Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inundaţii cu potenţial devastator ar putea afecta mai multe localităţi de pe cursul fluviului Missouri

Twitter
inundatii

Apele revărsate pe terenurile agricole de pe cursul fluviului Missouri, în vestul mijlociu al Statelor Unite, au lăsat în urmă ruine şi animale înecate şi ameninţă să afecteze vineri mai multe localităţi din nord-vestul statului Missouri, relatează Reuters preluată de Agerpres.

Evacuări voluntare au fost dispuse în localitatea fluvială St. Joseph unde autorităţile se aşteaptă la creşterea nivelului celui mai lung fluviu din ţară.

Apele încărcate cu aluviuni ar putea creşte cu 8,8 - 9,4 metri, cu doar două picioare sub înălţimea digurilor de protecţie, au anunţat autorităţile, urmând să se îndrepte apoi către Kansas City, oraş aflat la aproximativ 88 de kilometri spre sud, şi spre mai multe zone populate din Kansas şi Missouri, aflate în aval.

"Este grav, apa ar putea rupe cu uşurinţă acele diguri", a declarat David Roth de la Centrul de Prognoză al Serviciului Naţional de Meteorologie din College Park Maryland.

Creşterea nivelului fluviului Missouri a fost provocată de precipitaţiile aduse săptămâna trecută de aşa-numitul ''ciclon bombă'' care a provocat pagube estimate la aproape 1,5 miliarde de dolari în Nebraska şi decesul a patru persoane în Nebraska şi Iowa. De asemenea, un bărbat este dat dispărut după prăbuşirea Barajului Spencer din Nebraska.

''Pare că va fi un sezon al inundaţiilor fără precedent, peste 200 de milioane de persoane fiind în pericol", a spus Ed Clark, directorul Centrului Naţional al Apelor, din Tuscaloosa, Alabama, instituţie aflată în cadrul Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA).

Guvernatorul Missouri, Mike Parson, a declarat miercuri stare de urgenţă în acest stat, nivelul ridicat al apelor determinând evacuarea forţată a mai multor comunităţi mici de agricultori.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat joi declararea stării de dezastru în Nebraska, ceea ce permite acordarea de fonduri de urgenţă pentru nouă comitate afectate de inundaţiile de săptămâna trecută.

Pericolul unor inundaţii extinse va persista pe o suprafaţă extinsă din această regiune şi în săptămânile următoare, pe fondul unor noi episoade de precipitaţii şi a topirii zăpezilor, a anunţat joi NOAA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.