Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis dă vina pe Ponta, Băsescu și Năstase pentru marea moschee de la București/ SURSE

rt.com
moschee

Dezbatere intensă în societatea românească după ce președintele Klaus Iohannis a vorbit în timpul vizitei oficiale la Ankara cu președintele Erdogan despre marea moschee finanțară de Turcia care se va ridica în Capitală. Oficial nici un răspuns la criticile vehemente din țară. Neoficial au fost oferite niște răspunsuri neîndestulătoare și vagi presei care îl însoțește pe președinte în SUA. De partea cealaltă politicienii aflați în campanie au prins-o din zbor și se cere pe mai multe voci organizarea unui referendum local pentru o decizie privind soarta locașului de cult musulman.

Presedintele Klaus Iohannis nu putea sa se dezica de angajamentele luate de statul roman prin cei mai inalti reprezentanti ai sai de trei ori in ultimii ani, cand a spus in timpul vizitei in Turcia de saptamana trecuta ca problema constructiei unei moschei la Bucuresti tine de acum de primaria Capitalei, au declarat surse din Administratia Prezidentiale citate de hotnews.ro

Potrivit surselor din Administratia Prezidentiala, constructia unei moschei la Bucuresti a fost agreata de fostul premier Adrian Nastase cu Recep Tayyip Erdogan pe vremea cand acesta era premierul Turciei, in 2004. Ulterior, fostul presedinte Traian Basescu si-a dat acceptul pentru constructia moscheii in 2011 iar Victor Ponta le-a acordat prin hotarare de guvern turcilor un teren la Romexpo in 2015, pe vremea cand era premier.

Vezi și: Traian Băsescu 'marchează' din nou în scandalul moscheei: 'Vrem catedrală la Istanbul'

“Adrian Nastase a  fost de acord cu cererea lui Erdogan, dar a cerut la schimb un teren pentru constructia unei biserici la Istanbul. La vremea respective, BOR n-a fost prea fericita cu ideea construirii unei biserici deoarece era prea costisitoare in conditiile in care aveau deja un loc unde stateau gratis in Istanbul, asa ca a redimensionat proiectul la o capela”, sustin sursele din cadrul Administratiei Prezidentiale. 

Ulterior, turcii si-ar fi dat acordul pentru constructia Bisercii, insa partea romaneasca au intarziat cu aprobarile la nivel local. In 2011, Traian Basescu se intalneste cu Erdogan si isi da acordul de principiu pentru constructia moscheii. In 2015, premierul Ponta le acorda terenul in contextul operatiei pe care a facut-o in Turcia la genunchi. Potrivit surselor din Administratia Prezidentiala, partea turca ar fi identificat intre timp nu mai putin de 6 terenuri la Istanbul, insa nici unul nu ar fi fost pe placul BOR.

Vezi și: Cine se află în spatele construirii marii moschei de la București

“In acest context, presedintele Iohannis nu se putea dezice de angajamentele luate de statul roman in mai multe randuri”, au explicat sursele citate.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, săptămâna trecută, că ridicarea unei moschei la Bucureşti ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări". "Vocile contra se pot auzi în orice ţară. În timpul vizitei la Bucureşti am discutat această chestiune cu domnul preşedinte. În momentul de faţă, colegii noştri lucrează pentru a obţine autorizaţiile. Avem şi un proiect definitivat, dar în momentul de faţă vrem să-l dezvoltăm. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări", a spus Erdogan, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că Turcia este gata să acorde tot sprijinul Muftiatului Cultului Musulman din România pentru construirea moscheii. "La rândul nostru şi noi am stabilit câteva terenuri în Istanbul unde vor putea fi construite o capelă şi un loc de cazare pentru pelerinii români", a adăugat acesta. La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că se lucrează la documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor necesare, conform Agerpres.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.