Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întreaga omenire e în ALERTĂ: Reuniune URGENTĂ din cauza unei omizi dăunătoare

Invazia unei omizi dăunătoare originară din cele două Americi, care a ajuns recent în Africa, face obiectul unei reuniuni de urgență care a început marți, la Harare, sub egida Națiunilor Unite, la care se discută măsurile ce pot fi adoptate împotriva speciei ce a distrus recoltele de cereale din mai multe țări africane și pune în pericol securitatea alimentară din zonă, informează AFP.

Experți din 13 țări s-au reunit în capitala Republicii Zimbabwe, sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), scrie agerpres.ro.

Citește și: STUDIU Ce muzică preferă câinii: Nu doar muzică clasică

Spodoptera frugiperda, originară din America și introdusă recent în Africa, a provocat deja ravagii pe câmpurile de cereale din Zambia, Zimbabwe, Africa de Sud și Ghana. Malawi, Mozambic și Namibia sunt și ele afectate.

Potrivit experților, este prima dată când această specie provoacă o asemenea distrugere a culturilor din Africa.

Citește și: Cât de gravă e influența desenelor animate asupra copiilor

Aceste mici omizi devorează porumbul, grâul, meiul și orezul, alimente de bază în Africa de Sud, o regiune deja lovită de una dintre cele mai grave secete din ultimii ani.

Săptămâna trecută, Centrul Internațional pentru Agricultură și Bioștiințe (CABI) a subliniat că aceste omizi se "răspândesc rapid" pe continentul african. De asemenea, această organizație internațională non-profit cu sediul în Marea Britanie a avertizat că larvele "s-ar putea răspândi în anii următori în Asia tropicală și în Mediterana, devenind o amenințare majoră pentru comerțul agricol mondial". Potrivit CABI, porumbul este în special vulnerabil la această invazie.

Citește și: Șoc, Șoc, Șoc! Klaus, divorțat de Carmen!

Spre deosebire de specia africană, această omidă nu înaintează în număr mare devastând culturile de cereale, ci indivizii săi se cuibăresc în interiorul știuleților sau în rădăcinile plantelor cerealiere pe care le devorează, potrivit FAO.

Agenția ONU a avertizat că invazia, combinată cu problema înmulțirii lăcustelor, "ar putea fi dezastruoasă" pentru Africa de Sud care suferă deja de secetă recurentă provocată de fenomenul climateric El Nino.

Citește și: Profesoara de română, soție de preot, mamă a 3 copii, arestată pentru relații sexuale cu un elev de la seminarul teologic: E și gravidă cu el / VIDEO

"Această etapă a invaziei a început la mijlocul lunii decembrie 2016 în Zambia, a explicat Kenneth Wilson, profesor la Universitatea din Lancaster (Marea Britanie), într-o notă publicată luni. "Invazia s-a propagat până Africa de Sud. Aceste omizi se hrănesc cu mai multe cereale astfel încât pot provoca o penurie de alimente în regiune", a menționat el adăugând că aceste omizi, care atacă de asemenea câmpurile de bumbac, soia, cartof și tutun, este posibil să fi fost introduse în Africa odată cu legumele din import.

Pesticidele pot fi o soluție pentru combaterea speciei dăunătoare, însă în cele două Americi aceste omizi au dezvoltat o rezistență la insecticide.

Citește și: Au făcut dragoste în sala de cinema din Suceava / VIDEO 18+

Ministrul adjunct al Agriculturii din Zimbabwe, Davis Marapira, a declarat pentru AFP că invazia a atins zece provincii ale țării, care se confruntă deja cu o criză economică severă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.