Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis: Din nefericire, România nu a fost niciodată suficient de generoasă cu cercetarea

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Braşov, că, din păcate, România nu a fost niciodată suficient de generoasă cu cercetarea şi cu cercetătorii, iar autorităţile statului trebuie să înţeleagă importanţa susţinerii acestui domeniu esenţial pentru viitorul ţării. 'Din nefericire, România nu a fost niciodată suficient de generoasă cu cercetarea şi cu cercetătorii. Investiţiile în acest domeniu aduc prea puţin capital politic şi, din păcate, finanţarea cercetării ne plasează încă, sau încă o dată, pe ultimele poziţii în Uniunea Europeană, cu efecte directe asupra performanţei României (...) Ştiu că nu este uşor să performezi într-un context ca cel din ultimele două decenii, în care cercetarea, dezvoltarea şi inovarea nu s-au bucurat întotdeauna de sprijinul, respectul şi stabilitatea ce li se cuvin', a spus preşedintele Iohannis, într-o alocuţiune susţinută la Aula Universităţii Transilvania din Braşov, în cadrul unei dezbateri cu membrii comunităţii ştiinţifice şi ai mediului privat, pe tema colaborării între mediul universitar şi cel privat în zona cercetării, conform Agerpres.

 

Şeful statului a menţionat că experienţa altor state ne arată cum 'adaptabilitatea economică este direct legată de capacitatea unei naţiuni de a inova, dar şi de a fructifica aceste descoperiri în zona economică şi în zona socială' şi a subliniat necesitatea ca autorităţile statului să sprijine nu doar cercetarea, ci şi profesia de cercetător.

'Avem mare nevoie de stabilitate şi consecvenţă legislativă şi politică, pentru a permite planificarea unei cariere în cercetare-dezvoltare, cu garantarea unor potenţiale surse de venit. Acestea sunt minime condiţii necesare pentru a putea convinge cercetătorii performanţi şi cu mult potenţial să rămână în ţară. Prea mulţi dintre aceştia aleg să îşi desfăşoare activitatea în alte state, unde le sunt asigurate cu totul şi cu totul alte condiţii de muncă. Nu poţi face cu adevărat cercetare fără resursa umană, nu poţi inova şi depăşi bariere fără implicarea unor specialişti de top. Din această perspectivă, nu putem vorbi despre performanţă fără a investi întâi în oameni, în calitatea acestora. Competiţia dintre state pentru a atrage cei mai buni cercetători este una acerbă. Este important să ne afirmăm ca fiind un stat care nu pierde, ci, mai degrabă, unul care ştie să atragă marile minţi din zona de cercetare-dezvoltare-inovare, atât din interiorul ţării, cât şi din afara graniţelor', a mai spus Klaus Iohannis.

În context, a recunoscut că a privit cu 'îngrijorare' unele măsuri recente ale ministrului Cercetării şi Inovării, pe marginea cărora am avut semnale din partea unor asociaţii ale cercetătorilor, dar şi din partea unor universităţi cu puternice legături internaţionale. 'Performanţa este extrem de dificil de atins cu resurse limitate. Dacă vrem să păstrăm România pe harta europeană şi mondială a cercetării şi inovării este obligatoriu să ne asumăm ca prioritate finanţarea acestor domenii strategice pentru România', a mai spus acesta.

Preşedintele a menţionat că în cursul dimineţii a vizitat Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov, unul dintre cele mai moderne din ţară, şi a apreciat că Braşovul a fost şi rămâne 'un oraş deschis spre dezvoltarea celor mai moderne ramuri economice'. Programul preşedintelui a mai inclus o vizită la Spitalul 'Sfântul Constantin' din Braşov, care, conform Administraţiei Prezidenţiale, prin serviciile oferite şi prin performanţa în prevenirea infecţiilor nosocomiale, contribuie la transformarea Braşovului în centru regional de dezvoltare în domeniul serviciilor medicale private. Spitalul a fost premiat, în 2013, cu premiul European Hand Hygiene Excellence Award.

De asemenea, şeful statului se va alătura campaniei 'Plant for the planet' a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, urmând să planteze, în curtea Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere a Universităţii Transilvania din Braşov, puietul cu numărul 2.000.000. Proiectul 'Plant for the planet'' a primit premiul I la secţiunile Mediu şi Impact în cadrul Galei Societăţii Civile din 2014. Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în judeţul Braşov se va încheia în cursul după-amiezii la Complexul Olimpic pentru Sporturi de Iarnă de la Râşnov, care îndeplineşte standardele Federaţiei Internaţionale de Schi şi care a pus România pe harta sporturilor de iarnă europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.