Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, lovit de unde nu se aştepta: Adunarea Parlamentară a Consilului Europei îi strică planurile preşedintelui

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis cotroceni

Planurile preşedintelui Klaus Iohannis de a propune un referendum care să fie organizat în aceeşi zi cu legerile europarlamentare, aşa cum Băsescu a propus un referendum în 2009 simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, sunt pe cale să fie stricate de Comisia de la Veneţia. Adunarea Parlmentară a Consiliului Europei a solicitat Comisiei de la Veneţia să includă în Codul său de bune practici o interdicţie cu privire la asemenea suprapuneri între un referendum şi alte tipuri de alegeri.

CITEȘTE ȘI: Iarna afectează şi ficatul. Ce trebuie să ştii despre legătura dintre sezonul rece şi boala ficatului gras

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în cadrul lucrărilor sale desfășurate în plen cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 21-25 ianuarie 2019), a dezbătut și adoptat rezoluția referitoare la actualizarea liniilor directoare menite să asigure referendumuri echitabile în statele membre ale Consiliului Europei.

Pe parcursul dezbaterilor din Comisia APCE pentru afaceri politice și democrație, senatorul Titus Corlățean, membru al delegației, a avut mai multe intervenții în timpul cărora a susținut necesitatea unor modificări ale recomandărilor din Codul de bune practici al Comisiei de la Veneția, în această materie. Noile contribuții ale senatorului român au fost cuprinse în textul final al rezoluției APCE.

Rezoluția conține recomandări adresate Comisiei de la Veneția pentru actualizarea Codului său de bune practici din 2007 în domeniul organizării referendumurilor. Între acestea se numără și textul unei recomandări adoptate, prin care se solicită Comisiei de la Veneția să includă în Codul său o solicitare adresată statelor membre ale Consiliului Europei privind necesitatea evitării organizării unui referendum în același timp cu orice tip de alegeri.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune condimente anti-îmbătrânire

De asemenea, rezoluția Adunării subliniză necesitatea unei reglementări riguroase și indepedente a presei care, în vederea combaterii acțiunilor de dezinformare, să presupună o verificare obiectivă a faptelor.

Președintele Comisiei de la Veneția a fost prezent la dezbateri, a luat cuvântul și a menționat că membrii Comisiei vor tine seama de recomandările Adunării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.