Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis 'bate apropouri' de la Strasbourg: Mesaj pentru 'majorităţile abuzive'

iohannis discurs

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) că este nevoie de societăţi democratice, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor. 

"Avem nevoie de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime numai pentru că sunt o majoritate, de societăţi în care principiul cooperării loiale şi constructive între instituţiile democratice funcţionează ireproşabil. Într-o societate democratică, critica normală exercitată de opoziţie nu poate fi văzută ca element distructiv şi nu poate fi interpretată ca lipsă a acceptării rezultatelor scrutinului democratic. Este doar o parte - la fel de legitimă ca efortul şi activitatea majorităţii - a unui sistem democratic liberal sănătos, de care cu toţii avem nevoie dacă dorim să gestionăm cu succes actualele provocări ale prezentului", a declarat şeful statului la APCE, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Iohannis, reacție pe raportul MCV pentru România: Meritul lui Dacian Cioloș

El a amintit că pe 6 aprilie, împreună cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, va inaugura la Bucureşti o Conferinţă Internaţională organizată în colaborare cu Comisia de la Veneţia cu privire la Rolul majorităţii şi al opoziţiei într-o societate democratică. 

"Este un subiect de mare actualitate, în contextul anumitor evoluţii din unele state membre. Apreciez iniţiativa secretarului general, care a solicitat Comisiei de la Veneţia să elaboreze un set de linii directoare privind această chestiune", a afirmat Iohannis.

Vezi şi: Iohannis îl SFIDEAZĂ pe Dodon: Ce a transmis Consiliului Europei despre Republica Moldova

Preşedintele a precizat că relevanţa Comisiei de la Veneţia trebuie accentuată, în contextul diferitelor evoluţii din unele democraţii europene, amintind că România a beneficiat de expertiza acestei instituţii începând cu avizul privind prima Constituţie democratică a României, din 1991, până la asistenţa cu privire la multe acte legislative esenţiale funcţionării statului de drept în România. 

"Comisia trebuie să fie susţinută în exercitarea atribuţiilor sale de gardian al democraţiei prin drept, iar România va continua să sprijine eforturile sale", a completat şeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.