie Rovana Plumb sau altcineva, ci am zis cineva care să nu aibă probleme. A devenit președinte, i-am zis „Foarte bine, dacă tu crezi că e bine...” După care știți poveștile: să fiu președintele Camerei Deputaților, să vin la partid în locul lui Zgonea, să merg în Guvern. Am spus „Nu, până nu-mi rezolv problema mea de dosar, nu am ce funcție să ocup și nu asta mă interesează. Mă interesează să discutăm să folosești experiența și să facem o guvernare mai bună decât aia 2012-2015.” Din păcate, guvernarea e proastă. Îmi pare rău să spun chestia asta. Nu cred că ar fi mai buni liberalii sau Iohannis cu Cioloș, dar lumea tot e dezamăgită, eu sunt foarte dezamăgit pentru că, totuși, chiar dacă Liviu Dragnea nu recunoaște, mulți au votat PSD în decembrie crezând că mă votează pe mine și că va fi guvernul la fel. Și pe mine m-a folosit în chestia asta. Nu m-a deranjat asta. Mă deranjează că PSD în acest moment parcă e PDSR-ul din anii 90. Adică aceeași unanimitate, aceleași politici economice în care noi suntem cu statul, doar cu pensionarii. Or eu cred că asta duce la dezastru economic și nu-s de acord cu chestia asta. Totuși, moștenirea economică a guvernului meu nu o contestă nimeni. Toate celelalte sunt de contestat. Dar acum tocmai asta se va întâmpla: o guvernare economică foarte proastă și o să ne conteste pe toți.

Reporter: - De ce sunteți singurul din PSD care vede lucrurile în felul acesta? De ce nu ați reușit să atrageți mai mulți oameni alături de dumneavostră la moțiune? De ce nu sunt acum mai mulți oameni alături de dumneavoastră în noul proiect?

Victor Ponta: - Nu am vorbit cu nimeni. Nu le văd doar eu. Cred că mai îndrăznește câte unul să mai critice, cum e Teodorovici, după care o pățește imediat. A mai spus Bănicioiu ceva. Ceilalți tac din gură pentru că e metoda cartelului: ori îi dai o funcție, ori îl ameninți. Și una dintre ele funcționează. La mine nu a funcționat, nici la Sorin Cîmpeanu, nici la Daniel Constantin. O să mai vedeți că o să fie destui care se rup din această combinație: „Ori îți dau o funcție, ori te ameninț”. La un moment dat se rupe cercul ăsta.

Reporter: - Ce înseamnă rupere? Va fi o răscoală în PSD.

Victor Ponta: - Nu cred că va fi o răscoală. La un moment dat Dragnea va pleca, va veni Tudose în locul lui. Problema este dacă Tudose poate să ducă din nou PSD spre centru. La cum a început acum, repetând toate chestiile populiste ale lui Dragnea, e din ce în ce mai greu. Cum să spui că nu ai card? Cum să spui că statul e cel mai bun administrator? Păi așa duci PSD spre centru? Cum să faci toate funcțiile de la stat mai bine plătite decât cele de la privat? Nu funcționează lucrurile așa și nu ăsta era PSD-ul ăla genul Blair, genul european. Așa, PSD parcă se duce pe toboganul pe care s-au dus cam toate partidele socialiste din Europa. Îmi pare rău de lucrul ăsta.

Reporter: - Estimați că nu ar fi bani la buget pentru toate aceste măriri?

Victor Ponta: - Nu estimez, m-am uitat. Eu mă uit pe cifre, am cifrele pe primele șapte luni, când încă nu a fost foarte rău. Încasări un miliard de lei mai puțin față de Guvernul Cioloș, nu mai vorbesc de Guvernul Ponta. Cheltuieli 16 miliarde mai mult. Dar de abia acum au început să intre în vigoare diverse creșteri de salarii. S-au cheltuit zero lei din bugetul pentru Apărare. Știți, aia cu 2% din PIB pentru Apărare deocamdată e o păcăleală. Vin americanii, luăm de la americani. Vin francezii, luăm de la francezi. Vin nemții, luăm de la nemți. Dar de fapt nu au cheltuit niciun leu din bugetul ăsta. Eu l-am întrebat și pe Grindeanu, l-am întrebat și pe Tudose după aceea: „Dom'le, vedeți că vine momentul bugetului pe 2018, cum mai mințiți atunci, din pix?

Reporter: - Ei spun că sunt bani. Estimați că nu vor mai fi bani în noiembrie, decembrie pentru pensii, pentru salarii?

Victor Ponta: - Păi dacă sunt bani, de ce nu fac rectificare bugetară, de exemplu, să dea bani la Start-Up Nation. De ce nu dau la bugetele instituțiilor salariile mărite? Nu sunt. O să-i taie de la fonduri europene, de la cofinanțare. Dar asta înseamnă că nu punem noi 10 lei din buget, dar nici nu luăm 90 de lei de la UE. La anul, lucrul ăsta o să se vadă în încasări. Deocamdată o țin din ce a fost în anii trecuți, dar nu poți să trăiești doar din mierea strânsă atunci. Pe viitor, lucrurile arată foarte rău.

Reporter: - Adică explodează mămăliga și în felul acesta va dispărea Liviu Dragnea din peisaj?

Victor Ponta: - Dragnea va dispărea din peisaj. Nu asta e problema. Problema este că, așa cum îl cunosc și cum îl văd, el e pe principiul după el potopul. Adică știe că măsurile pe care le impune sunt măsuri proaste. E foarte rău când ai pe cineva la putere care spune „Eu oricum mă duc, dar până atunci să distrug tot ce pot să distrug.” Și faptul că are această neîncredere față de toată lumea e deja un gen de leadership care duce la dezastru. Problema e următoarea: dacă ești un partid de opoziție și ai un lider de genul acesta, asta e, dar când măsurile pe care le iei afectează pe toată lumea, atunci e foarte rău. Sunt dezamăgit că Tăriceanu, ca să-și țină funcția de la Senat și miniștrii, nu se mai opune la nicio măsură de extremă stângă. Chestia aia cu split TVA e o prostie. Trebuia să o spună ALDE clar. Chestia cu transferul contribuțiilor la angajat e o prostie. Chestia cu mărirea accizei din 15 în 15 zile, faptul că ai promis că elimini impozitul pe dividende și nu o mai faci, chestia cu Pilonul II de pensii, de ce să ne furi nouă banii? Nu mai există asemenea politici de anii 90. Dacă Dragnea ne întoarce la anii 90, o să avem ca atunci o mlaștină economică. E păcat, că sunt niște oportunități pe care nu o să le avem mult timp.

Reporter: - Și care va fi rolul partidului Pro România în acest peisaj?

Victor Ponta: - În primul rând o alternativă și la PSD, și a PNL, pentru că sunt mulți care au votat PSD și sunt dezamăgiți, alții care au votat PSD pentru că le-a plăcut de echipa mea guvernamentală. Sunt alții care spun că-s liberali și, îmi pare rău, dar PNL nu e liberal. Sunt foarte mulți care nu au votat deloc. Totuși, în decembrie 2016 au fost cele mai puține voturi din ultimii 20 de ani. În al doilea rând, mi s-a spus că tot critic așa de pe margine, din tribună. Al treilea lucru: spre deosebire alte mișcări politice care s-au lansat și care e normal să se lanseze, și Cîmpeanu, și Daniel Constantin, și eu știm despre ce vorbim. Știm și din lucrurile bune, dar știm mai ales din prostiile pe care le-am făcut. Eu din alea am învățat mai mult decât din alea bune. Alea bune mi le-a lăudat toată lumea. Când am făcut o boacănă, m-a durut atât de tare încât acum o știu. Și am încercat să le spus și lui Grindeanu, și lui Tudose, dar amândoi se tem să nu afle Dragnea. Un guvern nu funcționează în felul ăsta.

Reporter: - V-ați operat la un picior. La al doilea picior ce ați pățit?

Victor Ponta: - Întotdeauna înainte de marile evenimente mi se întâmplă ceva la picior. Când am făcut USL cu Crin eram tot cu piciorul bandajat. Deci înseamnă că se întâmplă ceva important.

Mai e o chestie. Până la urmă, PSD vrea să țină acum de putere și e normal. PNL nu știu ce vrea să facă. Pentru noi, prima bătălie e la europarlamentare, unde vrem să avem peste 5% și cred că vom avea. Vom avea un candidat la prezidențiale care, zic eu, va fi pe locul trei cel puțin, dacă nu cumva mai mult. Dar bătălia adevărată e în 2020. Până atunci, chiar nu vrem să negociem nimic, nu au ce să ne ofere, putem să spunem lucru care poate sunt impopulare. Avem acest lux de a spune adevărul fără să facem calcule politice azi și mâine. La fel și chestia cu parlamentarii. Sigur că întrebarea cea mai facilă e „Dar câți parlamentari iei?”. Întrebarea mea e „Dacă suntem mai mulți, care e diferența?”. Eu nu vreau să schimb majoritatea parlamentară, noi nu suntem UNPR.

Reporter: - Dar poate puteți promova anumite proiecte în Parlament.

Victor Ponta: - Putem să blocăm anumite proiecte. Majoritatea în Camera Deputaților și în Senat e fragilă. Dacă le blocăm, o să negocieze Dragnea și o să plătească mai scump voturile UDMR sau ale minorităților. Suntem trei, o să fim 10, 15, 20. Ideea nu e să schimbi majoritatea. Importantă e vocea pe care o ai. Și vocea nu înseamnă mulțime. Și asta m-a deranjat: Nu vedeți că din PSD nu mai vorbește nimeni? Vorbește Codrin Ștefănescu? Nu se poate!

Reporter: - Ce aveți cu Codrin Ștefănescu?

Victor Ponta: - Nu am nimic cu Codrin, foarte bine, treaba lui. Dar dacă din tot PSD singurul care vorbește e Codrin Ștefănescu, are PSD o problemă. Adevărul e că sunt miniștri care slavă Domnului că nu vorbesc. Atunci când vorbesc spun câte o prostie și pe urmă cade bursa, înnebunește lumea, contabilii se sinucid când mai aud alte idei. Nu poți să guvernezi cu oameni care au o singură calitate: sunt obedienți față de șef. Eu am avut miniștri care nu-mi erau deloc obedienți, dar erau buni pe domeniul lor și când îmi spuneau că e o prostie ce spun eu aveau dreptate. Așa, cu doi șefi, cu miniștri care fug de la Dragnea la Tudose și care oricum nu știu nimic, nu merge guvernare. Iar PSD nu mai are altceva. Nu o să câștige nici prezidențialele. Pe tema justiție oricum PSD e în defensivă pentru Liviu Dragnea e șeful PSD. Dacă șeful PSD era cineva care nu avea nicio problemă, nu mai putea nimeni să acuze, dar cât e Dragnea în funcție toată lumea zice „Băi, vreți să faceți justiția ca să-l scăpați pe Dragnea, cum a fost cu Ordonanța 13. E o mare slăbiciune chestia asta. Și atunci singurul punct tare al PSD e să arate că guvernează bine. Or așa haos și așa trăznăi ca anul ăsta, foarte greu... poate guvernarea CDR să mai fi fost așa.

Reporter: - Susțineți actualele modificări din Justiție?

Victor Ponta: - Unele sunt bune. De exemplu chestia aia cu trecutul de la procuror la judecător, chestia că trebuie să ai un corp specializat doar în cercetarea magistraților, să nu stea toți cu frică dacă nu dau o soluție... Dar de fapt nu se schimbă nimic în esența actualui de justiție. Nu vorbește nimeni de faptul că sunt milioane de dosare. Orice discuție se reduce la bătălia Kovesi-Dragnea. Eu nu țin nici cu Kovesi, nici cu Dragnea, să fie clar. Și unul, și altul mi-au făcut rău personal, pentru binele lor personal. Eu vreau să plece amândoi ca să putem să vorbim despre justiție. Și intervențiile domnului Iohannis sunt ridicole. Dacă e el președinte trebuie să numească el, dacă eram eu președinte și el șeful PNL spunea că nu trebuie să numească președintele. De altfel, doamna Kovesi a fost numită de Băsescu și a trecut la Iohannis în ziua a doua. problema e să faci un sistem care să nu mai comită abuzuri. Asta e o chestie pe care PSD-ALDE au primis că o rezolvă și nu au rezolvat-o. Și nici nu o rezolvă nici această nouă lege.

Reporter: - Dați sfaturi guvernului, dar ce ați făcut când ați guvernat? De exmplu cu numirea lui Kovesi. Care a fost prostia aia pe care ați făcut-o și nu ați mai face-o?

Victor Ponta: - Eu am crezut în ideea de DNA independent, numim pe cine vrea lumea și ei chiar o să-și facă treaba. Când colo, au făcut și ei politică, ca alții. Am fost dispus să-mi concentrez toate eforturile pe partea de guvernare și economie. Unele mi-au ieșit, altele mai puțin.

Reporter: - Spuneaţi de guvernare cu secretare, şoferi şi bodyguarzi. Cine sunt ăştia?

Victor Ponta: - Nu ştiu, tot felul de oameni. Uitaţi-vă puţin cine au ajuns miniştri.

Reporter: - Eu văd cine e premier. E un bodyguard.

Victor Ponta: - Nu, nu ştiu cum a ajuns Tudose, trebuie să-l întrebaţi pe Liviu Dragnea. Am înţeles că a fost un ministru foarte rău în Guvernul Grindeanu. Singura chestiune este de competenţa întregului guvern şi de a lăsa guvernul să lucreze. Toate lucrurile le anunţă Dragnea de la partid, după care spune că nu a ştiut ce face guvernul, că nu a citit ştirile. Nu merge chestia asta. Şi nu a mers de atunci, din 2015, când a venit Dragnea şi primul lucru pe care l-a făcut a fost să mă critice, să spună că nu e bun Codul Fiscal. S-a înţeles el cu Iohannis. Să-l întrebaţi pe Teodorivici, i-a zis că îi retrage sprijinul politic dacă adoptăm Codul Fiscal. Şi i-am zis "Lasă că-l adoptăm." Şi l-am adoptat.

Reporter: - De ce aţi plecat în felul acela în 2015? Domnul Dragnea se declara dezamăgit că aţi demisionat pe Facebook.

Victor Ponta: - Am plecat că aşa m-am înţeles cu el. El ştia dinainte. Pe Facebook am pus hârtia pe care le-am trimis-o membrilor, dar el ştia foarte bine. Vă minte tot timpul. Dragnea dacă spune că e dezamăgit înseamnă că era foarte fericit că mi-am dat demisia. De când în 2014 am anunţat că dacă ajung preşedinte îl pun pe Călin Popescu Tăriceanu prim-ministru, de atunci lucra cu Sebi Ghiţă să preia partidul. Liviu şi-a dorit întotdeauna să aibă el toată puterea. Uite că acum o are şi o foloseşte prost.

Reporter: - Adică aţi fost trădat şi de Sebi Ghiţă?

Victor Ponta: - Nu, nu am avut nicio înţelegere cu Sebi Ghiţă pe partea politică.

Reporter: - Eraţi prieteni...

Victor Ponta: - Şi acum suntem. Nu ne mai vedem din motive obiective.

Reporter: - Aţi mai discutat cu el?

Victor Ponta: - Nu am mai avut ocazia. Nu locuim în acelaşi loc şi o perioadă lungă am avut şi interdicţie.

Dar, revenind, Liviu Dragnea are toată puterea şi o foloseşte prost. Iar toate celelalte poveşti cu lupta cu sistemul... nu a fost nimeni mai prieten cu sistemul şi mai dornic de înţelegeri cu sistemul decât Liviu Dragnea, doar că sistemul l-a păcălit. De două ori am fost eu de faţă.

Reporter: - Adică?

Victor Ponta: - Adică a bătut palma că el face ce zice sistemul şi va fi bine.

Reporter: - Care au fost cele două înţelegeri?

Victor Ponta: - Dosarul 1 şi dosarul 2. Că nu i se va întâmpla absolut nimic şi că poate să stea liniştit. El în continuare încearcă să-şi negocieze lui ceva. Ceea ce nu e în regulă. Ori vrei să schimbi un sistem pentru că e rău, ori vrei să-ţi negociezi ceva pentru tine. Şi PSD-ul îl negociază tot pentru el. Mi-aţi pus-o mie pe Kovesi în braţe, dar în 2016 când era numită Kovesi era guvernul susţinut de el. Prima noastră ceartă în 2016 a fost când i-am spus că trebuie să facem moţiune de cenzură contra Guvernului Cioloş şi ţineţi minte cât a fost de iritat. Nu avea voie.

Reporter: - Dar de ce vorbiţi aşa parcă din interior când vorbiţi de sistem?

Victor Ponta: - Pentru că m-a deranjat de fiecare dată când Liviu Dragnea s-a apucat să spună aşa... inclusiv cu Soros a zis că m-am înţeles ca să-l atac pe el.

Reporter: - Dar de unde ştiţi dumneavostră ce a discutat Liviu Dragnea cu sistemul?

Victor Ponta: - Din prezenţa mea fizică a mea acolo. Eram de faţă?

Reporter: - Şi de care parte eraţi, de partea sistemului sau a lui Dragnea?

Victor Ponta: - Eram prim-ministru. Vreau să vă spun un lucru. Să nu-l întrebaţi pe Tudose asta că-l puneţi într-o situaţie dificilă. Nu ai cum să fii prim-ministru şi să nu ai relaţii zilnice cu servicii, cu informaţii. Eu cred că Tudose e mai prieten decât mine cu serviciile.

Reporter: - Şi dumneavostră cât de prieten sunteţi? Dincolo de răspunsurile din conferinţă. Aţi văzut, vă acuză lumea... A venit Dana Grecu pe hol la Parlament şi v-a spus "Domnu' Ponta, sunteţi securist!"

Victor Ponta: - Exact ca ea sunt de securist, dar acum mi-am dat seama că ea e mai securistă decât mine, pentru că crede mai mult decât mine în scenarii. Eu nu mai cred în scenarii.

Cât am fost prim-ministru m-au ajutat informaţiile lor (ale serviciilor - n.r.). Dacă vă închipuiţi că mă duceam eu la Maior şi la Coldea să-mi fac mie însumi dosar sau mamei mele sau surorii mele înseamnă că mă bănuiţi de masochism şi n-am aşa ceva.

Reporter: - Apropo de dosare, cum influenţează dosarele, sau dosarul care v-a mai rămas, noul demers politic?

Victor Ponta: - Am un singur dosar care a fost făcut de doamna Kovesi. Tocmai de aia le-am spus foarte clar: nu vreau nicio funcţie la noul proiect până nu îmi rezolv problemele. De fapt, dosarul împotriva mea şi-a atins scopul. Dosarul a fost făcut ca să plec din funcţia de prim-ministru şi ca doamna Kovesi să-i arate domnului Iohannis că îi este loială. Acuma, dacă tot nu mai sunt prim-ministru, se poate face şi dreptate.

Reporter: - Deci, dacă scăpaţi de dosar, poate reconsideraţi şi decizia de a nu candida la prezidenţialele din 2019.

Victor Ponta: - Nu, aia cu 2019 nu, dar o să mă implic mai mult în Pro România.

Reporter: - Concret, ce planuri aveţi pentru această toamnă cu Pro România?

Victor Ponta: - O luăm pas cu pas. Dar de data asta noi chiar mergem, că la alţii am văzut că pas cu pas înseamnă să-l bată pe loc. Noi ieşim din mlaştină. Vreu să strângem cât mai mulţi din oamenii cu care m-am sfătuit, cu care am lucrat pe care i-am apreciat în perioada de guvernare. În special pe zona economică. O să fim cel mai bun critic, dar şi cel mai bun sfătuitor al Guvernului Tudose. Dacă vor să asculte sau dacă au voie să asculte. Sigur, dacă o să propun eu ceva, Dragnea o să voteze contra, aşa că o să găsim noi pe alţii care să le propună şi noi o să le susţinem.

Reporter: - Dar parte aşa un club. Partidul înseamnă ceva articulat, înseamnă structuri în teritoriu. Pe ce construiţi?

Victor Ponta: - Eu le-am spus foarte clar şi nu vom face cu organizaţii judeţene, cu CEx. Vom face pe alt sistem, în special online. Vreau să facem pe sistemul american, unde fiecare se mobilizează pentru ceea ce vrea el să reprezinte pe plan local sau pe plan naţional. Deci eu şedinţe nu mai vreau în care toată lumea să ridice mâna sus şi să zică că-l iubesc pe preşedinte până nu mai e preşedinte.

Reporter: - Finanţare? Un partid funcţionează cu bani...

Victor Ponta: - Asta e o teorie falsă, lansată de nişte oameni care au crezut că dacă facem un partid o să-i umplem pe ei de bani. Nu. Deocamdată avem un sediu care este suficient. Acest sediu este şi cabinet parlamentar. Orice fel de resursă financiară avem investim în zona de online.

Reporter: - Se spunea că aveţi finanţări inclusiv din partea Guvernului Turciei.

Victor Ponta: - Asta e o prostie. Nu ne-a finanţat nimeni şi nici nu vreau să ne finanţeze nimeni, că nu avem nevoie. Pentru ce, pentru contul de Facebook, Instagram şi  site? Ne descurăm.

Reporter: - Deci în relaţia cu domnul Erdogan nu aţi ajuns la astfel de coordonate.

Victor Ponta: - Îţi dai seama că în fiecare dimineaţă când îşi bea cafeaua se gândeşte la Pro România. Astea-s gogoşi.

Dar o relaţie cu ţările din jur, da, chiar ne interesează. Ştiţi că eu de mult militam pentru ea. La noi nici măcar de Moldova nu mai zice nimeni nimic. Le zicem fraţii noştri, dar i-a uitat de tot toată lumea.

Reporter: - Cum aţi primit vestea că domnul Grindeanu s-a văzut cu domnul Dragnea?

Victor Ponta: - Mi-a zis că urmează să se vadă. Nu vreau să comentez, pentru că nu judec niciodată oamenii pentru deciziile pe care le iau la nivel personal.

Reporter: - E pe funcţii sau pe sentimente împăcarea asta?

Victor Ponta: - Pe probleme personale. Eu mă gândesc însă la altceva. Şeful PSD merge în Parlament şi spune că Grindeanu e un securist, a fugit cu Guvernul, după care aud că au vorbit părinteşte. Ce părinteşte? Acuma sincer... Combinaţia asta pe am văzut-o numai în serialul cu Escobar: pe de o parte o blândeţe, uşor ameninţătoare, pe de altă parte nişte oferte, "Dar nu ai vrea, totuşi, să-ţi angajăm pe cineva?" Dragnea foloseşte PSD-ul şi Guvernul ca pe o chestie personală, ca pe Tel Drum. Adică el dă funcţii, el ia funcţii, el te numeşte undeva, el te dă afară de undeva. E un sistem feudal pe care eu îl detest şi nu l-am folosit niciodată.

Reporter: - Păi şi nu-l ştiaţi şi înainte?

Victor Ponta: - Ba da, dar l-am ţinut în frâu de fiecare dată. Şi eu, şi Crin, şi ceilalţi. Avea tendinţele astea. EL era tata baronilor întodeauna. Dar de fiecare dată am folosit lucrurile bune. E un bun organizator, a făcut lucruri bune cu PNDL, dar...

Reporter: - O chestiune care a rămas oarecum în ceaţă: Cum aţi trăit orele alea sau zilele în care aţi venit secretar general al Guvernului?

Victor Ponta: - Eram la Istanbul, chiar eram cu Daciana şi voiam să şi plecăm la mare. M-a sunat Sorin Grindeanu. Chiar l-am felicitat, pentru că eu am crezut că nu rezistă, sincer să fiu. Înainte fusese atât de cuminte şi acceptase atâtea umilinţe de la Dragnea, încât după acel CEx când am văzut la televizor că nu-şi dă demisia am fost uimit şi l-am admirat pentru asta. A doua zi i-am şi spus: "Băi, bravo, nu mă aşteptam să rezişti şi toată lumea mi-a spus că nu o să rezişti, că te încalecă Dragnea şi nu ai curaj." "Nu, că rezist şi mă lupt, dar vino să mă ajuţi." "Dar cum pot să te ajut? Pot să dau delcaraţii, dar nu am cum să te ajut." I-am spus: "Vezi că tu nu ai condus Guvernul timp de şase luni. L-a condus Busuioc, omul lui Dragnea. Schimbă-l pe Busuioc dacă vrei să conduci Guvernul." Şi la un moment dat mi-a spus "Da' de ce nu vii tu?" Nu mi-a picat foarte bine, recunoc, dar m-am întorc în acea seară, am spus "Bine, vin să te ajut." Şi acum Guvernul în conduce tot Busuioc, adică Dragnea prin Busuioc. Au făcut aşa un sistem încât toate hârtiile treceau întâi pe la Busuioc şi după aceea ajungeau la Grindeanu dacă era cazul. Nu cred că s-a schimbat acest sistem, chiar dacă Tudose e un pic mai contondent decât Grindeanu. Mie nu-mi pare rău că l-am susţinut. De ce s-a întors la vremurile cu "domnul preşedinte", asta nu ştiu, trebuie să-l întrebaţi pe el.

Reporter: - I-aţi propus să vi se alăture în proiectul Pro România?

Victor Ponta: - Nu, pentru că e o chestie pe care eu nu o simt la fel. Şi Sorin Grindeanu şi alţii, când vorbesc de partid, vorbesc ca la Partidul Comunist. Dom'le, partidul e o comunitate de oameni în care eu am fost, de care mă simt ataşat, dar dacă conducerea o ia razna eu nu pot să tac. Foarte mulţi din PSD îmi spun "Aşa e, ai dreptate, Dragnea e foarte rău, dar partidul..." Partidul e făcut din oameni. Aveţi vreunul curaj să vă ridicaţi?

Reporter: - Da, dar până la urmă toată lumea recunoaşte: cu Liviu Dragnea în frunte au câştigat alegerile.

Victor Ponta: - Asta e un pic o poveste. Nu o spun toţi. Foarte mulţi spun că am câştigat alegerile în 2016 pentru că am guvernat bine şi am plecat la timp de la guvenare. Pentru că dacă stăteam la guvernare şi în 2016 nu mai câştigam. Aici e de apreciat capacitatea lui Liviu Dragnea de a-i păcăli pe toţi. De ce nu a zis că vrea să o pună pe Sevil Shhaideh prim-ministru? Dacă vouă plăcea de Ponta, spunea că vrea să fie Ponta. Dacă vă plăcea de Andonescu, zicea că vrea să fie Andronescu. În final, a vrut să fie el şi nu a mai fost. Ghinion.

Reporter: - Soţia dumneavostră nu are probleme în partid?

Victor Ponta: - Sper că nu. Ea, ca Grindeanu, e din 1996 în PSD. Îşi face treaba foarte bine în Parlamentul European. Nu ne-am căsătorit pentru că ne-a pus partidul şi nici nu ne divorţăm pentru că ne pune partidul. Sper că trăim în alte vremuri.

Reporter: - Cu preşedintele Iohannis aţi mai vorbit?

Victor Ponta: - Nu, nici nu am ce să vorbesc. Dincolo de ce i-am spus şi am avut dreptate, că o să-i fie bine cât o să fim noi la guvernare şi o să-i fie rău când o să-şi pună guvernul lui, nu am mai discutat.

Reporter: - Pe Crin Antonescu nu-l aduceţi în noul partid?

Victor Ponta: - Nu cred că mai vrea să facă politică.

Reporter: - Din PSD v-a sunat cineva?

Victor Ponta: - Da, majoritatea mi-au spus "Mai ai puţină răbdare, că scăpăm de Dragnea." Eu le-am spus că nu asta mă interesează. Pe mine mă interesează dacă PSD poate să revină la centru sau dacă se duce de la Dragnea mai jos.

Reporter: - Cum vi se pare bătălia asta a referendumurilor? E cel cu familie şi posibil ca şi preşedintele să-l activeze pe cel cu anticorupţia.

Victor Ponta: - Asta e genul de problemă pe care ţi-o faci când nu te doare. Rezultatul referendumului e evident. Şi eu o să votez că familia e formată din bărbat şi femeie. Dar cine m-a împins spre acest referendum? Avem acum altfel de familie în România? Avem o problemă? În schimb, asta va accentua un tip de propagandă împotriva României că suntem conduşi de un guvern şi de nişte oameni mult prea retrograzi, conservatori. Adică de ce trebuie să faci ceva dacă nu ai o problemă? De ce trebuie să te operezi dacă nu te doare? Eu m-am ferit de această chestie. Suntem noi ultimii apărători ai valorilor tradiţionale? Eu o să votez cu toată convingerea, că aşa m-am născut şi aşa cred că familia e între bărbat şi femeie. Aşa cred şi probabil copiii mei vor gândi altfel. Dar de ce să-ţi faci o problemă dacă nu ai? Nu cred că l-a apucat acum pe Dragnea grija pentru familia lui. Cred că o face dintr-o chestie strict populistă şi de voturi. Bun, dar mai bine făceai referendum pentru schimbarea formei de guvernământ, să facem republică parlamentară. Aia era într-adevăr o chestiune importantă. Aşa, probabil că va ieşi 90% şi de a doua zi o să ne fie mai bine? Adică nu-mi plac lucrurile populiste care îţi aduc un câştig pe termen scurt şi îţi aduc un prejudiciu pe termen mediu şi lung. M-am ferit de ele. Cineva deştept spunea: "E uşor să intri într-o criză, e mai greu să ieşi din ea."

Reporter: - Ce părere aveţi despre un eventual referendum pe justiţie declanşat de preşedinte?

Victor Ponta: - E o chestie la fel de populistă. Şi eu sunt de acord să luptăm împotriva corupţiei. Nu sunt de acord să se mai facă dosare politice, dar să luptăm contra corupţiei cred că toată e de acord.

Reporter: - Se mai fac dosare politice?

Victor Ponta: - Cred că da. Eu am văzut câteva dosare politice. Unul al meu, dar nu numai al meu. Şi al lui Ruşanu, şi al lui Gelu Diaconu de la ANAF, şi dosarul lui Dragnea, cel cu referendumul, e un dosar politic.

Reporter: - Cu Tel Drum ce e? Aţi pomenit de Tel Drum. Domnul Gelu Diaconu a lăsat să se înţeleagă că are date despre legăturile lui Liviu Dragnea cu Tel Drum.

Victor Ponta: - Hai să ne lămurim. Eu nu cred că există cineva, un român din cei 20 de milioane, care să aibă cel mai mic dubiu că Tel Drum e al lui Dragnea. Toată lumea ştie. Suntem foarte mulţi care ştim în mod direct chestia asta. Faptul că Liviu se poate duce la televizor şi atât de senin să spună că din 2004 nu a mai vorbit cu ei pe mine mă sperie pentru că... când toată lumea ştie că minţi, că poţi să o faci... aici l-a depăşit şi pe Băsescu.

Reporter: - Deci dumneaavostră ştiţi cu date concrete chestia asta.

Victor Ponta: - Dar nu sunt doar eu. Staţi aşa. Toată lumea ştie. Nu e vreun secret. Dar de ce să te duci la televizor să spui că nu-i cunoşti din 2004? Aici e o chestie totuşi un pic patologică.

Reporter: - Care este orientarea (doctrinară - n.r.) a Pro România?

Victor Ponta: - Suntem social-liberali.

Reporter: - Dincolo de social-liberalism... vă întreb pentru că ultima dată când ați susținut un proiect în afara PSD era puțin așa... de Cântarea României. PRU era mai naționalist.

Victor Ponta: - Hai să ne înțelegem. Aia a fost o înțelegere între Dragnea și Sebi Ghiță. Și anume: Liviu Dragnea i-a spus lui Sebi Ghiță că mă lasă să-l ajut să intre și el în parlament și Sebi Ghiță i-a spus lui Dragnea că îl ajută cu RTV. Eu am fost de față la această discuție. Ei fiind foarte buni prieteni, nu trebuia să-i pun eu în contact. Că după aia, după ce Sebi Ghiță, săracul, a fugit și Dragnea l-a păcălit, e o altă discuție. Dar a fost o înțelegere între un șef de partid și un proprietar de televiziune, din care trebuiau să câștige amândoi. Ca la toate înțelegerile cu Liviu Dragnea, a câștigat doar el.

Reporter: - Asta e o chestie nouă. Liviu Dragnea spunea recent la televizor că, alături de cei din partid, a fost oarecum dezamăgit că ați susținut PRU.

Victor Ponta: - Asta îi mințea pe cei din partid. Nouă, lui Sebi Ghiță și mie, ne-a spus foarte clar că e bine, s-au înțeles, au avut diverse discuții. Sebi Ghiță mergea la sediul din Kiseleff mai des decât mine.

Reporter: - Deci Pro România e diferit de PRU în acest domeniu.

Victor Ponta: - Este chiar proiectul meu, al lui Daniel (Constantin - n.r.) și al lui Sorin Cîmpeanu. E primul proiect pe care îl încep eu, PSD-ul nu l-am început eu, în PSD am intrat.

Reporter: - Deci nu o să aveți abordarea PRU, oarecum mai recalcitrantă, mai anti-maghiară, mai critică față de Occident.

Victor Ponta: - Nu cred că m-ați văzut extremist.

Reporter: - Dumneavoastră nu, dar era Bogdan Diaconu (președintele PRU - n.r.) cu diverse comentarii...

Victor Ponta: - Bogdan Diaconu e omul lui Dragnea, nu ați văzut? Eu am anumite supărări, pentru că am avut ocazia să mă întâlnesc, să discut, să negociez și știu că fiecare țară își apără interesul și vreau să mi-l apăr și eu pe al meu, interesul țării mele. Când văd că noi, din toate întâlnirile publice obținem niște poze și cumpărăm niște armament, mie nu mi se pare că aia e o apărare corectă a intereselor României. Dar nu pot să-l acuz pe cel care vinde armamentul sau cel care nu mă primește în Schengen.

Reporter: - Cum ar trebui procedat?

Victor Ponta: - Există o capacitate de negociere pe care România nu și-o folosește, pentru că totul se tratează cumva pe persoană fizică. De exemplu, pentru Dragnea relația cu America se reduce dacă îl primește pe el să-și facă o poză cu Trump la restaurant. Foarte bine că și-a făcut poza cu Trump. Problema este dacă se întâmplă ceva dincolo de asta. Și nu s-a întâmplat. Dar altfel da, cred că putem să ne apărăm interesele mult mai bine și nu s-ar supăra nimeni.

Reporter: - Care e ideea cu coloana infinitului de pe sigla Pro România?

Victor Ponta: - A fost ideea lui Daniel (Constantin - n.r.), dar o s-o schimbăm. Toată lumea are cu coloana infinită şi noi cred că o să o schimbăm când va apărea partidul.

Reporter: - S-au depus actele? Aş fi vrut să văd un carnet de membru. Sau nu e cu carnet de membru aici?

Victor Ponta: - S-au depus actele. E doar cu user şi cu parolă. Nu va fi cu carnet de membru, va fi doar în walletul electronic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.