Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis reclamat la Curtea de Conturi: Suspiciuni de costuri umflate/ SURPRIZA e reclamantul

www.webphoto.ro
cotroceni palat

Săptămâna trecută presa centrală relata că Administrația Prezidențială a ieșit la cumpărături. Se dorește achiziționarea unui sistem performant de irigații, unei săli de sport și recreere, dar și alte chetuieli declarate de unii ca fiind doar capricii ale cuplului prezidențial. Într-o replică remisă redacției Administrația Prezidențială își justifica cheltuielile prin faptul că instalațiile și locațiile actuale sunt într-o stare de degradare continuă.

Acum s-a ajuns la Curtea de Conturi. Fostul șef al ANAF și fost europarlamentar, Sebastian Bodu, a sesizat Curtea de Conturi arătând că serviciile și obiectele care se vor achiziționate sunt de fapt la suprapreț și că utilitatea unor astfel de achiziții nu este oportună:

”Am sesizat Curtea de Conturi a României pentru a verifica achiziționarea, de către Administratia Prezidențială, a unui sistem de irigație de peste jumătate de milion de euro

Deoarece Administraţia Prezidenţială a demarat procedurile de achiziționare a unui nou sistem de irigație a vegetaţiei din grădina Palatului Cotroceni, a cărei valoare bugetată este de aproape 2,4 milioane lei (adică vreo 533.000 de euro), fără TVA, am sesizat Curtea de Conturi a României, pentru a verifica legalitatea și oportunitatea acestei achiziții din bani publici.

Înțeleg că dl. Klaus Iohannis este pasionat se grădinărit, activitate căreia îi dedică o mare parte din timpul său (atunci când nu este, desigur, plecat în concediu, vacanțele fiind o altă mare pasiune a sa), dar a cheltui 533.000 de euro pentru un sistem de irigație este de-a dreptul opulent și sfidător. Nu neapărat în raport cu sărăcia instituțiilor publice (despre care nu vreau să vorbesc, pentru că ar putea fi catalogat ca populism), ci în raport cu însăși nevoile Administratiei Prezidentiale, motiv pentru care am solicitat, de altfel, intervenția Curtii de Conturi. Sunt convins că dl. Klaus Iohannis, împreună cu soția sa, d-na Carmen, s-au gândit de multe ori în viața lor anterioară cum ar fi să aibă o grădină de 2 hectare și cum ar fi ca o astfel de grădină să fie irigată cu un sistem de peste jumătate de milion de euro. Dar asta nu înseamnă că un astfel de gând trebuie să se și transforme în realitate, în această viață și pe bani publici.

Așa cum am arătat în cuprinsul sesizării adresată Curtii de Conturi, nu este vorba de o lucrare de (re)amenajare a grădinii Palatului Cotroceni, care ar fi putut costa oricât, în funcție de gusturile proprietarului (desigur că, în acest caz, proprietar este Statul Român, actualul Președinte fiind doar ocupantul vremelnic al imobilului). Este vorba deci de o simplă instalare a unui sistem de irigație a vegetației, al cărei cost, în piață, este undeva între 3 și 5 euro pe metru pătrat, în funcție de calitatea sistemului. Cum spațiul verde al grădinii Palatului Cotroceni are o suprafață, așa cum spuneam, de aproximativ 2 ha, rezultă că valoarea maximă a sistemului nu poate depăși 100.000 de euro, la care s-ar adăuga montarea, deci un total de 200.000 de euro. În conditiile in care există deja un sistem de irigație, este evident că unul nou nu înseamnă să pornești de la zero: se pot păstra jgheaburi, canale de evacuare sau furtunuri. De altfel, din răspunsul Administratiei Prezidențiale reiese că nevoia unui alt sistem de irigație a pornit de la faptul că cel existent consumă prea multă apă și curent, astfel că ar trebui să se refere la partea automatizată a sistemului.”, a explicat Sebastian Bodu.

Vezi și: Nistorescu despre dezvăluirile nurorii lui Măgureanu: Senzaționale! Confirmă tot!!!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.