Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, elogiat în presa internațională în pline alegeri: 'Un pompier atomic, care a prevenit prăbușirea României'. Președintele este văzut deja câștigător

iohannis popcorn

Klaus Iohannis este protagonistul unui articol realizat sâmbătă de Bloomberg, celebra publicație americană de analiză politico-economică, în condițiile în care alegerile pentru Președintele României au început deja peste hotare, iar de deschiderea urnelor din țară ne mai despart doar câteva ore.

„El a ajutat la punerea în spatele gratiilor a celui mai puternic politician din România, pentru corupție, și a virat cârma țării înapoi spre valorile Uniunii Europene”, scrie Bloomberg.

„În acest weekend, votanții, cel mai probabil, îl vor recompensa pe președintele Klaus Iohannis, punându-l în linie dreaptă spre un al doilea mandat la Cotroceni, notează aceeași publicație.
Iohannis a fost o forță de neclintit, într-o națiune în care haosul a devenit o normă. Cinci premieri au fost schimbați de când el a venit în fruntea statului, în 2014, în timp ce Bucureștiul a fost marcat de cele mai mari proteste de la prăbușirea comunismului din urmă cu trei decenii, arată publicația.

Daniel Zamfir, atac virulent la adresa Guvernului Orban după ce Isărescu i-a aruncat mingea la fileu: 'Mincinoși sau ticăloși?'


Revolta socială a început odată cu încercările puterii de a relaxa legislația penală și de a-l ține pe liderul social-democraților departe de pușcărie. Reformele de acest gen au ridicat semne de întrebare similare cu cele care transformau Ungaria și Polonia în „băieții răi” de la Bruxelles”, scrie sursa citată.

„Iohannis (60 de ani) a respins și a întârziat legislația controversată suficient timp, până când, în cele din urmă, șeful partidului de la putere (n.r. - Liviu Dragnea, PSD) a fost inculpat și condamnat la închsioare. Înlocuitoarea sa, Viorica Dăncilă, a suspendat aceste planuri, evitând riscul unor sancțiuni europene, iar până la urmă cabinetul său a fost demis prin moțiune de cenzură”, mai notează publicația americană.

„Iohannis și-a construit o poziție puternică în sistemul politic semiprezidențial al României. El a acționat ca o forță a stabilității, susținând parcursul prooccidental în relațiile internaționale, sprijinind eforturile anticorupție și, în cele mai multe cazuri, opunându-se politicienilor populiști”, spune Adrius Tursa, un analist de la Teneo Intelligence citat de Bloomberg.

„Iohannis conduce detașat în sondaje, înaintea primul tur de scrutin planificat pentru duminică, dar chiar și așa datele arată că se va opri la o mică distanță de o majoritate absolută, ce i-ar permite să câștige alegerile încă din această rundă. Dăncilă, fostul eurodeputat Mircea Diaconu și liderul USR, Dan Barna, se luptă pentru un loc în finala prezidențialelor”, scrie publicația.


„Cu toate acestea, primul mandat al președintelui în funcție nu a fost un succes total. Deși a obiectat cu privire la planurile economice ale PSD, el nu a reușit să pună capăt programului de cheltuieli stabilit de putere, care a împins deficitul bugetar al României până aproape de limita stabilită de UE. De altfel, șeful statului nu a putut să oprească PSD nici atunci când a fost vorba de demiterea Laurei Codruța Kovesi de la DNA, care a devenit recent primul procuror-șef european”, potrivit aceleiași surse.

Diaspora votează: Câți români au votat până la ora 14.00 / Date BEC



„Totodată, UE a anunțat, în octombrie, că va păstra Mecanismul de Cooperare și Verificare în cazul României, țară cu 20 de milioane de locuitori. MCV-ul a fost aplicat încă de la aderare, din 2007, ținând țara departe de Spațiul Schengen”, mai arată Bloomberg.

„Criticii președintelui Iohannis îl acuză de lipsă de energie, precum și că este mai degrabă reactiv decât proactiv. Candidatul Barna l-a numit „un pompier pentru atunci când casa e în flăcări”, spunând că el ar fi fost mai implicat în toți acești ani, ba chiar că ar fi putut exista mai puține „incendii””, scrie aceeași sursă.

„Iohannis, prin rolul său, s-a remarcat ca un „pompier atomic, care a prevenit prăbușirea României”, subliniază Bloomberg.

„În ultima perioadă, el a fost implicat cu siguranță, având în vedere că l-a desemnat pe Ludovic Orban, liderul PNL, pentru formarea noului Guvern, care a și fost învestit în această săptămână. Actualul șef al statului ar putea chiar să conducă România în alegeri anticipate, anul viitor”, mai arată sursa citată.

„Pe lângă corupție, cetățenii se plâng și de infrastructura săracă sau de sistemul de sănătate, în timp ce alții cer salarii mari ca în vest”, adaugă publicația.

„Cu toate acestea, dacă aceste argumente din final ar putea reduce sprijinul din spatele președintelui Iohannis, șansele sale la un nou mandat rămân încă destul de mari”, potrivit aceleiași surse.

„Voi vota pentru Iohannis. El ne-a salvat de PSD și acum poate face mult mai multe lucruri, pentru că a instalat Guvernul pe care și l-a dorit. Sper că va reuși să schimbe lucrurile”, a spus Paul Andone, un antreprenor și mecanic, în vârstă de 45 de ani, mai scrie, sâmbătă, Bloomberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.