Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inventatorul WWW scoate la licitaţie fişierele originale ale World Wide Web în format NFT

www

Fişierele originale ale World Wide Web vor fi scoase la licitaţie de inventatorul britanic Sir Tim Berners-Lee, informează marţi DPA / PA Media, arată Agerpres.

Documentele cu semnătură digitală, ce conţin codul sursă scris de informaticianul Tim Berners-Lee în urmă cu trei decenii, vor fi puse la dispoziţie spre vânzare în cadrul licitaţiei în format NFT ("non-fongible token").

Un NFT este un bun în ediţie limitată, care este vândut exclusiv sub formă de obiect digital, prin tehnologia blockchain, oferind cumpărătorului certitudinea că este proprietarul acestuia.

NFT-urile au fost bine primite de piaţă, ca modalitate de a vinde opere de artă şi active digitale.

Este un "lucru firesc", a declarat Tim Berners-Lee cu referire la această iniţiativă care vizează comercializarea unui bun exclusiv digital.

De asemenea, aceasta reprezintă şi oportunitatea de a pătrunde în "măruntaiele" arhitecturii timpurii a internetului, ofertantul câştigător la licitaţie primind de asemenea o imagine animată a codului, o scrisoare redactată de Sir Tim Berners-Lee despre această creaţie, precum şi un poster digital conţinând codul complet.

Sotheby's va lansa licitaţia la data de 23 iunie, timp de o săptămână, iar ofertele vor porni de la 1.000 de dolari.

Suma rezultată din licitaţie urmează să fie donată iniţiativelor susţinute de informatician şi de soţia sa.

"În urmă cu trei decenii am creat ceva care, cu ajutorul ulterior al unui număr mare de colaboratori din întreaga lume, a devenit un instrument puternic pentru umanitate", a declarat Tim Berners-Lee. "Pentru mine, cel mai bun lucru la web a fost spiritul de colaborare", a adăugat informaticianul.

"Deşi nu fac predicţii, sper sincer că utilizarea, cunoştinţele şi potenţialul lui vor rămâne libere şi disponibile pentru noi toţi, pentru a continua să inovăm, să creăm şi să iniţiem următoarea transformare tehnologică, pe care nu ne-o putem imagina încă", a spus creatorul World Wide Web.

"NFT-urile, fie că sunt opere de artă sau un artefact digital ca acesta, reprezintă cele mai recente creaţii jucăuşe din acest tărâm şi cele mai potrivite mijloace de proprietate care există. Ele reprezintă modalitatea ideală de a ambala originile din spatele internetului", a declarat informaticianul.

Fişierele includ codul din aproximativ 9.555 de linii, care cuprinde implementări ale celor trei limbaje şi protocoale inventate de Sir Tim Berners-Lee, ce rămân fundamentale pentru World Wide Web-ul din prezent, cunoscute sub numele de HTML (Hypertext Markup Language), HTTP (Hypertext Transfer Protocol), şi URI (Uniform Resource Identifiers).

"Creaţie a unuia dintre cei mai importanţi gânditori pe care i-a produs vreodată Marea Britanie, internetul este o invenţie britanică cu adevărat măreaţă - una care a devenit globală în toate sensurile cuvântului", a declarat Oliver Barker, preşedintele Sotheby's Europe.

Informaticianul şi omul de ştiinţă Sir Tim Berners-Lee s-a născut la 8 iunie 1955, la Londra. După absolvirea Universităţii Oxford, s-a angajat ca inginer de software la CERN, în Elveţia, unde a observat că cercetătorii care lucrau la acceleratoarele de particule aveau dificultăţi în accesarea şi partajarea informaţiilor. Pentru a rezolva această problemă, Berners-Lee s-a gândit să folosească o tehnologie în plină dezvoltare, numită hypertext. În martie 1989, acesta a depus la CERN un document numit "Information Management: A Proposal" ("Administrarea informaţiei: o propunere"), dar proiectul său nu a fost acceptat imediat. Şeful său, Mike Sendall, a notat pe document "Vague but exciting" ("Vag, dar interesant"), conform site-ului oficial al CERN, info.cern.ch.

Web-ul nu a fost niciodată un proiect oficial al CERN, însă Mike Sendall i-a acordat timp lui Berners-Lee pentru dezvoltarea acestuia în septembrie 1990. Până în luna octombrie a aceluiaşi an, informaticianul a scris şi a dezvoltat cele trei tehnologii fundamentale, care stau la baza www şi sunt folosite până în ziua de azi. Tot în cadrul acestui proiect, Tim Berners-Lee a creat primul editor de pagini web şi primul server web.

Tim Berners-Lee a fost ridicat la rangul de cavaler de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în 2004, ca recunoaştere a muncii sale inovatoare.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.