Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investigația prin care se diagnostichează sindromul de apnee în somn

Radu Pop

Sindromul de apnee în somn este o afecțiune foarte răspândită, întâlnită mai frecvent la persoanele în vârstă, de sex masculin, fumători și obezi, cu istoric de boală cardiacă cronică, boală pulmonară cronică obstructivă și diabet zaharat tip 2.

Simptomatologia sindromului de apnee în somn se instalează lent și de aceea formele grave de boală pot fi trecute cu vederea atât de pacienți, cât și de familie. Sforăitul puternic sau sforăitul întrerupt indică faptul că respirația se oprește pentru câteva secunde, ca apoi să se reia. Somnolența excesivă de pe parcursul zilei, ațipitul involuntar, lipsa de concentrare, stările depresive, cefaleea matinală afectează calitatea vieții pacientului cu sindrom de apnee în somn și pot duce la apariția unor probleme medicale cardiovasculare, metabolice sau respiratorii. Lipsa tratamentului și neglijarea tulburărilor de somn pot pune în pericol viața pacientului și pot avea consecințe grave, precum accidentele rutiere sau de muncă.

Polisomnografia este o investigație complexă, indicată de medicul pneumolog cu supraspecializare în somnologie pentru diagnosticul sindromului de apnee în somn. Pe parcursul procedurii, se evaluează concomitent activitatea cerebrală din timpul somnului, frecvența cardiacă, mișcările globilor oculari și ale membrelor, frecvența respiratorie, nivelul de oxigen din sânge și nivelul de dioxid de carbon din aerul expirat. Astfel, se identifică stadiile somnului, efortul respirator, apneea sau hipopneea cu perioadele de absență a fluxului respirator, efortul cardiac și variațiile de dioxid de carbon pentru identificarea hipoventilației de somn.

Conduita terapeutică depinde direct de informațiile obținute prin polisomnografie, dar și de istoricul simptomatologiei pacientului – pacientul este instruit să noteze episoadele de somnolență diurnă și interferența acestora cu activitatea cotidiană. În prezent, ventilația continuă cu presiune pozitivă (CPAP) pe timpul nopții este cea mai eficientă metodă de tratament pentru sindromul de apnee în somn, alături de adoptarea unor măsuri generale precum scăderea ponderală și respectarea orelor de somn.

Specialiștii de la Spitalul Clinic SANADOR te sfătuiesc să nu ignori simptome precum: respirația dificilă, lipsa de aer, sforăitul, oboseala inexplicabilă, somnolența diurnă sau cefaleea matinală. Pe termen lung, un somn de proastă calitate duce la apariția unor modificări ale ritmului circadian, cu efecte devastatoare asupra calității vieții și a dispoziției pacientului, cu instalarea treptată a deficitelor de memorie și cogniție.

Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziție pacienților echipamente medicale performante pentru realizarea polisomnografiei și o echipă medicală special instruită, coordonată de un medic pneumolog supraspecializat în somnologie. Polisomnografia se realizează în regim de spitalizare, în condiții de maximă siguranță, oferind pacienților tot confortul necesar, sub atenta supraveghere a personalului medical dedicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.