Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investiții în România! Un mic oraș prosperă din fondurile europene: 'A obținut peste 100 de milioane de euro'

European Parliament
UE PE parlamentul european

Primăria din Turda a obținut, în ultimii doi ani, finanțare europeană de 100 de milioane de euro pentru proiectele sale. Este cea mai mare sumă primită de un municipiu din România care nu este reședință de județ. Edilul spune că nu avea altă soluție pentru investiții. Bugetul local abia ajunge pentru plata facturilor și a salariilor, potrivit Digi24.

Turda are cu puțin peste 47.000 de locuitori și a concurat pentru fonduri europene cu mari orașe din Europa.

„Din 2.500 de concurenți la planul de mobilitate urbană din Europa au rămas trei în finală, respectiv Milano, Manchester și Turda. Turda fiind lăsată de izbeliște în ultimii 20 de ani, era nevoie de foarte mulți bani, iar din bugetul local nu aveam cum să mă descurc, pentru că o mare parte, circa 86% este pe funcționare, pentru dezvoltare rămâneau puțini bani”, spune Cristian Matei, primarul municipiului Turda.

Aventura europeană a micului oraș din Transilvania a început acum doi ani. În acest moment este în plină desfășurare proiectul de modernizare a transportului. 20 de autobuze electrice vor intra pe traseu de luna viitoare.

Primăria Turda a depus 19 proiecte dintre care 13 au primit deja finanțare ce însumează peste 100 de milioane de euro. O parte din bani au fost folosiți pentru transformarea unui microbuz într-o sală de clasă.

Ioan Mureșan, manager proiect Școala Mobilă: „Ideea este să mergem în comunitățile defavorizate, cu scopul de reduce abandonul școlar și de a preveni abandonul școlar. Două spații de lucru aici, unde intră doi elevi și lucrează cu profesorii. Proiectul a fost de 6.100.000 de lei”.

20 de milioane de euro sunt destinate reabilitării unor obiective turistice, printre care Castrul Roman, Mormântul lui Mihai Viteazul și clădirea teatrului din oraș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.