Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Un fost ministru de Finanțe a descoperit o adevărată BOMBĂ în bugetul pe 2015

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a analizat proiectul de buget pe anul 2015 și susține că acesta conține o adevărată bombă. Ialomițianu ne-a explicat că în actualul Guvern nu a pregătit legislația internă pentru atragerea de fonduri europene din exercițiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene.

Gheoghe Ialomițianu susține că acesta este un adevărat dezastru, pentru că, din acest punct de vedere, anul 2015 va fi total pierdut la absorbția de fonduri europene din noul buget al UE. De menționat că România a primit o derogare din partea UE, în așa fel încât în anul 2015 va putea să atragă fonduri europene atât din bugetul vechi, cât și din cel nou.

Citește și: DOCUMENT: Proiectul de BUGET pe 2015, finalizat de Guvern

R: Care sunt bombele din acest buget și cum îl vedeți ca și construcție?

G.I. Este un buget pentru subzistență, nu pentru dezvoltare, pentru că Victor Ponta a încercat să asigure bani pentru promisiunile lui electorale: indexarea pensiilor, majorarea unor salarii, dar nu a asigurat bani din impozite și taxe pentru investiții. Investițiile mari, ca de exemplu tronsonul Comarnic-Brașov sau altele, nu au asigurată finanțarea și lucrul cel mai grav și rezultă din buget este articolul 15 în care se spune că România nu este pregătită pentru a atrage bani din bugetul UE, din exercițiul financiar 2014-2020. Acel capitol ne spune că nu s-a elaborat legislația națională. Se precizează acolo că se vor introduce capitole în buget, pe măsură ce se aprobă legislația națională privind atragerea, ceea ce pe mine mă sperie.

”Art.15. - (1) Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, aferente perioadei de programare a Uniunii Europene 2014-2020, se introduc în bugetele ordonatorilor principali de credite la titlul 58 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, după intrarea în vigoare a bazei legale naţionale de gestionare a fondurilor externe nerambursabile, pe baza fişei de fundamentare a proiectului propus la finanţare/finanţat, avizată de principiu, din punct de vedere al eligibilităţii activităţilor, către autoritatea de management/gestiune a programului/instrumentului/facilităţii.

(2) Se autorizează ordonatorii principali de credite, în cursul întregului an, să introducă titlul de cheltuieli prevăzut la alin.(1) şi să asigure sumele necesare finanţării proiectelor aferente cadrului financiar multianual 2014-2020 prin virări de credite bugetare şi credite de angajament între titlurile, articolele şi alineatele de cheltuieli din cadrul aceluiaşi capitol sau de la alte capitole”, se arată în proiectul de buget.

Uitați-vă la cele două articole și înțelegem că ei nu au elaborat legislația internă pentru a putea atrage fonduri din exercițiul bugetar 2014-2020. Nu avem legislație internă! E un dezastru! Și nu avem nicio investiție. Cum se introduc investițiile în buget? Trebuie să faci fișa financiară, cu indicatorii tehnico-economici, așa cum este trecut în Legea finanțelor. Ei nu au așa ceva. Au trecut niște sume acolo și spun că după aceea în cursul anului vor introduce investițiile. Legea finanțelor spune foarte clar: nu poți să introduci nicio investiție, dacă nu ai fișa financiară. În concluzie: actualul Guvern nu este pregătit pentru a atrage bani în exercițiul bugetar 2014-2020.

Ca să nu mai vorbim de procedură. După elaborezi indicatorii tehnico-economici trebuie să te duci la Uniunea Europeană ca să ți le prindă.

R. Practic, anul 2015 este pierdut, din punctul ăsta de vedere?

G.I: E un an pierdut, cum a fost și 2014. Asta mă sperie cel mai mult. Ei se bazează pe atragerea de fonduri europene, dar dacă consultăm prima anexă a bugetului spun că atrag 39,9 miliarde lei, în condițiile în care pe 2014 au finanțat investiții de aproximativ 10 miliarde. Pentru mine asta este partea cea mai gravă.

R: Cum puteți să preveniți acest lucru ca parlamentari?

G.I. Nu putem, nu mai avem ce face pentru că a trecut anul, e gata. Doar sancțiune politică. Ei anul ăsta nu au făcut nimic și, culmea, că toate unitățile de management le duc la Teodorovici (ministrul Fondurilor Europene n.r.) și Teodorovici anul acesta nu a făcut nimic, trebuie să plece acasă de urgență! Este cea mai gravă situație! O să ne trezim exact ca pe vremea lui Tăriceanu. Nici nu se știe ce instituții ar trebui finanțate, le-au pus la grămadă.

R. De ce scade bugetul la Sănătate și crește la serviciile secrete?

G.I. Problema nu este că au crescut bugetele anumitor instituții, problema este că bugetele pe domeniile pe care le-au impus ca priorități au fost lăsate de izbeliște. La serviciile secrete crește probabil pentru dotare, cam aici se dau.

R. Cum vedeți scăderea bugetului DNA?

G.I. Este o desconsiderare! Să vedeți: deși la domnul Dragnea se spune că ar scădea bugetul, el nu scade pentru că s-au dat bani în cursul anului un miliard. Văd că i se dau bani din buget domnului Dragnea, aproape 3,5 miliarde, ca să-i transfere la nivel teritorial, iar alte domenii precum Sănătatea, Educația, DNA etc. sunt lăsate de izbeliște, tot domnul Dragnea conduce Guvernul, în privința banilor.

R. Credeți în actuala formă bugetul va trece de Cotroceni?

G.I. Nu cred că președintele Klaus Iohannis va putea să intervină, numai dacă Guvernul nu vrea să dea la investiții sigur că președintele va discuta, dar nu se poate opune, pentru că este decizia Guvernului, dar cred că PNL și toți ceilalți actori să avem o reacție foarte dură în ceea ce privește nepregătirea Guvernului privind atragerea de fonduri europene din exercițiul bugetar 2014-2020. Guvernul Ponta dovedește că nu este capabil să atragă fonduri europene. Unde este foarte grav? Că e o minciună, pentru că pun foarte mulți bani în buget din atragerea de fonduri europene și guvernul nu este pregătit. Este un buget mincinos! Victor Ponta atât a vrut să facă: să-și rezolve problema cu promisiunile lui electorale pentru a rămâne în fruntea Guvernului și a partidului, dar românii o vor duce din ce în ce mai greu.

R. Ar mai prelua PNL guvernarea în 2015, în actualele condiții?

G.I. Nu se pune probleme legat de buget sau să punem condiții. Numai în situația în care Victor Ponta își dă demisia sau Guvernul este demis printr-o moțiune de cenzură în 2015, atunci PNL va prelua guvernarea. În 2-15 depunem moțiune de cenzură și, dacă trece, în mod evident se va forma o nouă majoritate guvernamentală în jurul PNL. Noi nu vrem să facem guvern prin traseism parlamentar sau cumpărând parlamentari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.