Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioan Mircea Paşcu, blocat în drumul spre Comisia Europeană: 'Parlamentul European, ca apărător al contribuabililor, nu poate susţine numirea'

realitatea.net
pascu ioan mircea

Numirea lui Ioan Mircea Paşcu în funcţia de comisar european interimar din partea României, în locul Corinei Creţu, este blocată în Parlamentul European. Preşedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, Germania), îi transmite preşedintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, că numirea comisarilor interimari, pentru perioada rămasă până la instalarea Comisiei von der Leyen, nu se justifică din punct de vedere bugetar.

"Din perspectiva controlului bugetar, ocuparea funcţiei vacante fără alocarea unor responsabilităţi specifice şi doar pentru câteva săptămâni nu poate fi justificată în baza unei bune gestiuni financiare. Potrivit unei declarații a președintelui Comisiei în mass-media, costurile pentru cele două locuri vacante ocupate până la sfârșitul mandatului vor fi de 1 milion de euro pentru fiecare. Aceste costuri sunt disproporţionate, luând în considerare, în primul rând, durata extrem de scurtă a mandatului, în al doilea rând, lipsa unui portofoliu adecvat și, în al treilea rând, anunțul președintelui Comisiei că nu va prezenta nicio inițiativă nouă până la sfârșitul mandatului. Din punctul de vedere al protecției banilor contribuabililor, numirea de noi membri ai Comisiei la acel moment și în aceste condiții nu poate fi aprobată", se arată în scrisoarea semnată de Monika Hohlmeier şi intrată în posesia STIRIPESURSE.RO.

Documentul poate fi consultat AICI! (.pdf)

Scrisoarea vine ca urmare a unei iniţiative care să permită numirea mai rapidă a doi comisari europeni interimari, printr-o audiere programată pe 11 septembrie în faţa Confeinţei Preşedinţilor de Comisii.

"Stimate președinte, permiteți-mi să îmi exprim îngrijorările serioase cu privire la procedura de numire printr-un simplu schimb de opinii asupra celor doi comisari desemnați. În ceea ce privește fondul consultării, nu pare oportun ca Parlamentul European - în calitate de apărător al contribuabililor europeni - să aprobe numirea celor doi comisari desemnați, deoarece o astfel de numire ar contrazice principiile bunei gestiuni și protecții financiare solide a intereselor financiare ale UE", se mai arată în scrisoare.

Comisarul European Corina Creţu şi-a dat demisia pentru a candida pentru un nou mandat de parlamentar european. Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a făcut apel la statele membre să nu desemneze comisari europeni interimari, însă Guvernul României şi cel al Estoniei au ignorat sfatul lui Juncker. România l-a propus pe fostul vicepreşedinte al Parlamentului European Ioan Mircea Paşcu. Noua Comisie Europeană începe activitatea în luna noiembrie. Guvernul i-a propus pe Rovana Plumb şi pe Dan Nica pentru funcţia de comisar în Comisia von der Leyen, acceptarea sau respingerea acestora urmând să fie anunţată săptămâna viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.