Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investigație cerută de Marjorie Taylor Greene asupra informării lui Donald Trump despre incidente cu baloane de spionaj chineze

informateca.ro
balon spionaj

O membră republicană a Camerei Reprezentanţilor, Marjorie Taylor Greene, a cerut luni iniţierea unei investigaţii parlamentare asupra faptului că fostul preşedinte Donald Trump aparent nu ar fi fost informat de Pentagon despre incidente cu baloane de spionaj chineze depistate în Statele Unite, scrie Mediafax.

"Dacă este adevărat că Pentagonul nu l-a informat în mod intenţionat pe preşedintele Trump despre baloane de spionaj chineze depistate în timpul mandatului său, atunci avem o încălcare gravă a ierarhiei de comandă în timpul Administraţiei Trump. Preşedintele SUA este comandantul suprem al armatei. Trebuie să investigăm şi să îi tragem la răspundere pe cei care au încălcat procedurile", a declarat Marjorie Taylor Greene, citată de publicaţia The Hill.

Armata americană a doborât sâmbătă un balon de recunoaştere trimis de China, care se afla de câteva zile în spaţiul aerian al Statelor Unite. Conform unor oficiali din cadrul Departamentului Apărării, în timpul Administraţiei Donald Trump, în spaţiul aerian american au fost depistate de cel puţin trei ori baloane de spionaj aparţinând Chinei.

Însă fostul preşedinte Donald Trump a negat că în timpul mandatului său au fost astfel de incidente, catalogând dezvăluirile drept "dezinformare". John Bolton, fost consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională, a declarat că el nu are cunoştinţă despre astfel de incidente.

Operațiuni de căutare a dispozitivul prăbuşit în Oceanul Atlantic

Forţele Navale americane şi echipaje ale Pazei de Coastă încearcă să găsească dispozitivul prăbuşit în Oceanul Atlantic după ce a fost doborât sâmbătă. Recuperarea datelor ar putea oferi Washingtonului informaţii despre capabilităţile de spionaj ale Beijingului. "Vom putea utiliza ceea ce recuperăm, pentru a afla informaţii suplimentare", a declarat luni Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden.

Opoziţia republicană de la Washington intenţionează să lanseze o anchetă şi asupra modului în care Administraţia Joseph Biden a reacţionat la cazul balonului din China depistat în spaţiul aerian american. China a susţinut că balonul depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite era un dispozitiv "civil" pentru "cercetare", în principal în domeniul meteorologic. Beijingul a exprimat "regret" că balonul a ajuns în spaţiul aerian american din cauza unei situaţii de "forţă majoră". Washingtonul a respins această poziţie. "Noi ştim că este un balon de supraveghere. Nu intenţionez să fiu mai specific. Ştim că balonul a încălcat spaţiul aerian al Statelor Unite şi legislaţia internaţională, ceea ce este inacceptabil", a declarat Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Poziția Beijingului

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement doborârea balonului, ameninţând cu reacţii şi îndemnând Washingtonul să evite escaladarea crizei. "China dezaprobă vehement şi protestează faţă de atacul asupra unui aparat civil fără echipaj. Utilizarea forţei de către Statele Unite este în mod clar o reacţie exagerată şi o încălcare gravă a practicilor internaţionale", a transmis Ministerul chinez de Externe, avertizând că Beijingul îşi rezervă dreptul de a avea "reacţii", dacă va fi necesar. "Intrarea neintenţionată a aparatului de zbor în spaţiul aerian american este un incident absolut izolat şi accidental. Prin gestionarea acestei crize, este testată sinceritatea pe care o au Statele Unite în sensul îmbunătăţirii şi stabilizării relaţiilor bilaterale. Noi sperăm că Statele Unite vor colabora cu naţiunea chineză pentru a gestiona în mod corespunzător diferenţele, pentru a evita interpretările greşite, neînţelegerile şi deteriorarea încrederii reciproce", a declarat luni Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.