Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Întovărășirea' PNL-Guvern: Referendumul din Oradea, între voinţă şi legalitate

referendum

Pentru că legea stătea în calea planurilor administraţiei locale, primarul Oradiei a obţinut o ordonanţă de urgenţă de la Guvernul Cioloş. Legea de organizare a referendumurilor a fost schimbată cu mai puţin de o lună înainte de alegeri, la dorinţa secretarului general al PNL, Ilie Bolojan. Totul pentru un al treilea referendum de unire a municipiului bihorean cu o comună limitrofă. Adaptarea legislaţiei în funcţie de planurile PNL a stârnit însă nemulţumirea PSD, care a sesizat Avocatul Poporului.

Citeşte şi: Victoria baronilor PNL: Cioloş sfidează CCR și Comisia de la Veneția

Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor, explică de ce social-democraţii se opun unei a treia consultări populare pe acelaşi subiect (primele două nu au reuşit să atingă pragul de prezenţă de 30%) şi îl acuză pe Ilie Bolojan de comportament comunist. În opinia liderului PSD, întreaga procedură ar sfida deciziile Curţii Constituţionale şi recomandările Comisie de la Veneţia. CCR a decis în 2013 că modificările la legea referendumului pot fi aplicate abia după un an de la adoptare, iar Comisia de la Veneţia recomandă evitarea suprapunerii unor tipuri diferite de scrutin (referendum şi alegeri locale în acest caz).

"Eu sunt de acord cu orice formă de referendum, ca gest democratic. Problema este că, în momentul în care consulţi populaţia de trei ori într-un an (ca să nu spun de două ori într-o lună, cum a fost anul trecut) pe acelaşi subiect şi cade de două ori, nu cred că mai e vorba despre consultarea populaţiei, ci mai degrabă de obligarea populaţiei de a vota ceva. Sigur că nu pot fi de acord cu astfel de lucruri. Eu chiar cred în democraţie şi chiar vreau să cred că oamenii care au murit în '89 nu au murit degeaba. Trăim într-o vreme în care unii se declară de dreapta, dar se comportă ca nişte comunişti. Nu pot să fiu de acord să tot repetăm pe referendumuri. Însă de data aceasta este chiar mai mult decât atât. Este vorba despre călcarea cu bocancii peste legi, peste toate documentele care au fost emise de BEC, de AEP. Ne spuneau clar că nu se poate organiza în aceeaşi secţie de vot şi în aceeaşi zi. Sper ca Avocatul Poporului să trimită sesizarea la Curtea Constituţională, care a decis clar că modificările se aplică la un an de la adoptarea legii. Nici ordonanţa în sine nu se justifică de urgenţă", a declarat Ioan Mang pentru stiripesurse.ro.

Vezi şi: Dragnea anunţă o nouă lovitură pentru PNL şi Guvern: Se ajunge la CCR

Preşedintele PSD Bihor îşi asumă propria poziţie în ciuda faptului că în Oradea există o cvasi-unanimitate în privinţa susţinerii referendumului. Inclusiv adversarii politici ai lui Bolojan au acceptat stilul "pompieristic" în care s-a acţionat pentru organizarea consultării populare.

"Unii lideri de partide au probabil şi interese directe în această unificare, cei care au terenuri în comuna Sânmartin şi trăiesc cu speranţa că vor creşte preţurile. Anul trecut, eu am fost făcut de către fanii lui Ilie Bolojan duşmanul dezvoltării municipiului. Ori asta nu se poate spune despre mine. Eu sunt pentru dezvoltare, dar nu pentru sărăcirea municipiului. Eu văd cu totul altfel dezvoltarea oraşului, împreună cu prosperitatea cetăţenilor. Degeaba dezvoltăm oraşul dacă devenim mai săraci", a mai declarat Mang.

Vezi şi: Visul secretarului general al PNL, în mâna lui Ciorbea. Ce spune Avocatul Poporului

Primarul Ilie Bolojan nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici mesajelor scrise pentru a-şi prezenta propria versiune despre scandalul stârnit de ordonanţa care permite organizarea referendumului din Oradea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.