Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis dezvăluie miza referendumului

Inquam Photos - George Călin
Inquam Klaus Iohannis salut

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, că românii pot da la referendum o „lecție” celor din PSD și că pe el îl interesează să vadă care este raportul dintre taberele pro și contra „atacului PSD asupra justitiei”.

„Am fost acuzat ca politizez acest referendum. Nu, PSD politizeaza acest referendum prin abuzurile pe care le face, prin asaltul continuu asupra justitiei de cand au ajusn al guvernare. Asta e adevarata politizare. Referendumul e si despre PSD. Cine merge la vot poate sa dea o lectie pesedistilor. Pe mine in final ma interesaza care este raportul dintre cei care sunt alaturi de PSD in acest atac asupra justitiei si care sunt de cealalta parte. Vreau sa vad cine este impreuna cu mine pentru o Romanie europana, pentru o guvernare europeana, pentru o justitie dreapta si pentru o societatea romaneasca performanta. Asta imi doresc si asta vreau sa stiu de la voi. Nu conteaza boicotul PSD-istilor. Acum conteaza votul romanilor si daca vor intelege si vor iesi la vot vom schimba Romania. Exista cai democratice, exista solutii, stiu care sunt aceste solutii, stiu cum sa le spun in practica, dar in acest demers am nevoie de votul romanilor”, a spus șeful statului.

Citește și: Klaus Iohannis își anunță o campanie în forță

Administrația Prezidențială a anunțat, joi, întrebările la referendumul pe justiție.

Întrebările la referendum:

„1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

La aceste întrebări vor trebui să răspundă românii la referendum organizat în 26 mai odată cu alegerile europarlamentare.

Potrivit legii 3/2000 privind organizarea refernedumului, actualizată în vara anului trecut, se arată că pragul necesar pentru validarea referendumului este de minim 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

„ART. 5 (1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi. (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, prevede legea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.