Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis a avut dreptate

presidency.ro
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a făcut o declarație surprinzătoare, dacă nu prin substanță, măcar prin stil.

„A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conștient că sunt alții cu alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toți români în cazul acesta, în societatea românească și vreau să mergem mai departe, asta înseamnă toleranță. (...)

Nu cred că au produs nicio radicalizare (în urma strângerii de semnături, n.r.), dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri față de temă. După părerea mea, tema, chiar dacă a fost ridicată cu foarte multe, aproximativ 3 milioane de semnături, și are susținători importanți, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească, cum nici reacțiile unor politicieni nu au reușit să miște electoratul semnificativ”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Citiți și: Iohannis NU vrea referendum pentru familie

Cel mai interesant este al doilea alineat care face o observație despre care nu vorbim destul. Nu orice temă se califică pentru un referendum.  Referendumul este o chestie serioasă pe care, când nu e un simplu efort de legitimare, are menirea să închidă o ruptură intre conduşi şi conducători care ruptura să fie importantă.

Referendumurile de până acum au respectat cât de cât aceste teste. În 2012 chestiunea a fost cine numește premierul în cadrul constituţional. La Pungeşti temă era, în viziunea referendarilor, de gravă amenințare la sănătatea publică. La limită, până şi referendumul lui Băsescu cu 300 de parlamentari, avea o anume importanță (şi contrazicea interesul politicienilor).

Referendumul Coaliției pentru Familie (CpF), prin comparaţie, este frivol. Da, 3 milioane au semnat. Dar nu avem nici un motiv ca tema este pentru ei importantă. Prin asta spun că nu exista nici un sondaj (inclusiv între cele cu întrebări deschise), care să dea definirea familiei în top 10 preocupări ale românilor. Da, majoritatea celor 3 milioane ar prefera ca familia să fie într-un fel. Dar aceste dorinţe nu sunt activate din punct de vedere politic.Vedem asta şi în eşecul mai vechi al Coaliției de a-și impune punctele de vedere prin PDL.

Ce vrea CPF este să ne facă să credem că numărul este intensitate. Există pericolul/oportunitatea ca populaţia să se enerveze pe politicieni și numărul să se convertească în intensitate. Unii vând în posibila radicalizare un beneficiu al democraţiei. Alţii am zice a e un cost. Păreri diferite. dar orice am crede, familia este, încă, o temă minoră.

Citiți și: Au rămas orfani alegătorii de ideologie liberală?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.