Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Interviu președintele RADET - Legea actuală copiază sistemul rusesc - Vom moderniza sistemul în 5 ani

presedinteRADET

Președintele RADET Gabriel Dumitrașcu a prezentat în exclusivitate pentru PoliticScan planul de acțiune pentru următorii 5 ani, prin care va fi modernizat sistemul de termoficare din Capitală, în așa fel încât să avem apă caldă și căldură asemeni celor cu centrală proprie, la prețuri mai mici. Gabriel Dumitrașcu a anunțat în premieră pentru PoliticScan că împreună cu cei din Parlament lucrează la o nouă lege a serviciilor de alimentare cu energie termică, pentru că legea actuală copiază sistemul rusesc.

În ce stadiu se află RADET, care sunt problemele și cum urmeză să fie rezolvate veți afla în continuare:

Nivel pierderi sezon 2015 - 2016

Aș porni de la faptul îmbucurător pentru noi, și sper că pentru toată lumea, că am reușit în sezonul de furnizare octombrie 2015 și până în prezent oprirea tendinței de creștere accelerată a pierderilor, în condițiile îmbătrânirii rețelei cu încă un an. Dacă în 2014 creșterea de pierdere pe care am preluat-o față de sezonul anterior era cam de 10%, am reușit pe primele 3 luni de furnizare din această iarnă să menținem nivelul pierderii apropiat, chiar sub nivelul celei de anul trecut. Repet, în condițiile în care rețeaua a mai îmbătrânit cu încă un an, investițiile din partea deținătorului rețelei, PMB, nu au existat, iar conturile RADET - ului au fost poprite mai mult de 100 de zile în 2015. În plus, chiar dacă pentru mulți nu reprezintă un element de laudă, vă aduc aminte că în primăvară când am acceptat mandatul de administrator al RADET prima condiție pe care mi-au pus-o primarul general și CGMB, de atunci, a fost să reluăm furnizarea agentului termic în sezonul de iarnă existând foarte multe rezerve că acest lucru va fi posibil. Uitați-vă că suntem deja în februarie, am reluat sezonul de furnizare, am reușit să reluăm și să furnizăm agent termic în mod continuu, cu unele sincope pe care am să le explic, și niște parametri de pierderi și cost mult mai buni decât anul trecut. Sigur că avem și insatisfacții, pe care nu le ascundem. Avem insatisfacții vis a vis de lentoarea cu care reușim să implementăm principiile de restructurare a activității interne din RADET, dar populația Bucureștiului, consumatorii, a resimțit sincopele de activitate în două mari momente:

A) Un utilaj care lucrează la noua magistrală de metrou Drumul Taberei a deviat de la traseu și a afectat rețelele de termoficare. Atunci o mare parte din Drumul Taberei nu a avut, pentru 36 de ore, în mod continuu agent termic.

B) În 3 ianuarie când un mare agregat din CET Vest a intrat în stare de indisponibilitate și a creat un mare deficit de agent termic, mai ales pentru zona Militari - Drumul Taberei.

În cele două situații, nedorite de altfel, spun că am gestionat corect starea de criză și am reușit, într-un termen relativ scurt, să restabilim furnizarea agentului termic. Încă o dată ne cerem scuze consumatorilor, dar asemenea fapte nu pot fi prevăzute.

Plata subvenției

În ceea ce privește continuitatea asigurării serviciului de alimentare cu energie termică vă dau o veste îmbucurătoare: dacă anul trecut în martie întârzierea la plata subvenției era de 13 luni, în martie anul trecut se plătea subvenția aferentă lui 2014, luna februarie, începând cu luna ianuarie 2016 PMB este cu plata subvenției la zi. În ultima parte a anului 2015 și prin împrumutul luat de PMB s-a reușit aducerea la zi a acestei subvenții. E motivul pentru care în ultima vreme nu ne-ați mai auzit plângându-ne nici pe noi, dar nici pe ELCEN de lipsă de fonduri pentru continuarea activității. Și aici trebuie să îi mulțumesc Primarului General Răzvan Sava și celor din CGMB pentru că au înțeles că este o premisă extrem de importană pentru asigurarea căldurii la nivelul Bucureștiului.

Modernizare rețea RADET

Pentru a aduce rețeaua municipiului București la condiții de eficiență, dar în condiții de satisfacție deplină a consumatorului este nevoie de un vast program de investiții. Dar nu investiții făcute de-a valma, ci în baza unei viziuni, care să transforme sistemul centralizat de încălzire termică a Bucureștiului într-un sistem care să dea satisfacție clientului, în condiții de preț acceptabil și sustenabil. Am spus aceste lucruri pentru a înțelege că alocări din bugetul PMB pentru lucrări de modernizare de 10 - 30 - 100 milioane de lei nu înseamnă aproape  nimic, în lipsa acestui masterplan - viziuni integrate. Imaginați-vă că necesarul de investiții numai pentru rețeau primară este de aproximativ 250 - 300 milioane de euro. Ori știm că toți acești bani alocați într-un interval de timp și în condiții de continuitate astfel încât începând de astăzi modernizarea să o termini într-un parcurs de maxim 5 ani, iar în al cincelea an să culegi roadele, care vor fi ușor de cuantificat.

Noi am făcut un calcul: dacă s-ar reabilita numai rețeaua primară de termoficare a Bucureștiului pierderea de energie termică s-ar reduce de la aproximativ 30%, din ceea ce intră în sistem astăzi, la sub 15%. În cifre absolute asta ar însemna că bugetul Primăriei Capitalei ar fi degrevat de o alocare anuală de aproximativ 250 milioane de lei, in cifre rotunde înseamnă aproximativ 60 milioane de euro. Dacă împărțim cei 300 de milioane de euro investiție solicitată la cei 60 economie anuală constatăm că se amortizează investiția în următorii 5 ani, după finalizare.

Ce dovadă mai bună de eficiență economică mai vreți decât acest exemplu? Pot spune că în momentul de față noi la RADET avem viziunea, puterea și organizarea pentru a implementa un program major de regândire, reașezare arhitecturală a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, dar lipsește, în momentul de față, un cadru legislativ adecvat și la nivel corpului executiv la nivelul PMB expertiza și capabilitatea de a gândi sincron soluții pentru bucureșteni. De un an de zile încercăm să convingem directorii responsabili din Primăria Capitalei că atunci când concepi noua arhitectură a sistemului de termoficare trebuie să pui în prim plan consumatorul, cu așteptările și nevoile lui, în contradicție cu ceea ce ne spun executivii din PMB: că producătorul este regele sistemului și dictează regulile. Acest conflict de viziune nu a fost încă tranșat și sper ca în scurt timp Primarul General și CGMB să tranșeze problema în mod definitiv. Pentru că și RADET-ul, Primarul General și CGMB sunt în slujba interesului cetățeanului, care cere de la termoficare calitate, predictibilitate și suportabilitatea costului.

Schimbarea legislației

Spuneam la jumătatea anului trecut că prioritar pentru reformarea sistemului de termoficare este să regândim arhitectura de reglementare, legislativă. Mă bucur să constat că am găsit receptivitate la Comisia de Industrii a Camerei Deputaților și în ultima lună am intensificat comunicările tehnice și în premieră vă anunț că ieri, joi 11 februarie n.red., a fost prima ședință tehnică pe un proiect de lege privind reglementarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică la nivelul țării, nu facem o lege pentru București. Noi am propus și există mare deschidere din partea comisiei de Industrie, în acest sens, să regândim întregul sistem, să menținem zona de monopol a autorității locale pe zona de transport și distribuția agentului termic, dar pentru creșterea competitivității, ca și sursă primordială pentru creșterea calității serviciului și scăderea prețului, să reglementăm corect, transparent, explicit că producția și furnizarea sunt domenii competitive, concurențiale, dar care fiind reglementate țin cont, în primul rând, de interesul consumatorului. Plecând de la acest principiu ordonator noi sperăm ca până la vară Parlamentul să adopte noua lege, care odată adoptată creează, în primul rând, premisa de bancabilitate a proiectelor în domeniul infrastructurii în domeniul energiei termice. Pentru că dacă vă uitați în anii care au trecut chiar dacă a existat un apetit investițional, nu s-a materializat pentru că existau multiple bariere legislative, care făceau din acest gen de investiții total nebancabile, nepredictibile, cu riscuri extrem de mari care nu puteau fi gestionate. Noua lege vine să înlăture aceste bariere și să facă domeniul atractiv. Eu mă aștept ca imediat după promulgarea noii legi investițiile să vină în avalanșă în sistemele de termoficare ale marilor municipii.

Strategia pentru modernizarea RADET - Perspectiva pe 5 ani

Plecând de la așteptarea că legea energiei termice se va schimba până în vară, la nivelul RADET am constituit un colectiv de lucru care identifică cele mai bune soluții pentru aducerea sistemului de termoficare din București la performanța așteptată. Cel mai important instrument managerial pe care îl creăm acum constă în definirea zonelor unitare de încălzire. În fapt asta înseamnă ca fiecare cartier alimentat din sistemul centralizat de încălzire să fie privit izolat, să vedem cât de departe este de starea de așteptare a consumatorilor, din punctul de vedere al performanței și costului, și să facem planuri și măsuri specifice ca în acel cartier, în cel mai scurt, parametrii de furnizare și costul să intre în starea de așteptare a consumatorului.

Nu este vorba de o descentralizare a sistemului, ci vorbim în continuare de sistem centralizat de alimentare, dar cu mai mulți furnizori, indiferent de natura capitalului social al acestora, răspândiți în mod judicios pe harta Capitalei, respectând principiul: sursa de producție să fie cât mai apropiată de locul de consum.

Astfel eliminăm pierderea, dar în plus ca să vă dau un exemplu să luăm zona Colentina, una din zonele critice în momentul de față. Am un traseu clasic de alimentare din CET Sud, care îmi produce la un preț X, iar costul de transport pe rețea, aproximativ 20 - 23 de kilometri, în funcție de starea rețelei, dă un cost Y. Când însumezi X plus Y, la intrare în cartierul Colentina am un preț format din cele două costuri. Și îmi pun problema: nu cumva o sursă de producție acolo în Colentina poate să producă la un cost mai mic decât X cu Y? Și de regulă pe aceste zone identificăm soluții proprii de producție,  mai ieftine decât costul actual de producție, plus costul de transport. Plecând de la acest  principiu am constatat că, în primă fază, avem nevoie de cel puțin 5 centrale noi amplasate în zona deficitară a Bucureștiului, dar în perspectivă acest număr ar trebui să crească undeva spre 10, împreună cu centralele actuale care vor trebui regândite, recalibrate din punct de vedere al capacităților. De unde bani? Cum spuneam mai devreme: modificarea legii crează premisa atractivității investițiilor și, implicit, a bancabilității proiectelor.

A doua măsură - Lucrăm la master planul Bucureștiului în ceea ce privește sistemul de alimentare cu energie termică. După ce va fi finalizat, master planul va constitui baza atragerii fondurilor europene. Pentru București avem 178 milioane de euro, fonduri nerambursabile, dar banii aștia nu pot fi atrași în lipsa acestui document. Master planul nu era obligația RADET, ci a Primăriei Capitalei, dar ne-am conjugat eforturile pentru a reduce timpul de realizare pentru că rețeaua are nevoie urgentă de acești bani. O dată reabilitat sistemul primar economia anuală ar fi undeva în jur de 60 milioane de euro pe ani. Abia în pasul următor se va trece la regândirea și remodelarea sistemului de distribuție, care în acest moment este pe patru fire de distribuție. Un tur - retur apă caldă, un tur - retur agent termic de încălzire. Soluțiile moderne din Finlanda, Danemarca, Norvegia spun că te duci numai pe 2 fire din rețeaua de transport și nu mai faci prepararea în puncte termice și continui cu 4 fire până la consumatorul final, ci muți punctul termic în subsolul termic, unde pui un schimbător de căldură, după care faci furnizarea în apartamente.

Marele avantaj: reduci rețeaua de distribuție de la 3.000 de kilometri la 1.500, care duce la scăderea la jumătate a pierderii agentului termic. În plus, reabilitând, refăcând, modernizând rețeaua cu o conductă preizolată ai din nou o diminuare a pierderii. În fapt, după această etapă pierderea pe rețeaua de distribuție se reduce cu aproximativ 80% din pierderea actuală. Sigur că și această etapă necesită bani, aproximativ 300 milioane de euro, dar și aici efectul este spectaculor, o dată realizat. Dincolo de acest aspect, de diminuare a pierderii, mult mai important e că începi să creezi premisele pentru calitatea serviciului.

Preparând apa caldă și agentul termic în interiorul blocului vei schimba soluția de furnizare în bloc, care nu va mai fi pe coloane pe fiecare cameră, ci pe o singură coloană centrală, după care furnizare orizontală la nivelul apartamentului. Această soluție permite contorizarea individuală, fiecare va consuma cât îi arată contoarul de la ușă, independent de vecini.

Și cel mai important lucru al acestei soluții este îmbunătățirea în mod substanțial a modului de furnizare. Imaginați-vă acum: agentul termic se prepară în punctul termic, undeva la 1 - 2 kilometri de apartament, în viitor se va produce la subsolul blocului. Primul efect va fi următorul: dacă te trezești la ora 5 dimineața aștepți jumătate de oră să îți vină apă călduță. În viitor, cu noua soluție, în 5 secunde de la pornirea robinetului vei apă caldă, iar asta se va reflecta în cost pentru că nu se va mai plăti apa rece ca să golești coloana de distribuție, la preț de apă caldă, se va consuma mai puțin și se va plăti, efectiv, cât s-a consumat. Consumatorii vor avea calitate. În acest mod vom redeveni atractivi pentru consumatori, vom fi o contrapondere reală la sistemele individuale de încălzire care sunt mai scumpe și mai neecologice, emisiile fiind mai mare în comparație cu sistemul centralizat. În plus, avem pericol de incendii, explozii și așa mai departe, care nu este evaluat în momentul de față.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.